Lívance s borůvkami
- 100 g základního těsta na lívance (250 g celozrnné špaldové mouky hladké, 300 ml polotučného mléka, 2 vejce, ¼ lžičky soli, ½ lžičky jedlé sody)
- 120 g čerstvých borůvek
- 15 g vlašských ořechů
- ½ lžičky mleté skořice
- 20 ml vody
- 150 g skyru
- 1 lžička medu
- ½ lžičky vanilkového extraktu
Do připraveného těsta na lívance přidejte ½ celkového množství borůvek (60 g) a těsto zamíchejte. Rozehřejte si lívanečník (nebo pánev) s nepřilnavým povrchem a z těsta upečte lívance*: těsto opékejte na středním plameni 1–2 minuty, dokud se od jeho okrajů nezačnou tvořit větší bubliny. Poté lívance obraťte a opékejte ještě 1 minutu z druhé strany.
Až dopečete lívance, připravte si ořechy se skořicí. Ořechy nasekejte nahrubo, přemístěte je na nepřilnavou pánev a opékejte na středním plameni, dokud ořechy nezačnou pouštět tuk (potrvá to přibližně 4 minuty). V tuto chvíli do pánve přisypte ½ lžičky skořice, zamíchejte a pánev odstavte. Následně si svařte borůvky: zbývajících 60 g borůvek dejte na pánev, přilijte 20 ml vody a povařte 4 minuty na mírném plameni. Na servírovací talíř rozprostřete upečené lívance a posypte je opečenými ořechy.
V misce si smíchejte skyr, 1 lžičku medu, ½ lžičky vanilkového extraktu a svařené borůvky z pánve a výslednou směs podávejte k lívancům. *Náš lívanečník má průměr jednotlivých otvorů 10 cm a uvedené množství těsta nám vystačilo na 3 tenké lívanečky.
Recept vyšel v kuchařce Jíme zdravě v létě.