Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Nadýchané a perfektní k snídani. Připravte si lívance s borůvkami

Jídlo

  5:33
Lívance a palačinky tvoří základní dvojici dobrot, která už dávno nepatří jen na snídaňový stůl. Vyzkoušejte jednoduchá a variabilní těsta, ze kterých je možné udělat různé recepty ve sladkých tónech. K chuti přijdou nejen ke snídani, ale i ke svačině nebo třeba k lehkému obědu.

Lívance s borůvkami foto: Jíme zdravě v létě

Lívance s borůvkami

  • 100 g základního těsta na lívance (250 g celozrnné špaldové mouky hladké, 300 ml polotučného mléka, 2 vejce, ¼ lžičky soli, ½ lžičky jedlé sody)
  • 120 g čerstvých borůvek
  • 15 g vlašských ořechů
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 20 ml vody
  • 150 g skyru
  • 1 lžička medu
  • ½ lžičky vanilkového extraktu

Do připraveného těsta na lívance přidejte ½ celkového množství borůvek (60 g) a těsto zamíchejte. Rozehřejte si lívanečník (nebo pánev) s nepřilnavým povrchem a z těsta upečte lívance*: těsto opékejte na středním plameni 1–2 minuty, dokud se od jeho okrajů nezačnou tvořit větší bubliny. Poté lívance obraťte a opékejte ještě 1 minutu z druhé strany.

Až dopečete lívance, připravte si ořechy se skořicí. Ořechy nasekejte nahrubo, přemístěte je na nepřilnavou pánev a opékejte na středním plameni, dokud ořechy nezačnou pouštět tuk (potrvá to přibližně 4 minuty). V tuto chvíli do pánve přisypte ½ lžičky skořice, zamíchejte a pánev odstavte. Následně si svařte borůvky: zbývajících 60 g borůvek dejte na pánev, přilijte 20 ml vody a povařte 4 minuty na mírném plameni. Na servírovací talíř rozprostřete upečené lívance a posypte je opečenými ořechy.

V misce si smíchejte skyr, 1 lžičku medu, ½ lžičky vanilkového extraktu a svařené borůvky z pánve a výslednou směs podávejte k lívancům. *Náš lívanečník má průměr jednotlivých otvorů 10 cm a uvedené množství těsta nám vystačilo na 3 tenké lívanečky.

Recept vyšel v kuchařce Jíme zdravě v létě. 

Autor:
Témata: lívanec, těsto, Borůvka

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!