Macron "neovládl" Paříž. Socialistická starostka ve volbách uhájila mandát

Socialistická starostka Paříže Anne Hidalgová v dnešním druhém kole komunálních voleb svůj úřad obhájila, a zajistila si tak druhé funkční období. Podle odhadů zveřejněných po uzavření volebních místností získala přes 50 procent hlasů.

Vítězství Hidalgové tak bude ranou pro francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který je v polovině volebního období a který toužil svou vládní stranu Republika v pohybu (REM) zakotvit nejen v regionech, ale ovládnout s ní i metropoli.

Votre confiance sera notre force. Merci Paris ! pic.twitter.com/5g5o9VXZhi

— Anne Hidalgo (@Anne_Hidalgo) June 28, 2020

Premiér Édouard Philippe podle odhadů získal s 58,8 procenta hlasů křeslo starosty v přístavním městě Le Havre. Tuto funkci tam zastával už v letech 2010 až 2017.

"V Le Havru jsme šťastní, toto vítězství oslavíme," prohlásil Philippe. Agentura Reuters uvedla, že francouzská ústava Philippeovi umožňuje jmenovat zástupce, který radnici povede, zatímco on bude dál zastávat úřad ministerského předsedy. Jeho vítězství nicméně podle Reuters vyvolá otázky o možné vládní obměně.

Macron už premiérovi pogratuloval. Sejde se s ním v pondělí, uvedla prezidentská kancelář.

Dnes se hlasovalo asi v 5000 francouzských obcích a městech, kde zbývalo vítěze určit po březnovém prvním kole. I druhé kolo se mělo původně konat v březnu, kvůli pandemii nemoci covid-19 ale bylo odloženo.

Stejně jako v prvním kole i nyní provázel hlasování nízkým zájem voličů. V prvním kole účast činila 38,8 procenta, podle dostupných údajů z pozdního odpoledne dnes hlasovalo asi 35 procent voličů. Tento údaj tedy nezohledňuje poslední hodiny hlasování.

Související

Emmanuel Macron, prezident Francie

Macron přišel o většinu v Národním shromáždění, posílila Le Penová

Koalice Spolu francouzského centristického prezidenta Emmanuela Macrona získala v Národním shromáždění 245 křesel. Vyplývá to z výsledků parlamentních voleb, které v noci na dnešek zveřejnilo francouzské ministerstvo vnitra. V 577členné dolní komoře parlamentu tak bude mít koalice Spolu nejsilnější zastoupení, ale nikoli většinu. Ve srovnání s končícím volebním obdobím prezidentský blok ztratil zhruba 100 křesel.

Více souvisejících

volby ve Francii Anna Hidalgová Emmanuel Macron Paříž Francie La République en marche (Republika v pohybu). Édouard Philippe

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 11 minutami

před 31 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 44 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Pokles cen potravin? Naopak, většina z nich v dubnu zdražila, tvrdí ČSÚ

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin, které pravidelně monitoruje Český statistický úřad (ČSÚ).

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy