Vybrané lahůdky Čech, Moravy a Slezska

Post Image

Vybrané lahůdky Čech, Moravy a Slezska

Play icon
27 minut

foto Adriana Fialová a archiv

Hodláte kvůli koronaviru cestovat o prázdninách po České republice? Zde je deset tipů od Lukáše Hejlíka, autora uznávané Gastromapy, který už několik let zpracovává přehled restaurací, hostinců, kaváren či cukráren v celé zemi. I jeho nápady psané pro Reportér vycházejí ze zkušeností výletů za jídlem a pitím, současně jsou provázané s širšími cestovatelskými vzpomínkami.

1. Jižní Čechy: Bechyně

Vlakem na chobotnici a víno

V jižních Čechách je ohromná konkurence míst, kam se člověk může podívat; strašně hezký je třeba Tábor, kde se dá toulat starými uličkami, navštěvovat kavárny, bistra, hostince. Ale já si z jihu Čech vybral Bechyni. To je totiž místo, kam bych se rád vrátil na romantický víkend – a možná i vlakem. Příjezd po úzkém mostě, na němž má přednost vlak před auty, to je rarita. Navíc přesně z tohoto mostu se vám naskytne krásný výhled do údolí, ve kterém se kroutí Lužnice.

V Bechyni je vyhlášená keramická škola, spousta umělců tu vyrostla, studovala a spousta z nich sem stále ráda jezdí. Prohlídka zámku je hezká stejně jako procházka jeho parkem.

Úchvatná je však také klášterní zahrada, z níž vedou vrátka k secesní vile Elektra – což je podle mě jeden z nejhezčích penzionů u nás. Navíc s báječnou kuchyní.

Vrátka budoucí Elektry kdysi zavíral Karel Kryl; budova byla za totality internátem zmíněné keramické školy, kde legendární písničkář studoval. Dnes je tam podnik, který vedou Hana Gutová a Ivo Svoboda a neskutečně jim to funguje. Hana se stará o běh penzionu, kuchyně, o úchvatné dezerty. Ivo je šéfem grilu.

Když si tam dáte chobotnici na galicijský způsob, pijete dobré víno a sedíte na terase, fakt víte, že se budete chtít vrátit. Třeba já se těším, až se s ženou trhneme, dáme synka k babičce a přijedeme si vychutnat tohle město a Elektru zvlášť. Dodnes vzpomínám, jak jsme tam seděli na terase, byli po skvělém jídle a předčítali si nahlas knížku. Už si nepamatuju, jak se jmenovala, ale šlo v ní o to, že někde v puritánské části Londýna probíhá večeře, při níž se jeden z hostů zavře v koupelně. Vlastně nevím, proč jsme ji nedočetli, byla to úžasná zápletka. Až se do Bechyně vrátíme, rozpleteme ji.

2. Vysočina: Humpolec

Unikátní kultura a croissant a zmrzlina

Podpořte Reportér sdílením článku