O výživě 29. 6. 2020 | Tomáš Lebeda

Iontové nápoje jsou při sportu populární, ale mohou i uškodit

Ideální je před cvičením vypít tak 250 mililitrů, a pak během tréninku upíjet. V žádném případě by se nemělo vypít větší množství tekutiny najednou. Dochází k výrazné zátěži krevního oběhu a ledvin.

Foto - autor: Cookie studio / Shutterstock.com

Potem odpařujeme vodu a minerální látky

Zásadou číslo jedna je při sportu doplňovat tekutiny. Během pohybu se potíme, čím je sportovní aktivita delší a náročnější, tím se z našeho těla odpařuje více vody.

„Při každé svalové aktivitě vzniká teplo a pocením se organismus ochlazuje,“ vysvětluje nutriční terapeutka Zuzana Douchová.

Pot je složený z 99 procent vodou, dále zejména minerálními látkami – sodíkem, draslíkem, hořčíkem, chlórem a malým množství vápníku. V průběhu dne, když nesportujeme, odejde z těla v průměru od 100 do 500 mililitrů potu.

  • Při fyzické aktivitě to může být stejné množství za jedinou hodinu. Při velké zátěži dokonce i více než litr.

Důležité je proto tekutiny při sportu doplňovat. Dehydratace totiž může způsobit bolest hlavy, snížení výkonu, koncentrace až vyčerpání.

Množství tekutin řídí žízeň

Pitný režim při sportováníMnožství tekutin je u každého jiné. Ideální je před cvičením vypít tak 250 mililitrů, a pak během tréninku upíjet.

V žádném případě by se nemělo vypít větší množství tekutiny najednou, následně dochází k výrazné zátěži krevního oběhu a ledvin. Půl až tři čtvrtě litru je při hodinovém cvičení na pásu, orbitreku či zumbě optimální množství. Řídit bychom se však měli i pocitem žízně.

Bez bublin

  • A čím si tedy láhev na sport naplnit? Pro rekreační sportovce stačí voda bez bublinek nebo slabě mineralizovaná minerálka.

„Při hodinovém cvičení dvakrát až třikrát týdně speciální sportovní nápoje nejsou třeba. Minerální látky, které v tomto případě při pocení ztratíme, doplníme právě běžnou minerálkou a především je naše tělo získá z pestrého jídelníčku. Ten je pro zdravý životní styl mnohem důležitější,“ vysvětluje Zuzana Douchová.


Je-li sportovní zátěž intenzivnější a trvá delší dobu, je vhodné si udělat mix z džusu a minerálky. Doplníte tak i sacharidy.

Iontové nápoje jsou velmi populární, ale...

  • Za sportovní nápoje Češi utratí miliony ročně, celkem se za doplňky stravy v naší republice protočí za rok téměř deset miliard korun!

Podle odborníků není potřeba za speciální drinky utrácet. Látky v nich obsažené dokážeme získat jiným způsobem. Zavodnit se po půlhodinovém rekreačním běhu iontovým nápojem, může být dokonce i nebezpečnéObvykle nejvíce trpí oběhový systém, srdce a ledviny.

„Minerální látky v organismu musí být v rovnováze. Vypitím velkého množství iontového nápoje, případně iontového nápoje s nevhodným složením, může dojít k nadbytku některých iontů a zdravotním problémům,“ upozorňuje nutriční terapeutka Zuzana Douchová.

Extrémní teplota a zátěž

Doplňování tekutin při ectrémní zátěžiPo iontovém nápoji by měl sáhnout jen sportovec podávající opravdu dlouhodobý a intenzivní výkon, při rekreačním sportu není potřeba. Posloužit může třeba cyklistům, kteří jezdí dlouhé trasy. Na čtyřicet či šedesát kilometrů však stačí opravdu láhev minerálky a cestou si dát k lehkému obědu nealkoholické pivo.

I vytrvalostní sportovci, kteří z iontových nápojů mohou mít prospěch, by se s výběrem měli obrátit na odborníka.

Po sportovním nápoji nezhubnete

Při rekreačním sportu, kromě radosti z pohybu a procvičení těla, spousta žen i mužů touží shodit nějaké kilo. A tady je další úskalí iontových nápojů. Mnohdy nejde jen o vodu doplněnou ve vhodném poměru o minerální látky, ale také o jednoduché sacharidy, tedy například glukózu, fruktózu a další.

Ve fitness centru, tělocvičně, na hřišti či v lese vydáváme energii, ve sportovním nápoji ji ale okamžitě zase přijmeme. A v takové podobě, kdy je pro organismus okamžitě využitelná.

Typy iontových nápojů

  • Hypotonické nápoje – jednoduše se dá říci, že mají méně minerálních iontů, než je obsaženo v krevní plazmě, dodávají především tekutiny.
     
  • Isotonické nápoje – mají zvýšený obsah minerálních iontů. Při jejich konzumaci může snadno dojít vyššímu příjmu minerálních látek. Lidský pot, který jimi nahrazujeme, je totiž hypotonický. Jak jsme uvedli, je z 99 procent tvořený vodou.
     
  • Hypertonické nápoje – doplňují nejen tekutiny a minerální látky, ale také vitamíny, stopové prvky, bílkoviny a další látky. Jde již spíše o léčebný roztok, který lze použít jako náhradu jídla.




Mohlo by vás také zajímat: