Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Sahat povoleno! Zážitková výstava v Ostravě umožňuje prozkoumat historické motorky

Zdroj fotografií: dolnivitkovice.cz

Chcete si sáhnout na pořádnou motorku? Postavit se na stupeň vítězů a představovat si, že jste právě vyhráli slavnou MotoGP? Nebo vás láká posezení v motorkářském baru? Pak právě pro vás je určena interaktivní výstava Grand Prix.

Unikátní expozice „Grand Prix aneb motocykly, jak je neznáte“ je až do konce března příštího roku k vidění ve Velkém světě techniky v ostravských Dolních Vítkovicích. Nečekejte motorky seřazené v jedné řadě oddělené od návštěvníků provázkem a cedulkou Nesahat. Tato expozice má bavit a vzdělávat svou interaktivitou.

Tři desítky veteránů a mnoho doplňujících interaktivních prvků je tady nachystáno jen pro vás, většinu exponátů si totiž můžete vyzkoušet, osahat a prozkoumat. Motorky Moravskoslezskému kraji, pod jehož záštitou se výstava koná, věnoval jejich původní majitel, akademický sochař Miroslav Rybička. Kromě nich jsou k vidění také tři moderní motocykly BMW. Ty zapůjčil CarTec Ostrava, partner výstavy.

Jaké zážitky na vás tedy čekají? Na vlastní kůži pocítíte například proudění vzduchu v rychlosti 120 kilometrů za hodinu, můžete se pokusit roztlačit motorku vážící 150 kilogramů a naskočit na ni či doslova vykuchat motor a zase ho složit do původního stavu. Pro znalce motorismu doplňme, že se na výstavě mohou důvěrně seznámit s takovými kousky jako je Douglas (anglický stoletý veterán), La Mondiale (jediný dochovaný kus na světě této belgické motorky), Rumpál (první motorka firmy Jawa) nebo Jawa 250 special (plně zrestaurovaná motorka z roku 1939). Vystavena je i motorka vytištěná na 3D tiskárně.

Kromě samotných motocyklů vás jistě zaujme motorkářský bar, stylový fotokoutek se stupni vítězů, současné motorkářské oblečky, model motocyklu budoucnosti s možností vytvořit si vlastní návrh nebo simulovaná havárie motocyklisty. Grand Prix je zkrátka výstava, na niž se nemusíte bát vyrazit s celou rodinou.

Související články

Zaručeně zlepší den

Pracovat jen v pracovní době? Austrálie zavádí právo na odpojení

Čeští vědci potvrdili novou formu magnetismu

Fotopasti zachytily neuvěřitelně rychlou obnovu zeleně v Českém Švýcarsku

Google snímá z vesmíru úniky ropy a zemního plynu

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Co by můj syn měl vědět o světě? Kniha oblíbeného autora neporadí, ale pobaví

Inspirace z knihovny: Co by můj syn měl vědět o světě? Kniha oblíbeného autora neporadí, ale pobaví

Jak funguje svět? Na co si v něm dát pozor? Co v životě hledat a před čím se naopak skrýt…