Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ve Vratislavicích na Liberecku hoří pivovar: Hasič propadl střechou!

Aktualizováno -
29. června 2020
10:47
Autor: ČTK, yks - 
29. června 2020
06:15

Ve Vratislavicích nad Nisou na Liberecku vypukl požár pivovaru. Požár je většího rozsahu, oheň zasáhl vnitřek budovy i střešní konstrukci. Střechu museli hasiči rozebrat. Vyhlášen byl druhý stupeň poplachu, řekla mluvčí libereckých hasičů Lucie Hložková. Na místě se zranili dva hasiči.

Hořet začalo krátce po 04:00 v Pivovarské ulici. „Zasahujeme uvnitř budovy i zvenku. V jednu chvíli se oheň dostal zpod střešní konstrukce na střechu, ale protože venku prší, tak se nerozšířil dál," uvedla mluvčí. Hasičům se požár podařilo lokalizovat. Dva z nich se ale zranili.

„Zásah je veden vnitřkem objektu pomocí tří útočných proudů a zároveň pomocí výškové techniky zvnějšku(...). Na místě události je cca 13 ks požární techniky,“ uvedli hasiči.

Zranění dvou hasičů jsou lehká. České televizi to řekl zastupující ředitel libereckých krajských hasičů Jan Málek. Jeden z hasičů  propadl střechou a narazil si záda, druhý si poranil ruku.

„Utrpěl lehké zranění, byl při vědomí, s posádkou komunikoval. A byl převezen na traumatologii do liberecké nemocnice k dalšímu vyšetření," řekl o prvním z hasičů krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev. Druhý hasič má poraněné zápěstí. „Ošetřili si ho primárně jeho kolegové a do nemocnice převezli sami," dodal Georgiev.

„Zasahujeme uvnitř budovy i zvenku. V jednu chvíli se oheň dostal zpod střešní konstrukce na střechu, ale protože venku prší, tak se nerozšířil dál," uvedla mluvčí. Oheň se dál nešíří, hasiči ale na místě stále dohašují. Příčinu vzniku ohně bude teprve zjišťovat vyšetřovací tým.

Podle webu sídlí v místě požáru Pivovar Konrad. Dříve se jmenoval Pivovar Vratislavice. Byl slavnostně otevřen v lednu 1874. Ještě v 90. letech 20. století zaměstnával 400 lidí a ročně vyrobil téměř půl milionu hektolitrů piva. Dnes v něm pracuje zhruba 50 lidí, v roce 2018 uvařil zhruba 140 000 hektolitrů piva.

Vratislavický pivovar je jedním z mála českých pivovarů, který si sám vyrábí slad. Pivovar ve sladovně přišel o část sladu, sklady, sklepy a další části výroby ale oheň nezasáhl.

Ředitel pivovaru Petr Hostaš ČT sdělil, že požár výrobu neohrozí. „Naštěstí máme ještě sila, která jsou mimo rozsah tohoto požáru," uvedl Hostaš. Škody budou ale podle něj milionové. „Musí se to celé vyklidit a asanovat," dodal.

V roce 1997 se Pivovar Vratislavice stal součástí společnosti Pražské pivovary a o rok později výroba ve Vratislavicích skončila. Tradiční pivo Vratislav se od té doby vaří v Praze. Když v roce 1999 areál pivovaru koupila společnost HOLS a o rok později obnovila výrobu, musela vytvořit novou značku. Pivo pojmenovala po nástupci knížete Vratislava - Konrad.

santikxauz ( 29. června 2020 07:49 )

Fanoušci plákali,když zanikl Pivovar Vratislavice a převzal to Konrad.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání