Hlavní obsah

Kremlíkův byt stál o milion víc. Skryl to cenový manévr

Foto: Profimedia.cz

Exministr dopravy Vladimír Kremlík.

Reklama

Seznam Zprávy zjistily, že cena exministrova bytu byla o milion korun vyšší, než se uvádělo. Podle advokátů se tak mohl Vladimír Kremlík snažit uměle snížit cenu a tím snížit daň, kterou za nemovitost musí odvést státu.

Článek

Exministr dopravy Vladimír Kremlík si během svého vládního angažmá koupil byt na pražském Strahově. Za byt o rozloze 139 metrů čtverečních měl v listopadu podle zveřejněné smlouvy zaplatit 14,4 milionu korun.

Už tato částka vyvolala řadu spekulací, protože exministr si na něj kromě sedmi milionové hypotéky půjčil podle vlastních slov 8,5 milionu korun od rodičů. Následně však v průběžném oznámení o majetku uvedl, že mu zbytek peněz půjčil advokát Gabriel Achour, na což upozornil server iRozhlas. Rozpor mezi zveřejněnými dokumenty pak Kremlík vysvětloval tím, že peníze si sice půjčil od Achoura, ale ten následně pohledávku převedl na Kremlíkovy rodiče a 8,5 milionu korun tak exministr splácí jim.

Jak ale nyní zjistily Seznam Zprávy, cena bytu byla ve skutečnosti 15,9 milionu korun, což stojí i v nabídce realitní kanceláře Lexxus, z níž si Kremlík byt loni na podzim vybral.

Následně pak exministr podepsal kupní smlouvu za 14,4 milionu. A vedle toho uzavřel kupní smlouvu na movité věci (tedy vybavení bytu) za 1,29 milionu korun. Tato smlouva však zveřejněna nebyla.

+1

Manévr, při němž se při nákupu cena takto rozdělí, není podle expertů úplně výjimečný.

„Požadavek na rozdělení kupní ceny na vybavení bytu a byt se v praxi děje. Někdy proto, aby kupující mohl snížit kupní cenu bytu. Snížená cena má pak vliv na výši daně z nabytí nemovitých věcí a je to možnost, jak daňovou povinnost snížit,“ uvedl pro Seznam Zprávám Pavel Kiršner z advokátní kanceláře Ciprýn a Kiršner.

Na možnost, že se takto pokusil snížit daň, Vladimír Kremlík Seznam Zprávám řekl, že vše bylo v rukou realitní kanceláře. „Koupi bytu zabezpečovala realitní kancelář a smluvní dokumentaci k transakci pak advokátní kancelár. Tedy odborníci na nemovitostní transakce, nemám žádný důvod jejich činnost jakkoliv zpochybňovat,“ uvedl exministr.

Realitní kancelář Lexxus ale na dotazy, zda rozdělení částky byl skutečně její nápad, jak tvrdí Vladimír Kremlík, pouze odpověděla, že se k žádným obchodním případům nevyjadřují.

„Omlouvám se, ale vždy plně ctíme právo na soukromí našich obchodních partnerů a veřejně se k žádným obchodním případům nevyjadřujeme,“ napsal Seznam Zprávám ředitel realitní kanceláře Peter Višňovský.

Podle advokáta Kiršnera by se však takovým případem mohl mohl zabývat i Finanční úřad, který by mohl žádat Kremlíka o doložení, zda je opravdu částka 1,29 milionu za nábytek reálná. V nezveřejněné smlouvě totiž stojí, že exministr si například koupil vestavěné skříně, které jsou ale součástí bytu a nelze s nimi samostatně nakládat.

„Budí to podezření, že mohlo dojít ke snížení kupní ceny nemovitosti, a tudíž ke snížení daňové povinnosti,“ řekl Seznam Zprávám Petr Balcar ze Společné advokátní kanceláře Balcar, Hroužek, Veselý, Zelenková.

Podle Balcara pak budí pochybnost i nezvyklá cena, kterou Vladimír Kremlík zaplatil v přepočtu za jeden metr čtvereční.

Rozloha Kremlíkova bytu bez terasy totiž činí podle zveřejněných dokumentů na 137 metrů čtverečních, cena za jeden metr čtvereční pak vychází na 89 700 korun.

„Standardní cena se v této lokalitě pohybuje mezi 130-150 tisíci za jeden metr čtvereční. Je také otázkou, proč majitelé prodali byt v této lokalitě za nižší cenu, než je obvyklé,“ řekl Seznam Zprávám realitní makléř, který si však nepřál být jmenován.

Exministr ale nechtěl cenu za metr čtvereční nijak vysvětlovat. A ani to, jak zaplatil v době, kdy byl ministrem, částku 1,29 milionu korun za movité věci. „Jsem již soukromou osobou a nebudu privátní záležitosti probírat v médiích,“ odvětil Vladimír Kremlík.

Reklama

Související témata:

Doporučované