Přestavba stadionu v Rotterdamu může pomoci týmu i celému městu

Zázemí nizozemského fotbalového týmu SBV Excelsior čeká v budoucnu pravděpodobně zásadní rekonstrukce. Na stadionu s názvem Van Donge & De Roo by měly vyrůst čtyři věže o výšce padesáti metrů.

Stavba by mohla zvednout prestiž druholigového celku a také pomoci s bytovou krizí v Rotterdamu.

I když za nizozemský SBV Excelsior hráli v minulosti hráči jako Robin van Persie nebo Salomon Kalou, klub z Rotterdamu hraje druhou ligu a je spíš hráčskou farmou pro slavnější Feyenoord Rotterdam. Navíc stadion klubu v současnosti disponuje jednou z nejmenších kapacit nizozemských profesionálních soutěží vůbec (4 300 míst, pozn. red.).

To má ale změnit rozsáhlá rekonstrukce stadionu, která by měla mít sportovní využití a mohla by také sociálně pomoci celému městu. Čtyři padesátimetrové věže by kapacitu stadionu zvedly na 6 500 míst a k tomu také přinesly mnoho volných bytů. Ty by zasáhly v boji proti bytové krizi, která v Rotterdamu v současnosti panuje.

Nově vybudované prostory věží by mohly sloužit rovněž jako kanceláře. V současné době je start přestavby Van Donge & De Roo plánován na rok 2022. Projektu je nakloněna i městská rada.

Takhle vypadá stadion v současnosti: