V Paříži demonstrovaly manželky policistů. Mějte úctu k našim mužům, žádaly

ČTK ČTK
27. 6. 2020 17:33
V Paříži v sobotu demonstrovalo několik desítek manželek policistů, kterým se nelíbí, jak se vláda snaží v rámci bezpečnostních sborů postupovat proti rasismu. Policejní odbory kroky vlády považují za hledání obětních beránků ve snaze uklidnit veřejnost.
Snímek z protestů manželek policistů v Paříži.
Snímek z protestů manželek policistů v Paříži. | Foto: Reuters

Francouzský ministr vnitra Christophe Castaner si tento měsíc rozhněval policisty, když prohlásil, že uvnitř policie dochází k případům rasismu. V této souvislosti také navrhl trestání policistů, u nichž se podezření z rasismu prokáže, v případě podezření bude policista postaven mimo službu. Castaner rovněž přislíbil, že policie přestane při zadržování podezřelých používat kontroverzní škrticí chvat.

Odbory tvrdí, že vláda se snaží zakořeněné problémy sociální nerovnosti vyřešit hledáním obětí, aby uchlácholila veřejnost. Francouzští policisté od té doby protestují proti stigmatizaci a žádají pro svou profesi uznání. Například v pátek několik stovek policistů demonstrovalo před pařížským hudebním klubem Bataclan, kde bylo v roce 2015 při útoku islámských teroristů zabito 90 lidí. V sobotu pak policisty podpořily jejich manželky, jedna z nich nesla transparent, na kterém vyzývala Castanera k prokázání respektu policii.

Téma rasismu je aktuální po celém světě, protesty vyvolala nedávná smrt amerického černocha George Floyda, který zemřel při policejním zákroku.

 

Právě se děje

Další zprávy