Nenechte si ujít v týdnu od 29. června do 5. července 2020

nenechte_si_ujit
Ani jsme se nenadáli a máme tu začátek prázdnin. I poslední červnové a první červencové dny si můžete zpříjemnit literární akcí, v pražském Anežském klášteře se například koná křest audioknihy neurochirurga Vladimíra Beneše. Ale hlavně opět začíná Měsíc autorského čtení v Brně!

Kromě toho se koná také autorské čtení Markéty Pilátové a Marka Tomana či akce pro děti ve vsetínské knihovně. A nebude chybět i pěkná výstava či další LiStOVáNí.

Nejprve se ale podíváme do ostravského Centra PANT. V pondělí 29. června se zde od 20.00 odehraje scénické čtení LiStOVáNí. Původně se tato akce měla uskutečnit už 15. dubna, ale vzhledem k šíření koronaviru musela být přeložena. A nyní jsme se dočkali. Listovat se bude knížkou Bitevní pole od Jérôme Colina, která popisuje, jak moc těžké může být dospívání mladého chlapce. Pro puberťáka jsou totiž největšími protivníky právě rodiče. Účinkují Lukáš Hejlík a Pavla Dostálová.

Na Moravě ještě zůstaneme. V úterý 30. června se ve vsetínské Masarykově veřejné knihovně uskuteční báječná akce pro děti. Těm totiž začínají prázdniny, což je potřeba náležitě oslavit. Před knihovnou je tak čeká plno her, zábavné čtení, fotokoutek a mnoho dalších lákadel. Nebude chybět ani čtenářská dílna, kde mimo jiné rodiče dostanou tipy na dětskou literaturu. O hudební doprovod se postará Bolek Vjaclovský. Začátek tohoto dvouhodinového programu je v 10.00.

úterý 30. června se podíváme do pražského Anežského kláštera. Zde se bude od 18.00 konat křest audioknihy Mé cesty do hlubin mozku od neurochirurga Vladimíra BenešeJedná se o audio verzi tištěné knihy, která je psaná formou rozhovoru s lékařem. Součástí křtu bude i beseda, na níž se dozvíte mnoho zajímavostí o lidském mozku i o lékařské profesi. Audioknihu namluvil Lukáš Langmajer, který se akce také zúčastní. Křest a beseda se konají v rámci Letního programu Národní galerie Praha Anežka LIVE.

Praha ještě jednou. V úterý 30. června se na Hořejším nábřeží v Doku 16 uskuteční autorské čtení hned dvou spisovatelů. Těšit se můžete na Marka Tomana, který přečte návštěvníkům ze své knihy Oko žraloka. Román je inspirován příběhem „zrádce“ Jaroslava Klecana z Fučíkovy Reportáže psané na oprátce. Druhé autorské čtení pak bude mít Markéta Pilátová, která přečte ukázky ze své knih S Baťou v džungli. Příběh Jana Antonína Bati vás zavede až do daleké Brazílie, kde prožil plno nevšedních zážitků. Autorská čtení pořádá Městská knihovna a začínají v 19.00.

A teď potěšíme všechny příznivce Karla Čapka, jednoho z nejvýznamnějších českých spisovatelů. Ve foyer Knihovny města Hradce Králové bude od čtvrtka 2. července k vidění výstava Život a doba spisovatele Karla Čapka. Připomenete si tak jeho dramatické a prozaické dílo, ale také novinářskou činnost nebo třeba přátelské a milostné vztahy. Tato výstava byla k vidění již ve více českých městech, zamířila ale také do zahraničí. V Hradci Králové na ni můžete zajít až do 26. srpna.

A na závěr již tradiční pozvánka na Měsíc autorského čtení. Celý červenec budou ze svých knih předčítat čeští a maďarští autoři. Právě Maďarsko je totiž letošním čestným hostem. Stejně jako v minulých letech, i letos se s oblíbenými autory můžete potkat v Brně a Ostravě, a kromě toho i v Košicích a dalších městech za hranicemi ČR. Program je jako vždy velice pestrý a nabitý. Jen namátkou pár pozvánek: Ve čtvrtek 2. července v Brně a o den později v Ostravě se na vás těší Jan Němec, který se do povědomí zapsal svou knihou Dějiny světla (nominována na Magnesii Literu i Cenu Jana Škvoreckého, získala Cenu Evropské unie za literaturu). V pátek 3. července v Brně a v neděli 5. července v Ostravě se můžete setkat s Alenou Mornštajnovou, autorkou oblíbených knih Slepá mapaHotýlekHanaTiché roky. A ještě jedna pozvánka na nedělní čtení v Brně, tentokrát se Stanislavem Beranem. Autor přispěl také do naší rubriky Čtení ke kávě, můžete si tak čekání na autorské čtení příjemně zkrátit.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se s námi o ní v našem Kalendáři akcí.

 

Doporučení:
Share

Napsat komentář