Cílem festivalu je otevřít „vyloučenou lokalitu“ všem návštěvníkům bez rozdílu. Letos poprvé se akce konala i za účasti místních restaurací a klubů a také se výrazně více zapojili i romští prodejci. „Nabízeli především různé cukrovinky, co známe z pouti, vafle, popcorn, cukrovou vatu, ale i tradiční romské pochoutky jako speciální piškot, který se jmenuje singa,“ říká organizátor David Oplatek.

Video
Video se připravuje ...

Ghettofest kvůli koronaviru zrušili, až tento víkend se „brněnský Bronx“ roztančil. Markéta Malá

Poprvé dětské centrum

Na festivalu se zpívalo, tančilo, besedovalo a jedlo a pilo. Novinkou byly dílny pro děti, které se konaly na dvou místech. V parku na břehu řeky si děti mohly zahrát deskové hry na chodníku nebo tvořit provázkové bublifuky. „V Káznici si mohly odpočinout u dětského kina, zúčastnit se knižní a komiksové dílny a vytvořit si diorámata na motivy knihy Krvavý Bronx,“ vypočítává Oplatek.

„Dětské dílny jsme vymysleli letos nově, reagujeme na poptávku z minulých let. A také my organizátoři jsme se dostali do věku, kdy sami máme děti a naši kamarádi mají potomky, čili chtějí si užít festival a zároveň musí zabavit ratolesti. A jsem rád, že se našla řada dobrovolníků, která si činnost vzala na starost, a tak vznikla dvě dětská centra,“ usmívá se organizátor.

Rušení kvůli koronaviru

Letošní ročník ovlivnila situace spojená s koronavirem a následnými omezeními. Festival se nekonal  v původním termínu.  „Karanténa zkomplikovala plány. Akce se obvykle koná první sobotu v červnu, ale my jsme v důsledku omezení museli přerušit přípravy. Od Velikonoc jsme čekali a sledovali postupné uvolňování. Přesto to stále vypadalo, že se nebudou akce tohoto typu konat nebo budou omezeny počtem sta osob,“ svěřuje se Oplatek. 

Fotogalerie
9 fotografií