Doma můžete mít chladněji i bez klimatizace

I když už si dnes může klimetizaci dovolit daleko větší množství lidí, díky příznivějším cenám Přece jen nejde o úplně levnou záležitost, která visí na stěně většině z nás. Klimatizace funguje na jednoduchém principu a to v přivádění chladnějšího vzduchu do místnosti, jenže to bez techniky nedokážeme. A proto na to musíme jít chytřeji.

Zabraňte teplu dostat se dovnitř

Pro naši pohodu můžeme využít přirozeného střídání teplot během dne. V noci je obvykle chladněji a to je právě okamžik, na který čekáme. Větrejte tedy jen pokud je vnější teplota nižší, než tu kterou máme doma. Je nesmysl mít otevřená okna, když jsou venku letní vedra. I když může být vánek osvěžující, raději jej využijte venku. Běžte na procházku, nebo k vodě a doma nechte zataženo a zavřeno.

Teplota, která by se vám doma nakumulovala, totiž vydrží docela dlouho. A ani větrání v noci potom nedokáže místnost vychladit.

Podporujte zeleň

Vybavíte si starou chaloupku s babičkou sedící na lavičce? Obvykle ta lavička bude pod stromem. Naši předci přesně věděli, že příroda dokáže bojovat s horkem nejlépe. Anglické trávničky na venkově nepěstovali, zato každý měl u domu minimálně jeden strom. Stromy a keře totiž dokáží snižovat okolní teplotu až o několik stupňů. Díky přirozeném odpařování vody, totiž dochází k ochlazování.

Je nám jasné, že strom si v panelovém domě asi nezasadíte, ale pokuste se alespoň o něco málo. Začněte se starostí kolem domu. Nedovolte městu a správcům zeleně vykácet všechny stromy a prořezat všechny keře. A když už jste u toho, určitě zvládněte zasadit i nějaké rostliny na balkon.

Pokuste se vybrat takové, které vytvářejí co největší souvislou zelenou plochu. Listy zakryjí beton a nedovolí polednímu slunci, rozpálit váš byt.

Pro rychlou pomoc použijte rozprašovač

Všechny nápady budou fungovat jen dokud nebudou horka panovat několik dnů v kuse. Vyvětrat nebude kdy, protože teplo bude i v noci a rostliny zvládnou pomoci jen o pár stupňů. Rychlá pomoc, která nám pomůže se cítit lépe, je rozprašovač s obyčejnou vodou. Vodu si můžete nechat nachladit v lednici a pomocí rozprašovače použít na závěsy a záclony. Případně můžete namořit prostěradla a pověsit je přes okna.

Vlhký vzduch je pro člověka příjemnější a pocitově snižuje teplotu. Vlastně je to znásobený princip, který používají rostliny, k zlepšení svého mikroklima.