Nevím jak vy, ale já se během karantény nejvíce těšila, až zase ožije česká gastronomická scéna. Až otevřou restaurace, hospody i bary. Protože potkat se s přáteli u piva nebo u koktejlu je naší vcelku přirozenou volnočasovou, a především společenskou aktivitou. Nicméně občas nastane chvíle, kdy sice chcete posedět v příjemné společnosti, ale nechcete pít. 

Zvlášť s nadcházející grilovací sezónou by toho alkoholu mohlo být až příliš. Zároveň však nechcete celý večer strávit o vodě. Řešením jsou nealkoholické koktejly. V roce 2016 odstartovala značka Seedlip novou kategorii tzv. nealkoholických destilátů, které jsou vhodné do míchaných nápojů. Slibují pak stejný požitek jako z alkoholického koktejlu, ovšem bez nepříjemných následků.

Nealkoholické koktejly si snadno můžete připravit i doma. Ve spolupráci s barmany z pražského baru Mr. Brut jsme pro vás přichystali několik tipů na osvěžující letní drinky, které zvládne namíchat každý.  

Mild Mary

25 ml nealkoholického destilátu Borrago
100 ml rajčatového džusu Folkington
10 ml Supasawa Sour Mix
Worcesterová omáčka
Tabasco
Pepř
Sůl

Nealkoholická verze klasického koktejlu Bloody Mary se na letní grilovačku perfektně hodí. Nepřežeňte to však s tabascem. Ingredience nadávkujte do shakeru společně s ledem a protřepejte. Pokud doma nemáte shaker, nevadí – stejně dobře vám poslouží například termoska nebo uzavíratelný termohrnek. Koktejl přelijte do skleničky a ozdobte. Do klasické Bloody Mary patří řapíkatý celer, naši Mild Mary ale zkuste s okurkou.

Co je Supasawa? Alternativa citronové šťávy. Jde o přírodní kyselinu vytvořenou především pro barmany. Na rozdíl od citronů v různých stádiích zralosti si Supasawa zachovává chuťovou stabilitu, což je za barem žádoucí. Supasawu snadno seženete, ale pokud se vám nechce kupovat, vymačkejte do drinku starý dobrý citron.

Classic Cup VGT (VirGin Tonic)

25 ml nealkoholického destilátu GinSin 12 Botanics 
10 ml balsamica
150 ml Double Dutch Indian Tonic Water

Do sklenice nasypte ledové kostky. Nadávkujte veškeré ingredience a promíchejte. Ozdobit můžete plátkem sušeného pomeranče. 

Espresso Martini

25 ml nealkoholického destilátu Borrago
50 ml espressa
10 ml cukrového sirupu

Cukrový sirup si připravíte snadno. Smíchejte cukr s vodou v poměru 1:1, aby se cukr rozpustil, a přiveďte k varu. Krátce povařte, ať se část vody odpaří a sirup zhoustne. Odstavte z plotny, přelijte do lahve a nechte vychladnout. Borrago, cukrový sirup a vychladlé espresso nadávkujte spolu s ledem do shakeru a pořádně protřepte. Ne abyste to odflákli, protože jinak nebudete mít tak pěknou pěnu jako my. Přes sítko přelijte do koktejlové sklenky a ozdobte třemi zrnky kávy.

UK Libre

30 ml Beneventi RedBitter
20 ml Supasawa Sour Mix
150 ml Eizbach Cryztal Cola

Do sklenice nasypte ledové kostky. Nadávkujte veškeré ingredience a promíchejte. Ozdobit můžete plátkem sušené limety. A ano, čirá cola existuje. Chutná podobně jako ta klasická a kdybychom psali článek o alkoholických koktejlech, v tomhle receptu by nejspíš figuroval bílý rum. 

Autumn Sunset

30 ml nealkoholického destilátu Borrago
5 ml nealkoholického vermutu Versin
20 ml Beneventi RedBitter
30 ml brusinkového džusu Folkington
10 ml Supasawa Sour Mix / čerstvé limetkové šťávy

Ingredience nadávkujte do shakeru společně s ledem a protřepejte. Přes sítko přelijte do koktejlové sklenky a ozdobte plátkem sušené limetky. A pak už jen na zdraví!

Veškeré uvedené ingredience zakoupíte v e-shopu Mr. Brut.