Osobnosti

(Ne)normální multimiliardář

Publikováno: 20. 6. 2020
Autor: Lubor Winter
Foto: Shutterstock.com
logo Sdílet článek

Investor, podnikatel, filantrop. Američan Warren Buffett, který za pár měsíců oslaví 90. narozeniny, je čtvrtým nejbohatším člověkem na světě. Přesto došel k závěru, že je užitečnější zemřít bez majetku.

Ještě než začal chodit do školy, říkal, že jednou bude bohatý. Jak na něco takového přijde malý kluk? Měl to z domova, pochopitelně. Warren se narodil 30. srpna 1930 do středostavovské rodiny Leily a Howarda Buffettových. Jeho otec vlastnil malou makléřskou firmu, takže o obchodních a finančních věcech se doma dost mluvilo. Rodina žila ve městě Omaha ve státě Nebraska a Warren byl prostředním ze tří dětí – má dvě sestry, Doris a Robertu. Byl to úplně normální kluk – bystrý a veselý, ale v jedné věci se hodně vymykal průměru: miloval čísla. „Vždycky jsem měl paměť na čísla. A moc rád jsem si s nimi hrál. Miloval jsem hry založené na počítání a paměti. A hrozně rád jsem taky četl. První knížku o investování jsem vlastně objevil v kanceláři svého táty, v přízemí našeho domu. Táta mě hodně ovlivnil, vždycky jsem ho obdivoval. V každém směru. Byl tím nejlepším, co jsem mohl do života dostat. Mámu jsem měl taky rád, ale s tátou jsem si opravdu rozuměl,“ vzpomínal v jednom z mnoha svých interview Warren Buffett. Přitom lásku k číslům zdědil spíš po matce. „V matematice byla máma brilantní. Než jsme vyťukali údaje do počítacího stroje, věděla výsledek,“ vzpomíná Doris Buffett.

Byznysmen odmala

Warrenův zájem o byznys se poprvé naplno projevil, když mu bylo 6 let. Tehdy začal prodávat plechovky s Coca-Colou. Ve městě nakoupil balení šesti plechovek za 25 centů a pak je rozvážel po okolí a prodával jednu plechovku za 5 centů. Na jednom balení tak vydělal skoro 20 %. A nezůstalo jen u podomního prodeje.
Když mu pak bylo 11 let, půjčil si od svého otce 114 dolarů a koupil si akcie! Šlo o cenné papíry firmy Cities Service. Jedna akcie stála 38 dolarů, takže Warren si mohl dovolit koupit tři kusy. Akcie nejdříve klesly, ale Warren si je stále nechával, protože byl přesvědčený, že půjdou nahoru. A opravdu, cena akcií začala postupně růst. Když dosáhla 40 dolarů za kus, Warren je prodal, vydělal 6 dolarů a byl vlastně spokojený. K překvapení všech ale hodnota cenných papírů Cities Service i nadále rostla, až se dostala na hodnotu 200 dolarů za kus. Warren pak hořce litoval, že si je ještě nějakou dobu nenechal. V dospělosti k tomu několikrát řekl, že to byla jedna z nejdůležitějších byznys zkušeností jeho života.

V době, kdy si jeho vrstevníci hráli na indiány a kovboje, Warren se už naplno věnoval svému novému byznys projektu – roznášce novin. Peníze mu přitom nepřinášel jen vlastní rozvoz denního tisku, ale také prodej kalendářů, žvýkaček a jiného drobného zboží, které nabízel během roznášky. Za nějaký čas už vydělával 175 dolarů měsíčně, což bylo mnohem víc, než kolik v té době vydělávali někteří Warrenovi učitelé. 
Pak ovšem přišla rána, Howard Buffett se stal kongresmanem za republikány a s celou rodinou se přestěhoval do Washingtonu, což Warren nesl moc špatně. Musel opustit Omahu, Nebrasku, své kamarády… všechno, co miloval. Ve Washingtonu nastoupil na střední školu W. Wilsona, ale spíš než studiu se věnoval vymýšlení plánů, jak naštvat učitele. „Škola mě najednou vůbec nezajímala. Doma mě taky všechno štvalo, a tak jsem se rozhodl, že ještě se dvěma kamarády utečeme. Patrola nás chytla ještě tu noc. Táta mi pak jen řekl: Hele, dokážeš mnohem lepší věci než tohle. A já si uvědomil, že má pravdu,“ říká Warren. Situace ve škole se stabilizovala a Warren se pustil do dalšího byznysu. Investoval na burze, což mu vyneslo peníze, za které koupil 40 hektarů zemědělské půdy ve své rodné Nebrasce, kterou obratem pronajal místnímu farmáři. To mu bylo 14 let.

 

Věštec z Omahy

Warrenova další cesta byla celkem jasná: půjde na univerzitu, bude studovat ekonomii a obchod a bude dělat byznys. Nejprve nastoupil na Pensylvánskou univerzitu, odtud ale brzy přešel na Nebraskou univerzitu. Ovšem ani tady nezůstal dlouho. Přihlásil se totiž na Columbia Business School v New Yorku, protože zjistil, že tady přednáší ekonom Benjamin Graham, kterého znal z knížek o investicích. Tento muž pak Warrena zcela zásadně ovlivnil. Zasvětil ho do tajů ohodnocování majetku a promyšlenějšího investování. Právě od něj se Warren naučil, že mnohem chytřejší než slepě reagovat na situaci na Wall Street, je být aktivní. Což znamená hlavně vyhledávat firmy, jejichž akcie jsou podhodnocené, které však skrývají velký potenciál. A jak to zjistíte? Ponoříte se do finančních výkazů, výročních zpráv, ekonomických plánů a tak dále. Jde o to analyzovat kvanta čísel. A Warren to s čísly vždycky uměl… „Graham mě naučil, jak najít firmy, do kterých se vyplatí investovat, ale i spoustu dalších věcí. Právě od něj mám i základní pravidla o investicích. Jsou dvě a dnes se jim paradoxně říká Buffettova pravidla investování. Pravidlo číslo 1 zní: Nikdy nesmíš přijít o peníze. A pravidlo číslo 2: Nikdy nezapomeň na pravidlo číslo 1,“ svěřil se světu Buffett v dokumentu pro HBO.

Graham si dobře uvědomoval, že Warren je mimořádně nadaný a že má unikátní schopnost pracovat s byznys čísly, a tak mu nabídl, aby pro něj hned po škole začal pracovat jako analytik. Mladému Warrenovi se dařilo velmi dobře, dokonce tak dobře, že se rozhodl založit vlastní investiční firmu Buffett Partnership. V ní pak bohatě zúročil všechno, co se u Grahama naučil. Hluboké znalosti teorie spolu s jeho fenomenální pamětí na čísla a schopností intuitivně nacházet mezi čísly důležité vztahy z něj dělaly člověka, který dokázal dříve než všichni ostatní odhadnout, jak se té které firmě povede a podle toho pružně měnit investiční strategii. Není náhoda, že právě v tomhle období se Warrenovi v byznys kruzích začalo přezdívat Věštec z Omahy.

Další velký průlom v Buffettově kariéře přišel v roce 1965, kdy převzal kontrolu nad firmou Berkshire Hathaway. Původně to byla velká textilka, ale Warren se rozhodl, že ji přebuduje na kapitálovou investiční firmu, tedy na společnost, která nakupuje jiné firmy, v nichž cítí potenciál. Společnost Berkshire Hathaway ostatně ovládá dodnes, vlastní největší podíl jejích akcií. Pod Buffettovým vedením se zařadila mezi padesátku největších společností světa a postupně získala podíly v řadě světových firem mnoha různých oborů. Za všechny jmenujme alespoň Coca-Colu, Gillette, Wells Fargo nebo American Express.

Jeden muž, dvě ženy

Warren Buffett patří k mužům, kteří jsou plně zaměření na svou práci. Byl takový už od mládí. Večírky, zábava a milostné aférky, to všechno mu bylo trochu vzdálené. „Nikdy jsem moc neuměl balit holky. Vždycky se mi líbily, ale když jsem je pak měl pozvat na rande, byl jsem nesvůj,“ prozradil.

Pak se ale objevila Susan Thomson. Znali se už jako děti, protože její otec byl volebním manažerem Warrenova otce Howarda. Když se pak potkali znovu, bylo to díky Warrenově sestře Robertě, se kterou Susan bydlela na koleji. Roberta kamarádku Susan pozvala, aby ji navštívila u nich doma. A Warren tam byl taky. „Když jsem vešla dovnitř, Warren seděl v křesle a prohodil sarkastickou poznámku. Zarazila jsem se a pomyslela si: Co je to za pitomce? Tak jsme se seznámili,“ prozradila kdysi Susan. Zní to drsně, ale je jisté, že mezi nimi přeskočila jiskra, protože za pár týdnů už z nich byl klasický zamilovaný pár. Vzali se v roce 1952, v roce 1953 se jim narodilo první dítě, dcera Susan Alice, a než se v roce 1957 vrátili do rodné Omahy v Nebrasce, měli mladí manželé už dvě děti, k Susan Alice přibyl Howard Graham, a příchod třetího potomka očekávali. Jejich nejmladší syn Peter Andrew přišel na svět v roce 1958.

Buffettovi v Omaze koupili dům za 30 tisíc dolarů a žili relativně spokojený život. A ačkoli díky Warrenově práci a schopnostem rychle bohatli, zůstali u úplně běžného životního stylu bez luxusu a milionářských manýrů. „Byli jsme úplně normální rodina. Jako děti jsme nedostávali žádné drahé dárky, nechodili jsme do elitních škol, nic takového. Vůbec jsme nepřemýšleli o tom, že jsme bohatí, byli jsme jako kterákoli jiná rodina. A byli jsme šťastní,“ svěřila médiím Buffettova dcera Susan Alice.

Susan ovšem manželovou nepřítomností a jeho pracovním vytížením stále více trpěla. „Warren je opravdu zvláštní člověk. Často se stávalo, že i když byl fyzicky doma, myšlenkami bloumal někde ve světě byznysu. Pořád jsem ho milovala, ale postupně mi došlo, že nežijeme spolu, ale vedle sebe. Že já jsem připravená kdykoli svůj život sdílet, ale on jen někdy. Proto jsem se rozhodla svůj život změnit,“ vysvětlila Susan důvody, proč se jednoho dne v roce 1977 odstěhovala do San Franciska. Děti byly ze hry, už byly velké, ale Warrena Susanin odchod těžce zasáhl. Její důvody však dobře chápal. Ti dva zůstali velmi blízcí přátelé až do Susaniny smrti v roce 2004 a také se nikdy nerozvedli.

Susan věděla, že Warren po jejím odchodu bude vedle sebe někoho potřebovat, protože s věcmi běžného života vůbec neumí zacházet. Přistoupila tedy k celé záležitosti zcela pragmaticky a představila Warrenovi svou blízkou přítelkyni Astrid Menks, servírku, která do USA emigrovala ze sovětského Lotyšska. Věděla, že tihle dva se k sobě báječně hodí a další vývoj událostí to jen potvrdil. O šestnáct let mladší Astrid se k Warrenovi nastěhovala v roce 1978 a žije s ním dodnes. „Milují se. Ona se o něj skvěle stará a on si toho velmi cení. A i já si toho nesmírně vážím, Astrid je úžasná žena,“ řekla v jednom interview krátce před svou smrtí Susan.
Astrid a Warren se vzali v roce 2006. Občanský obřad se konal v Omaze a trval 15 minut. Kromě snoubenců byly přítomny jen Warrenova dcera Susan Alice a Astridina sestra. Na slavnostní oběd si zašli všichni společně do místní rybí restaurace Bonefish Grill.

Krása pomoci

Ačkoli Warren Buffett denně potkává desítky lidí a všichni se shodují, že je vždycky milý a laskavý, ve své podstatě je spíš uzavřený typ člověka. „Jako mladý jsem se hrozně styděl mluvit na veřejnosti. Když k tomu mělo dojít, z trémy jsem zvracel. Bylo jasné, že s tím musím něco dělat, protože bez veřejného mluvení se ve své práci prostě neobejdu. Proto jsem se přihlásil na kurz rétoriky Dalea Carnegieho, našel jsem jeho inzerát v novinách. A úplně mi to změnilo život. Takže když přijdete do mé kanceláře, nevisí tam mé diplomy z univerzit, které jsem absolvoval, ale osvědčení z Carnegieho kurzů,“ říká Buffett.

Zatímco na vystupování na veřejnosti musel Warren hodně zapracovat, jeho přirozená uzavřenost s sebou přináší i vlastnosti, které mohou být užitečné. Třeba schopnost soustředit se na problém. „Když mě něco zaujme, tak o tom chci všechno vědět. Chci o tom číst, chci si o tom povídat, chci se potkávat s lidmi, kteří té věci rozumějí. No, a když mě něco nezajímá, tak to prostě jde jedním uchem tam a druhým ven. Asi vám neřeknu, jakou barvu mají stěny v mé ložnici. Ale jestli si se mnou chcete povídat o byznysu, jsem si jistý, že vám budu užitečný,“ směje se Warren.

Ostatně pokud jde o „užitečnost“ člověka pro ostatní, Warren Buffett se stal živoucí legendou. V roce 2006 oznámil, že se postupně vzdá všech svých akcií ve společnosti Berkshire Hathaway ve prospěch charitativních organizací. Od té doby dal na dobročinnost už přes 34,5 miliardy dolarů, přičemž největší dar poskytl loni v létě, kdy věnoval na charitu 3,6 miliardy dolarů.

„To, v čem jsem od přírody dobrý, je byznys. Baví mě vydělávat peníze, pro mě to byla vždycky hlavně hra – v dětství i v dospělosti. Jednou ale přijde chvíle, kdy se vás někdo blízký zeptá: No a na co ti všechny ty peníze jsou? Mě se takhle zeptala moje žena Susan. Od té doby jsem na tu otázku často myslel a stejně často jsem také přemýšlel o odpovědi,“ říká Warren Buffett o začátcích své nové „kariéry“ filantropa.

Susan byla obdařená mimořádnou empatií. Měla jiskřivou, přátelskou povahu a upřímně věřila, že pomáhat lidem je tím nejšlechetnějším na světě. Už jako studentka se intenzivně zajímala o lidská práva, později jako manželka Warrena Buffetta dala své snaze pomáhat podobu konkrétní instituce. Spolu s Warrenem založili nadaci Buffett Foundation, která se po její smrti přejmenovala na Susan Thomson Buffett Foundation. Byla to bezpochyby Susan, kdo srdce Warrena Buffetta otevřela pro pomoc potřebným. „Čím víc jsem o tom přemýšlel, čím víc jsme o tom se Susan mluvili, tím to dávalo větší smysl. Svět může být lepší místo k žití a zrovna mně se poštěstilo, že mám tu možnost posunout ho správným směrem. Kdo by toho nevyužil?“ usmívá se 90letý multimiliardář.

Nejlepší investice podle W. B.

„Většina lidí využívá během svého života jen minimum svého potenciálu. To je nesmírná škoda, hrozné plýtvání. Každý z nás máme určitý potenciál – jisté schopnosti, dovednosti, nadání… Snažte se rozpoznat, co je vaše parketa, a pak to rozvíjejte, co nejvíc to jde. Investujte do seberozvoje a sebezdokonalení. Energii, kterou tomu věnujete, ať už to zahrnuje námahu, peníze, čas, je tou nejlepší investicí, jakou můžete udělat. Její návratnost je opravdu vysoká. Přinese vám nejen peníze, ale i spokojenost a štěstí.“

5 věcí, které o něm asi nevíte

1. Aby mohl nerušeně přemýšlet, potřebuje ticho, proto vždycky zavírá dveře do své kanceláře.

2. Každý den stráví šest hodin čtením. Čte hlavně noviny, výroční zprávy a ekonomické a investiční zpravodaje.

3. Miluje Coca-Colu s třešňovou příchutí.

4. Stále žije v domě, který si se svou ženou Susan pořídili dlouho předtím, než se stal milionářem. Tehdy dům koupil za 30 tisíc dolarů.

5. Mezi jeho nejbližší přátele patří manželé Bill a Melinda Gatesovi. Právě jejich nadaci věnuje Warren Buffett většinu z toho, co dává na charitu.

Valná hromada jako oslava

Berkshire Hathaway pořádá každoročně valnou hromadu akcionářů, kde Warren Buffett prezentuje výsledky firmy. Pozoruhodná je přitom otevřenost, s níž vysvětlí, co za uplynulý rok udělal, jak to udělal a kolik na tom vydělal. Nic neskrývá. Je to obrovský kontrast s valnými hromadami jiných velkých firem, kde jde managementu hlavně o to, aby na veřejnost neuniklo více informací, než je nezbytně nutné. Warren Buffett stojí na pódiu obvykle dvě hodiny a vše vysvětluje tak jednoduše, jak to jen jde, jednotlivé bloky informací prokládá svými pověstnými suchými vtipy. A zábava pokračuje i po prezentaci. Valná hromada Berkshire Hathaway je totiž pojatá jako festival. Můžete si tu dát něco k pití a seznámit se s novými lidmi, můžete tu tančit, zajít si na vystoupení mažoretek, nebo si s ostatními akcionáři jít zaběhat... „Naši valnou hromadu mám moc rád. Je to skutečná oslava se vším, co k tomu patří. Je nás tu vždycky hodně, takže je to velké,“ upřesňuje s úsměvem na rtech Warren Buffett.


reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků