Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Všechno, co potřebujete vědět o českých třešních

Třešňový koláč
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Pro někoho jsou symbolem léta a bezstarostného dětství, jiní se těší na třešňovou bublaninu, třešňový koláč nebo třešňovou marmeládu. Možná se najdou i tací, pro které sezóna třešní znamená zavařování kompotů. Čím se liší jednotlivé odrůdy a k čemu se hodí v kuchyni?

Pěstitelé třešně dělí podle doby dozrávání na rané až pozdní. V našich zemích obvykle můžeme první třešně sklízet už poslední týden v květnu a poslední dozrávají v 8. třešňovém týdnu mezi 15. až 25. srpnem. Nejde ovšem o tytéž odrůdy. Každý třešňový týden dozrávají jiné třešně. Dalším kritériem při označování třešní jsou vzhled a vlastnosti plodu. Třešně se podle něj dělí na srdcovky a chrupky.

Srdcovky 

Bývají výrazně, obvykle tmavě červené a jejich šťáva hodně barví. Většina z nich patří mezi rané odrůdy a dozrávají už během prvních třešňových týdnů.

  • Vynikají sladkou chutí a nebývají červivé, takže se nemusíte bát, že byste při ochutnávání narazili v třešni na nezvaného obyvatele.
  • Třešně dozrávající dříve totiž netrpí vrtulí třešňovou, která se líhne a napadá plody až v pozdějších třešňových týdnech.
  • Kvůli jejich měkké dužnině ale musíte srdcovky rychle otrhat a zpracovat. K dlouhému skladování se nehodí, a tak je ideální přebytky úrody zavařit jako kompot, odšťavnit a proměnit v třešňový sirup či lahodný džem. Můžete je i zmrazit.
  • Konzervované třešně pak i v zimě využijete do dortů, pohárů i koláčů. Hodí se i na zmrzlinu.

Chrupky

Vyskytují se v mnoha barevných variantách a bývají větší než srdcovky. Dělí se na tmavé, pestré a světlé.

  • Tmavé chrupky mají plody tmavočervené barvy a i dužnina bývá zbarvená od světle červené až téměř k černé. Šťáva takových plodů silně barví.
  • Pestré chrupky jsou třešně, jejichž plody přecházejí od žluté k červené, často bývají červeně žíhané či mají žluté líčko. Dužnina může být žlutá i červená, šťáva je světlá.
  • Za světlé chrupky se pak označují třešně, které jsou pouze žluté. Dnes žluté odrůdy nejsou příliš rozšířeny, ale možná jste se s nimi setkali ve starém sadu. Ačkoli působí bledě a nedozrále, po jejich utrhnutí zjistíte, že jsou velice sladké.
  • Chrupky se díky pevnější dužnině dají lépe skladovat, po očesání vydrží na chladném místě i několik dní. Můžete je opět zavařit jako kompot, parádu udělají v bublanině či koláči.

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč