Ochutnáváme vinařství Nikolsburg: Vlašák je tu výkladní skříní

I malá oblast vinorodé Moravy je bohatá na nové zážitky. Může vám je poskytnout byť jen nový ročník vašeho oblíbeného vína, ale také vína dalších a dalších vinařství, které se objevují na tuzemské scéně. Mikulovské vinařství Nikolsburg jsme poprvé objevili předloni, a i když už zaznamenalo úspěchy v soutěžích, povědomí o něm se rozšiřuje jen velmi pomalu. My jsme v červnu ochutnali mix vín ročníků 2017 a 2018.

Lahve vinařství mají nepřehlédnutelný design

Vinohradnictví na prvním místě

Příběh vinařství trochu připomíná Vinice-Hnanice ze Znojemska. Společnost vyrostla na pěstování hroznů, aktuálně má ve své správě přes 170 hektarů. Mezi její zákazníky patří jak největší hráči na trhu (Bohemia Sekt, Vinium), tak také menší vinařství (Leoš Horák, Víno J. Stávek). Na rozdíl od zmíněných Hnanic zde ale není plán do budoucna nějak výrazně výrobu vína navyšovat a hlavním zaměřením má stále být pěstování hroznů určených na prodej.

Rozvoj vinařství aneb Nikolsburg z Agropolu

Vinařství dostalo název Nikolsburg podle německého pojmenování Mikulova, kde také sídlí. Trochu se tak místy může plést se stejnojmennou produktovou řadou vín vinařství Tanzberg. Lahve jsou ale od sebe výrazně rozeznatelné. Zmást nicméně může fakt, že na soutěžích jsou vína Nikolsburgu uvedena pod jménem vinohradnické společnosti – Agropol Mikulov. A protože jsme už dostali několik otázek podobného typu, předjímáme, že opravdu nemá nic společného s dalšími známými podniky s předponou Agro-.

Výroba vína se v prostorách firmy v Mikulově vyvíjí postupně. V průmyslové zóně nedaleko nádraží už je vybudováno kompletní technologické zázemí s kapacitou 100 000 lahví, ze kterých je ale aktuálně využívána jen zhruba třetina. Vinařství tak má dostatečné kapacity na ležení vína, které díky tomu nemusí rychle dávat do prodeje. I proto v jeho nabídce aktuálně nenajdete žádnou „devatenáctku", nejmladším nabízeným ročníkem je 2018.

Nerez, šroub a málo cukru

Postupné krůčky uplatňuje také co se týče využitých technologií. Vinifikace všech vín včetně červených probíhá v nerezových tancích s řízeným kvašením. Nevyužívá se žádného dalšího ležení v dřevěných sudech. Také lahvování je jednotné, vše putuje do štíhlých pistolí se šroubovým uzávěrem. Na rozdíl od drtivé většiny moravských vinařství zde jsou vína se zbytkovým cukrem v silné menšině, na své si tak přijdou zejména vyznavači suchých vín.

Vzhledem k velké rozloze vlastních vinic není překvapením, že všechna vína vyrábí pouze z vlastních hroznů. Drtivá většina vín pochází z vinic v okolí Mikulova, a tak mohou být velmi rychle zpracovávány. Přímo v Mikulově je to například známá trať Turold a dosud nepříliš objevená Šibeniční hora, v portfoliu najdete ale i prestižní vinařskou obec Klentnice. Menší rozlohy vinic má Agropol i v okolních podoblastech.

Většina vinic je přímo v okolí Mikulova (foto: archiv vinařství)

Tvrdší minerální ryzlinky

Když jsme se rozmýšleli nad začátkem degustace, volba nakonec dle analytických hodnot padla na Ryzlinky rýnské. Ty ročníku 2017 slibující méně než gram cukru a přes osm kyselin vypadají na první pohled opravdu drsně, ale víno už je v tomto směru zharmonizované. Ve vůni je už výrazně nazrálé s petrolejovými akcenty. Doplňují je citrusy či lipový květ, v chuti je zřetelná mineralita a má celkem delší doznívání. Může bavit neustále se měnící aromatikou, je dobré ke zkoumání. Loni toto víno vybojovalo stříbro na soutěži v San Franciscu. Je stále pěkně šťavnaté, i když už působí nazrálejším dojmem, než by napovídal ročník.

To o rok mladší bráška taktéž z mikulovské trati Turold se prezentuje překvapivě vyšší barvou a velmi příjemnou sladší vůní sušených meruněk a lipového květu. V závěru se už jsou i jemné náznaky petroleje. Příjemná olejová konzistence těla je hezky ovocná, převážně citrusová s minerálem a jemnou hořčinkou v dochuti. Kyselinka zde působí o něco výraznějším dojmem. Jde o velmi zajímavé srovnání dvou zcela rozdílných vín, která dělí pouhý jeden rok.

Harmonické burgundy

Bílé burgundské odrůdy dělají v Nikolsburgu trochu více „po srsti" s harmonickým projevem, přitom je zde čitelný odrůdový charakter a také mnohdy překvapivá mineralita. Rulandské šedé 2017 je ve vůni trochu chameleonem. Střídavě se v něm objevuje květový med, žlutý meloun, ale i lehce kvásku. Suché medové tělo s chlebovinkou a delším minerálním závěrem doplňuje zprvu výraznější hořčinka. Toto víno vydrželo otevřené v kondici téměř týden a nijak závažně jej to nepoznamenalo.

Rulandské bílé máme oblíbené již od ročníku 2017, kdy nás překvapilo svou mineralitou. I to ročníku 2018 pochází z klentnické trati Nad svatým Leonardem a prezentuje se projevem vápence spolu s lučními květy i jemným žlutým ovocem. V chuti je mineralita také znát, přidávají se citrusy, trochu hrušek i chlebovinky, která vytváří v dochuti dojem jemné třísloviny.

Špičkový vlašák a jemný pinot

Vinařství Nikolsburg vás nenechá ani chvíli na pochybách, která odrůda je na Mikulovsku číslem jedna. O kvalitách vlašáku z Nikolsburgu jsme přesvědčili i nevěřícné v našem loňském slepém testu, kde se největším překvapením stala druhá příčka, kterou získal jeho Ryzlink vlašský 2016.

A musíme říct, že ročník 2018 zatím kráčí v jeho šlépějích. Velmi vysoká barva a výrazná vůně zaujmou hned při prvním kontaktu. Vůně je na jednu stranu sladká a šťavnatá po grilovaném ananasu, zároveň krémová a také železitě minerální. Totéž se prolíná i do chuti, která je výrazná a opravdu dlouhá. Stejně jako loni by někteří tento vlašák naslepo poslali do produkce Vinařství Volařík. Působí navzdory mladému ročníku už hodně dospělým dojmem, a tak netušíme, jak dlouho ještě ve špičkové kondici vydrží, ale rozhodně stojí za ochutnání.

Ze tří červených vín v nabídce je zatím naší jednoznačnou jedničkou Rulandské modré z modrohorských Němčiček. Víno školené v nerezu je velmi jemné, nasládlé a prakticky bez tříslovin. Kdo má rád marmeládové pinoty s lesním ovocem a velmi mírným akcentem podrostu, přijde si tu na své. Velmi pitelné a příjemné víno, které z lahve mizí velmi rychle.

Vína už mají i úspěchy na soutěžích, nejčerstvěji tři medaile z Grand Prix Vinex (foto: archiv vinařství)

Vyplatí se hledat

Jako u mnohých vinařství ani tady není všechno zlato, co se třpytí. Že to často bývá jen otázkou osobního vkusu, nás mohou přesvědčovat výsledky na soutěžích, odkud si odvezla ocenění už i jiná vína, než zde zmiňujeme, a která nás třeba nepřesvědčila. Stoprocentně ale víme, že se tu vyplatí hledat, protože na ono zlato nakonec určitě narazíte.

Vína z vinařství Nikolsburg můžete ochutnat na akci Mikulovské sklepy Open příští týden 4. července, brněnští vínomilci se s nimi sejdou na Víně z blízka 6. srpna. Případně o prázdninách bude otevřená i jeho podniková vinotéka v Mikulově, kde bude vždy zhruba deset vzorků k ochutnání „na skleničku". A pokud nebudete mít cestu kolem, je vám k dispozici jejich e-shop, kde najdete všechna vína zmiňovaná v našem článku a i nějaká navíc. Jsou zde také pro vás od vinařství připravené cenově zvýhodněné balíčky.

Komentáře (2 komentáře)

  • -Vicky-
    -Vicky-
    2. 7. 2020 15:24
  • TomN
    TomN
    1. 7. 2020 20:25

Poslední hodnocení

Hodnocení 1 z 79283

Tip na víno ke koupi u vinaře

Kalendář vinařských akcí

Záznamy 1–3 z 743

Tip na víno ke koupi u vinaře

  • 85 /100
    20. 2. 2024
  • 85 /100
    20. 2. 2023
  • 87 /100
    Zobrazit rozložení bodů 'stobodovky'
    15. 6. 2023