Pro někoho jsou symbolem léta a bezstarostného dětství, jiní se těší na třešňovou bublaninu, třešňový koláč nebo třešňovou marmeládu. Možná se najdou i tací, pro které sezóna třešní znamená zavařování kompotů. Čím se liší jednotlivé odrůdy a k čemu se hodí v kuchyni?
Pěstitelé třešně dělí podle doby dozrávání na rané až pozdní. V našich zemích obvykle můžeme první třešně sklízet už poslední týden v květnu a poslední dozrávají v 8. třešňovém týdnu mezi 15. až 25. srpnem. Nejde ovšem o tytéž odrůdy. Každý třešňový týden dozrávají jiné třešně. Dalším kritériem při označování třešní jsou vzhled a vlastnosti plodu. Třešně se podle něj dělí na srdcovky a chrupky.
- Pokud toužíte po třešních z vlastní zahrady či plánujete založení sadu, o pěstování třešní a o tom, kdy které odrůdy dozrávají, se dočtete na webu časopisu Naše krásná zahrada.
Srdcovky
Bývají výrazně, obvykle tmavě červené a jejich šťáva hodně barví. Většina z nich patří mezi rané odrůdy a dozrávají už během prvních třešňových týdnů.
- Vynikají sladkou chutí a nebývají červivé, takže se nemusíte bát, že byste při ochutnávání narazili v třešni na nezvaného obyvatele.
- Třešně dozrávající dříve totiž netrpí vrtulí třešňovou, která se líhne a napadá plody až v pozdějších třešňových týdnech.
- Kvůli jejich měkké dužnině ale musíte srdcovky rychle otrhat a zpracovat. K dlouhému skladování se nehodí, a tak je ideální přebytky úrody zavařit jako kompot, odšťavnit a proměnit v třešňový sirup či lahodný džem. Můžete je i zmrazit.
- Konzervované třešně pak i v zimě využijete do dortů, pohárů i koláčů. Hodí se i na zmrzlinu.
Chrupky
Vyskytují se v mnoha barevných variantách a bývají větší než srdcovky. Dělí se na tmavé, pestré a světlé.
- Tmavé chrupky mají plody tmavočervené barvy a i dužnina bývá zbarvená od světle červené až téměř k černé. Šťáva takových plodů silně barví.
- Pestré chrupky jsou třešně, jejichž plody přecházejí od žluté k červené, často bývají červeně žíhané či mají žluté líčko. Dužnina může být žlutá i červená, šťáva je světlá.
- Za světlé chrupky se pak označují třešně, které jsou pouze žluté. Dnes žluté odrůdy nejsou příliš rozšířeny, ale možná jste se s nimi setkali ve starém sadu. Ačkoli působí bledě a nedozrále, po jejich utrhnutí zjistíte, že jsou velice sladké.
- Chrupky se díky pevnější dužnině dají lépe skladovat, po očesání vydrží na chladném místě i několik dní. Můžete je opět zavařit jako kompot, parádu udělají v bublanině či koláči.