Léčivý tamarind si poradí s nevolností i horečkou

tamar

Koupili jste si v obchodě lusky tamarindu a nejste si jistí, co si s nimi počít? Sníst je můžete jen tak, případně je krátce povařit, propasírovat i přidat do omáček, čatní, zeleninových směsí apod. A ze sušeného tamarindu si připravíte třeba i limonádu.

Tamarind bychom mohli klidně označit za super ovoce. Celým jménem jde o tamarind indický (Tamarindus indica) a ceněny jsou na něm zejména lusky, naplněné šťavnatou sladkokyselou dužinou. Velmi dlouho vydrží a dužina si uchovává vysoký obsah vitamínů a minerálů. Jde zejména o C, B a E, dále pak vápník, mangan, železo, zinek, fosfor a draslík. A své využití najde i v léčitelství.

Tamarind jako prostředek proti horku

Máte horečku nebo jen špatně snášíte nepříjemná letní vedra? Připravte si limonádu ze sušiny tamarindu. Dvě lžíce rozmíchejte ve větším džbánu s vodou, nechte vychladit a popíjejte během dne. Můžete dosladit medem nebo přírodním cukrem.

Pomůže vám zahnat žízeň a doplní pitný režim. Což je jak při horečce tak i během vysokých venkovních teplot opravdu vítaným bonusem. A tamarindová limonáda určitě zachutná i dětem. Díky vysokému obsahu vitamínu C pak tamarind podporuje i naši obranyschopnost a přispívá k bezproblémovému fungování mnoha důležitých metabolických procesů.

tamarind

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Měli byste vědět: Dříve se tamarind používal i jako lék proti obávaným kurdějím.

Pomocník při nevolnosti

Ať už trpíte tou těhotenskou nebo jednoduše nemáte tak úplně v pořádku zažívání, klidně vsaďte na výše zmíněný nápoj také. Pomůže i žvýkání čerstvých lusků tamarindu, pokud vám nebude vadit jejich nakyslost. Jen pozor na semena, bývají poměrně tvrdá.

TIP: Denní dávka tamarindové dužiny by při dlouhodobém užívání neměla překročit 60 gramů. Vyvarovat by se jeho konzumace měli lidé, trpící sníženou srážlivostí krve (příp. užívající léky typu aspirin apod.).

Vláknina v tamarindu pak prospívá i našemu zažívání, pomáhá proti zácpě a celkově harmonizuje zažívací soustavu. Sušený tamarind se hodí do smoothie i jako nevšední přísada do jogurtu apod. A přidat ho samozřejmě můžete i přímo do jídla. Dbejte však na krátkou tepelnou úpravu, která vás nepřipraví o cenné léčivé složky.

Pomůže i na problematickou pleť

Když už budete mít sušený tamarind doma, vytvořte si z něj pastu. Stačí smíchat asi dvě lžíce s horkou vodou. Přidejte kurkumu nebo pár kapek tea tree olejíčku a naneste na obličej. 20 minut stačí. Opakujte 3-4 x týdně. Tato maska vyčistí pleť a omezí potíže, způsobené ucpáváním pórů. A je 100 % přírodní.

TIP: tato maska může pomoci také s léčením nehezky vyhlížejících jizev po akné, neštovicích apod. A je vhodná i pro citlivou pleť.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

 

Každý by se chtěl cítit skvěle. I já. Snažím se o to a některé zajímavosti ohledně zdraví vám prozradím ve svých článcích.