Středa, 24. dubna 2024

Děti Země dávají antiekologické Ropáky především politikům

Děti Země dávají antiekologické Ropáky především politikům

Přehled držitelů ocenění Ropák a Zelená perla za posledních deset let (s uvedením tehdejších funkcí); ceny od roku 1992 udělují Děti Země za antiekologické činy a výroky:

Anketa Ropák:

2010 - Pavel Drobil (ODS), ministr životního prostředí, mimo jiné za snahu oslabit pravomoci a význam ministerstva životního prostředí.

2011 - Jan Stráský, ředitel Správy Národního parku a CHKO Šumava, mimo jiné za diskreditaci poslání parku v očích veřejnosti, které se podle organizace Děti Země dopustil.

2012 - Tomáš Chalupa (ODS), ministr životního prostředí, mimo jiné a návrh zákona o Národním parku Šumava, za nečinnost ve vymezování chráněných území NATURA 2000 nebo podporu výstavby dvou jaderných bloků v Jaderné elektrárně Temelín.

2013 - prezident Miloš Zeman za podporu výstavby plavebního kanálu Dunaj-Odra-Labe.

2014 - Jan Mládek (ČSSD), ministr průmyslu a obchodu, za jeho energetickou koncepci a snahu prolomit limity těžby hnědého uhlí na Mostecku.

2015 - Jan Mládek (ČSSD), ministr průmyslu a obchodu, za to, že se mu podařilo prosadit prolomení územních limitů těžby hnědého uhlí v lomu Bílina. Prosadil také státní energetickou koncepci, která stojí na jaderné energii, na těžbě hnědého uhlí a je v ní malý důraz na obnovitelné zdroje.

2016 - Dan Ťok (za ANO), ministr dopravy, mimo jiné za to, že jeho resort opět zablokoval zařazení lokality Louky u Přelouče do evropské soustavy chráněných území NATURA 2000.

2017 - Jaroslav Foldyna (ČSSD), poslanec, za podání a prosazení změny zákona o ochraně přírody, která potlačuje účast spolků v územních a ve stavebních řízeních pro stavby, u nichž nebylo vydáno stanovisko EIA.

2018 - Předseda představenstva společnosti Vodní cesty Jan Skalický, mimo jiné za prosazování výstavby plavebního kanálu u Přelouče.

2019 - Klára Dostálová (za ANO), ministryně pro místní rozvoj, za abnormálně zrychlenou přípravu nového stavebního zákona.

Anketa Zelená perla:

2010 - Pavel Drobil (ODS), ministr životního prostředí: "Unie by měla přehodnotit svůj vztah k jádru. Bez toho, že jadernou energii prohlásíme za čistý, obnovitelný zdroj, nemáme šanci splnit 20procentní cíl podílu těchto zdrojů na výrobě elektrické energie, který si Evropa vytýčila." (Hospodářské noviny/13. září 2010).

2011 - Jan Stráský, ředitel Správy NP a CHKO Šumava: "Zákon je dodržován tím, že bude neustále porušován, ale jeho porušování bude kryto jím umožněnými výjimkami." (www.denik.cz/červenec 2011).

2012 - Ladislav Jakl, tajemník prezidenta Václava Klause: "A nevěřte cyklomaniakům, že kolo je pokrok, že kolo je čistota a zdraví. Čuchněte k jejich propocenému triku a budete mít jasno, kdo tu zamořuje vzduch. Pachem i hloupými argumenty. Cyklistiku není třeba podporovat, ale naopak zakázat." (jakl.blog.idnes.cz/27. prosince 2012).

2013 - Andrej Babiš (ANO), ministr financí, majitel společnosti Agrofert: "My se jednou asi z té demokracie poděláme, všichni. Jak jinak totiž vysvětlit to, že se tu k dálnici vyjadřuje jezevec, ekologický terorista a taky každý starosta chce mít výjezd..." (www.parlamentnilisty.cz./11. května 2013).

2014 - Miloš Zeman, prezident ČR: "Jako prezident udělám vše pro to, aby zločiny ekologických nebo zelených fanatiků dále nepokračovaly." (www.denik.cz/17. května 2014).

2015 - Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory: "Vždycky je to poměrně složité interpretovat podobné studie a výsledky, ale tato skutečně ukazuje, že Třebíčsko a celá jižní část Vysočiny by velmi významně ekonomicky a dlouhodobě utrpěla, pokud by se Dukovany měly odstavovat nebo nerozšiřovat. Jakkoli jsou ta současná čísla na vodě, což autoři přiznávají, tak jejich závěr je nezpochybnitelný." (odpověď na otázku Třebíčského deníku, zda by se ukončením jaderné elektrárny Dukovany zvýšila nezaměstnanost na Třebíčsku).

2016 - Roman Váňa (ČSSD), poslanec: "S auty je to náměstí hezčí, smysluplnější, živější, prázdné bez aut mi to přijde podle návrhů, co jsem viděl, ošklivější, nelidské." (o úmyslu Prahy zrušit na Malostranském náměstí parkoviště; HN/16. února 2016).

2017 - Ján Štuller, vládní zmocněnec pro jadernou energetiku: "Cokoliv studujete, studenti a studentky, a cokoliv se učíte, co má souvislost s jadernou energetikou, je velice čestné, průzračné a potřebné, protože to patří k základním potřebám člověka vedle pitné vody, potravin a střechy nad hlavou." (na přednášce na Katedře jaderné chemie ČVUT/19. května 2017).

2018 - Poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD): "Jeďte se podívat dneska do Gabčíkova, kam třetina Evropy jezdí na dovolenou. Je to tam nádherné." (v projevu na podporu výstavby jezu u Děčína v Poslanecké sněmovně/29. června 2018).

2019 - Andrej Babiš (ANO), předseda vlády: "Ale my v Čechách máme rádi přírodu. Máme obrovský program na vodu. My chceme zasadit deset milionů listnáčů. Kůrovec nám žere lesy. My chceme znovu motýle. A ty včely mají rády tu řepku. Můžou si kecat novináři, co chtějí. Mají. Je to pravda. Jsem byl v Lysé nad Labem na výstavě." (na přednášce pro česko-německé podnikatele/29. května 2019).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů