Jiří Karásek: Muž, který zásadně mluvil pravdu

28. červen 2020

Je inženýr Bafule spořádaný člověk, nebo rafinovaný sňatkový podvodník? Většina lidí by za jeho poctivost dala ruku do ohně. Jen policejní inspektor Kryštůfek má podezření... V hlavních rolích rozhlasové komedie z roku 1965 účinkují Josef Beyvl, Bohuš Záhorský, Rudolf Deyl ml. a Dana Medřická. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání. 

Osoby a obsazení: Kryštůfek, vrchní policejní inspektor (Josef Beyvl), Dr. Křeček, policejní rada (Bohumil Záhorský), Inženýr Bafule (Rudolf Deyl ml.), Správcová (Jaroslava Drmlová), Dlabolová (Štěpánka Holečková), Rozehnal, vrchní u Šroubka (Josef Chvalina), Olinka, právnička na policejním ředitelství (Dana Medřická), Ředitel gymnázia v Chlumci (Antonín Zíb), Profesorka němčiny (Jitka Frantová), Profesorka latiny (Vlasta Fabiánová), Marta, profesorka zeměpisu (Nelly Gaierová), Ordner (Vladimír Čech), Profesorka matematiky (Luba Skořepová), Profesorka češtiny (Julie Charvátová), Profesorka botaniky (Lída Vostrčilová), Profesorka tělocviku (Ludmila Stambolieva), Vrátný na policejním ředitelství (Bedřich Bobek), Pobočník kapitána Kryštůfka (Bořivoj Navrátil) a Žena (Jindra Hollmanová
Dramaturgie: Jaromír Ptáček
Hudba: Sláva Kunst
Režie: Jiří Roll
Natočeno: v roce 1965

Oblíbená sestřenice policejního rady Křečka je učitelkou zeměpisu a právě se zasnoubila. Její srdce si získal šarmantní inženýr v nejlepších letech, který se nedávno vrátil z jižní Ameriky. Jen pro jistotu a zcela diskrétně požádá snoubenka svého bratrance, aby využil policejní aparát a prověřil, jestli minulost ženicha neskrývá nějaké nepříjemné překvapení. Delikátním úkolem je pověřen inspektor Kryštůfek. Nic podezřelého nevypátrá, ale přesto mu na spořádaném inženýrovi něco nehraje. Možná právě ten dětsky upřímný pohled, kterým jakoby říkal, že neumí lhát.

Rozhlasová komedie Muž, který zásadně mluvil pravdu scenáristy Jiřího Karáska (1907–1971) přiznaně těží z obliby prvorepublikových filmů. Příběh s úsměvnou zápletkou točící se kolem nepolapitelného sňatkového podvodníka si však veseloherní notu neudrží do konce. Vyšetřování se totiž odehrává v předvečer a pak i po vyhlášení protektorátu a za nacistické okupace, která má nakonec zásadní podíl na nečekaně smutném rozuzlení detektivního „případu“.

Karáskovu komedii natočil v roce 1965 režisér Jiří Roll s výborným hereckým obsazením, kterému vévodí Josef Beyvl jako neúnavný komisař Kryštůfek.

autoři: Jaromír Ptáček , Renata Venclová
Spustit audio