Domácnost Zahrada

Nejlepší lapače a odpuzovače hmyzu: TOP 7 produktů podle recenzí a testů

Nejlepší lapače hmyzuNa léto se většina lidí těší. Je spojené s odpočinkem, koupáním, dovolenými a dalšími kratochvílemi. Ale tuto idylku může sem tam něco narušovat. Kromě úmorných a dlouhotrvajících veder jsou to tradičně útoky hmyzu. Stačí večer doma nebo na verandě rozsvítit světlo a v mžiku máte o zábavu postaráno, včetně bzučivého hudebního doprovodu. V dnešním článku se proto podíváme na nejlepší lapače a odpuzovače hmyzu a nabídneme vám komplexní návod i krátké recenze oblíbených výrobců. Zaměříme se přitom především na elektrické lapače a odpuzovače a pokusíme se zjistit, které nabídnou nejlepší poměr ceny a efektivity.

Instalace vhodného lapače do místnosti nebo exteriéru může učinit přítrž lavinovým útokům hmyzu a ochránit vás i před kousanci a štípanci. Můžete si tak užívat vlahé letní večery venku nebo při otevřeném okně. Pořízení lapače nebo odpuzovače přitom nemusí být nijak cenově náročnou záležitostí. Nejlevnější řešení vyjdou třeba jen na desítky korun. Je však třeba si správně vybrat, vědět, co čekat a zorientovat se v široké a leckdy matoucí nabídce.

V našem průvodci se zaměříme na informace, rady a tipy pro nákup a kromě toho pro vás máme i žebříček nejzajímavějších současných modelů. Možná mezi nimi najdete nějaký, který vás zaujme. Při rozhodování si vezměte na pomoc i uživatelské recenze lapačů a odpuzovačů hmyzu, které najdete na internetu. Velmi cenné informace mohou přinést i odbornější testy.

Nejlepší lapače a odpuzovače hmyzu na trhu

ProduktParametryHodnoceníCena (od)
#1Waldbeck Mosquito Ex 5500
Nejlepší venkovní lapač hmyzu
✔️ Kompaktní zařízení
✔️ Energeticky úsporný a efektivní
✔️ LED s životností až 20 000 hod.
✔️ Tichý provoz
[usr 5 text="true" tooltip="true"]1500 Kč Číst recenze
#2GIK11 s UV zářivkou
Další venkovní na zvážení
✔️ Velice tichý a bezpečný
✔️ Možnost instalace i na strop
✔️ Dosah 100 m²
✔️ Bez zápachu
[usr 5 text="true" tooltip="true"]3600 Kč Číst recenze
#3Waldbeck Mosquito Ex 6000
✔️ Žádné rušivé efekty
✔️ Flexibilní a výkonný
✔️ Funguje přes den i v noci
✔️ Čistý proud bez škodlivých substancí
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]1100 Kč Číst recenze
#4DURAMAXX Ex Lantern
✔️ Přilákání UV světlem
✔️ Pracuje bez hluku
✔️ Úsporný provoz
✔️ Rychlé a bezbolestné hubení
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"]1100 Kč Číst recenze
#5Cattara TABLE INDOOR USB
Nejlepší lapač hmyzu s USB
✔️ Využívá UV paprsky
✔️ Pracuje bez znečištění a zápachu
✔️ Nabíjecí akumulátor
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]430 Kč Číst recenze
#6TRISTAR IV-3720
✔️ Efektivní elektrický lapač hmyzu
✔️ Ochrana proti přehřátí
✔️ Pro prostor o rozloze 80 m2
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]1000 Kč Číst recenze
#7VELAMP SMASH
Elektrická plácačka na hmyz
✔️ Bez fleků na zdi
✔️ Zabíjí hmyz elektrickým napětím na mřížce
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]160 Kč Číst recenze

Jak vybrat lapač / odpuzovač hmyzu

Na co se při pořizování lapače nebo odpuzovače zaměřit? V první řadě je nutné se rozhodnout pro konkrétní typ – a to podle principu fungování. Pokusíme se proto co nejpřehledněji představit jednotlivé nejoblíbenější varianty a shrnout jejich vlastnosti, výhody a nevýhody. Dále je důležité taky umístění lapače a samozřejmě cena. Shrnuli jsme pro vás proto tři základní cenové relace a jejich nabídku. Nakonec přihodíme několik tipů na značky a výrobce lapačů, kteří stojí za pozornost.

Jak vybrat lapač hmyzu

Typy lapačů a odpuzovačů hmyzu

Výběr různých lapačů a odpuzovačů hmyzu je dnes poměrně bohatý a člověk, který se v dané problematice nevyzná, se může v sortimentu snadno ztratit? Proto se pokusíme o přehledné rozdělení a popis jednotlivých možností, který vám pomůže s volbou.

Odpařovací odpuzovače

Mezi nejoblíbenější nástroje pro boj s obtížným a bodavým hmyzem patří tzv. odpařovače. Jde o cenově velmi dostupnou pomůcku, kterou stačí zapojit do zásuvky. Odpařovač je vybaven nádobkou, z níž se působením tepla odpařuje pro hmyz toxická tekutina. Kvalitnější odpařovač dokáže obstarat celou běžně velkou místnost a zbavit ji otravného hmyzu.

Výhodou jsou minimální rozměry i pořizovací cena, která obvykle příliš nepřekračuje sto korun. Náplň přitom může vydržet i celou sezónu (v závislosti na intenzitě užívání). Další výhodou je relativně dobrá účinnost při interiérovém použití.

A nevýhody? Především právě samotný princip fungování, který rozhodně není šetrný ani ekologický. Využívá se chemický hubicí roztok a ten je uvolňován do ovzduší místnosti. Ačkoli by neměl být pro lidi přímo škodlivý, rozhodně to není něco, co byste chtěli v uzavřeném prostoru dlouhodobě dýchat. Už vůbec nelze použití zodpovědně doporučit v místnostech, kde přebývají, nebo dokonce spí, malé děti nebo menší domácí zvířata.

Ultrazvukové odpuzovače

Ultrazvukové odpuzovače jsou další prostorově minimalistické řešení. Opět jde o malé krabičky, které stačí zapojit do zásuvky. Tyto krabičky pak vysílají ultrazvukový signál (zvuk o vysoké frekvenci), který má hmyz odpuzovat. Žádná chemie, žádné nežádoucí účinky. Zní to až příliš dobře? Máte pravdu.

Kamenem úrazu je, že tento typ odpuzovačů má velmi pochybnou účinnost. Zejména levnější přístroje nemusí vykázat efektivní účinek a přitom i za ně zaplatíte v průměru několik stovek korun. Dražší a propracovanější modely se pohybují v cenovém rozmezí 500 až 1000 Kč, ale někteří výrobci tvrdí, že obstarají i poměrně rozsáhlé plochy.

Elektrické UV sací lapače

Sací lapače jsou variantou elektrických UV lapačů. Jde již o propracovanější zařízení větších rozměrů. Tyto lapače se zpravidla používají spíše v exteriéru, na terasách, zahrádkách, v pergolách apod. Ale existují i interiérové varianty.

Princip je vcelku prostý. Zařízení je opatřeno UV-A zářivkou, která hmyz vábí. Další součástí je sací ventilátor, který přilákaný hmyz vtáhne malým otvorem do sběrné nádoby opatřené síťkou/mřížkou proti zpětnému uniknutí hmyzu. Hmyz se tak chytí do pasti, z níž ho po uhynutí jednoduše vysypete.

Výhodou je prokazatelná účinnost (sami vidíte, kolik hmyzu jakého druhu se chytilo) a ekologické řešení bez chemie. Zařízení nevydává ani akustický signál, který může být potenciálně (při nižších frekvencích a citlivějším sluchu) nepříjemný i lidskému uchu. Nevýhodou je ovšem vyšší cena a taky větší rozměry těchto lapačů.

Elektrické UV lapače s mřížkou

Další typ UV lapače. Opět láká hmyz pomocí UV-A světla, likviduje ho však (na rozdíl od předchozího typu) ihned – a to pomocí mřížky s elektrickým napětím. Uhynulý hmyz padá na sběrnou plochu. Opět existují nejen exteriérové, ale i interiérové varianty. Výhodou oproti sacímu typu je okamžité hubení. Účinnost je opět poměrně vysoká na různorodý hmyz. Nevýhodou může být zápach spáleného, uhynulého hmyzu, zejména při interiérovém použití a nutnost vynášet sběrnou nádobu.

Pozn.: Bezpečnost je zajištěna plastovou mřížkou, která elektrickou mříž chrání proti dotyku dítětem nebo domácím zvířetem. Proud navíc není dostatečný, aby člověku vážně ublížil.

Elektrické UV lepicí lapače

A nakonec je tu varianta, která kombinuje účinek staré dobré mucholapky s vábivou silou UV-A světla. Princip je opět jednoduchý. Hmyz přiletí za světlem a přilepí se na speciální folii. Ta nevydává žádný zápach na rozdíl od parfémovaných mucholapek. Účinnost je opět velmi slušná a můžete snadno sledovat, kolik jakého hmyzu se chytilo.

Nevýhodou je zde nutnost měnit pravidelně lepicí folii, takže do hmyzem silně zamořeného prostředí může být vhodnější jiná varianta.

jak vybrat odpuzovač hmyzu

Parametry

Na jaké parametry se při výběru lapače nebo odpuzovače zaměřit?

  • Dosah – Zásadním parametrem je dosah, tedy plocha (v m2), jakou dokáže zařízení obstarat. V závislosti na typu a zpracování to může být jen několik m2 (levné chemické a ultrazvukové odpuzovače), ale i desítky nebo stovky m2 (kvalitní elektrické UV lapače).
  • Použití – Vždy zjišťujte, zda je zařízení vhodné pro použití v interiéru nebo exteriéru a za jakých podmínek. Například odpařovače byste měli používat jen v dobře větraných místnostech.
  • Hmotnost a rozměry – Vejde se lapač tam, kam potřebujete? Zejména při nákupu přes internet se nezapomeňte informovat o rozměrech, případně i hmotnosti.
  • Hluk – UV lapače mohou vydávat určitý hluk. U sacích je to ventilátor a taky projevy hmyzu než uhyne ve sběrné nádobě, u mřížkových praskání při styku s hmyzem. Zajímejte se o hlučnost. Do 30 dB jde o tiché zařízení, které nebude obtěžovat. Tento faktor je důležitý zejména např. při použití v ložnici.
  • Ochrana proti vodě – Chcete-li lapač umístit pod širým nebem, musí mít patřičnou ochranu proti vnějším vlivům. Zajímat by vás měl stupeň krytí. Pro exteriérové použití minimálně IP44.

Ceny lapačů a odpuzovačů hmyzu

Kolik zaplatíte za kvalitní lapač hmyzu nebo odpuzovač? Vytvořili jsme pro vás krátkou nápovědu pro základní orientaci v nabídce.

✅ Lapače a odpuzovače do 500 Kč

Do pěti set korun můžete pořídit klasický odpařovač (cena cca od 100 Kč) nebo ultrazvukový odpuzovač (cena od cca 200 Kč). V této relaci však můžete najít i menší výběr elektrických UV lapačů. Jde obvykle o menší a málo výkonná zařízení vhodná pro použití v místnosti.

✅Lapače a odpuzovače do 1000 Kč

V této ceně najdete výběr propracovanějších ultrazvukových odpuzovačů. Většinou jsou primárně určeny na hlodavce a škůdce, ale působí i na hmyz. Běžně zde pořídíte i různé druhy UV lapačů, většinou o nižším nebo středním výkonu a dosahu v rámci desítek m2.

✅ Lapače a odpuzovače nad 1000 Kč

Najdete zde kvalitní a výkonné UV lapače pro náročnější, zejména exteriérové použití. Dosah může být 100 a více m2.

Nejlepší značky lapačů a odpuzovačů hmyzu

Které značky se zabývají výrobou lapačů a nabízejí dobrou kvalitu?

  • Biolit – Velmi známá značka insekticidních pomůcek a přípravků. Nabízí i zřejmě nejprodávanější odpuzovače hmyzu na bázi odpařování.
  • Waldbeck – Tento výrobce hobby zboží nabízí i sortiment kvalitních a výkonných UV lapačů hmyzu. Cena je vyšší, ale kvalita odpovídá.
  • G21 – Tato u nás známá a oblíbená značka se může pochlubit pěknou řádkou elektrických lapačů. Převážně jde o dražší modely, ale narazit můžete i na dostupné kousky do 500 Kč. Vynikající výběr.
  • P.R.C. – Značka nabízí elektrické UV lapače, převážně za velmi nízké ceny, vhodné i do interiéru a pro nenáročné použití.

Nejprodávanější odpuzovače a lapače hmyzu a komárů

Nejprodávanější odpuzovače a lapače hmyzu a komárů dle portálu Heureka.cz

ProduktParametryHodnoceníCena (od)
#1Waldbeck Mosquito Ex 5500
Nejlepší venkovní lapač hmyzu
✔️ Kompaktní zařízení
✔️ Energeticky úsporný a efektivní
✔️ LED s životností až 20 000 hod.
✔️ Tichý provoz
[usr 5 text="true" tooltip="true"]1500 Kč Číst recenze
#2GIK11 s UV zářivkou
Další venkovní na zvážení
✔️ Velice tichý a bezpečný
✔️ Možnost instalace i na strop
✔️ Dosah 100 m²
✔️ Bez zápachu
[usr 5 text="true" tooltip="true"]3600 Kč Číst recenze
#3Waldbeck Mosquito Ex 6000
✔️ Žádné rušivé efekty
✔️ Flexibilní a výkonný
✔️ Funguje přes den i v noci
✔️ Čistý proud bez škodlivých substancí
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]1100 Kč Číst recenze
#4DURAMAXX Ex Lantern
✔️ Přilákání UV světlem
✔️ Pracuje bez hluku
✔️ Úsporný provoz
✔️ Rychlé a bezbolestné hubení
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"]1100 Kč Číst recenze
#5Cattara TABLE INDOOR USB
Nejlepší lapač hmyzu s USB
✔️ Využívá UV paprsky
✔️ Pracuje bez znečištění a zápachu
✔️ Nabíjecí akumulátor
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]430 Kč Číst recenze
#6TRISTAR IV-3720
✔️ Efektivní elektrický lapač hmyzu
✔️ Ochrana proti přehřátí
✔️ Pro prostor o rozloze 80 m2
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]1000 Kč Číst recenze
#7VELAMP SMASH
Elektrická plácačka na hmyz
✔️ Bez fleků na zdi
✔️ Zabíjí hmyz elektrickým napětím na mřížce
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]160 Kč Číst recenze
0 Sdílení