Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nečekaný vzestup. Fotbalisté Sokolova už nejsou na sestup

  11:38
Neuvěřitelné se stává skutkem. Tři kola před koncem jsou fotbalisté Baníku Sokolov mimo sestupové příčky ze druhé ligy. O bod před Varnsdorfem, který v důležitém souboji porazili 1:0.

Daniel Kovář (vlevo) ze Sokolova si kryje míč před Matějem Kubistou z Varnsdorfu. | foto: ČTK

Dalo by se říct, sebevražedná mise trenéra Bohuslava Pilného, který v zimě přišel do odepisovaného a rozklíženého klubu, může mít nečekaný happy end. Už tři kola před koncem se dokázal tým posunout na příčky znamenající záchranu.

„V žádném případě se nemůžeme bavit o tom, že by bylo něco hotového. Dostali jsme se o jeden bod před Varnsdorf, ale víme, jaký má los a musíme dělat body dál. Tento zápas nám pomohl, ale určitě o ničem nerozhodl,“ odmítá Pilný uvažovat o tom, že tato situace bude na konci sezony.

Fotbal jde stranou, to Sokolov ví

Tyto vypjaté zápasy na konci sezony nejsou vůbec o fotbalovosti, umu, ale hlavně o hlavě. Hrálo se přímým konkurentem o pověstných šest bodů. Pro diváka nic moc.

„Tyto zápasy takový průběh přináší, jsou to nejtěžší zápasy. Předchozí duel v Líšni jsme dohrávali na hranici vyčerpání a měli jsme cestu tam i zpátky, kluci toho měli dost,“ poukazuje Bohuslav Pilný, trenér FK Baník Sokolov.

Podle toho stanovil i taktiku. „Varnsdorf má mladý, pohyblivý tým, chtěli jsme, aby byli víc na balonu, chtěli jsme hrát aktivnější střední blok, ale byli jsme organizováni. To, co prošlo, chytil brankář Fryšták, nebo nám pomohlo břevno, a musím hráče pochválit za závěr, jak jej dohráli. Když všechno sečtu, jak padáme a množí se zranění, tak toto vítězství je strašně cenné,“ pochvaluje si.

Nechali Varnsdorf hrát

Celý zápas měl sice Varnsdorf lepší držení míče, ale Sokolov dal gól, ze standardky.

„Tu jsme včera nacvičovali a jsme rádi, že se nám to povedlo,“ pochvaloval si po zápase Bohuslav Pilný a dodal: „Varnsdorf nás až do sedmdesáté minuty tlačil, měl nebezpečné situace, ale byl v koncovce sterilní a závěr jsme už dohráli zkušeně, pomohli nám střídající hráči a jsme velmi rádi, že jsme to takto dohráli. V tomto zápase byl velký rozdíl brát bod nebo tři.“

Náročný program druhé ligy, po koronavirové pauze zápas střídá zápas. Fotbalisté jsou také jenom lidi, a tak zápřah mnohdy unavené tělo nevydrží. Před zápasem museli v Sokolově mnohem víc než jindy řešit, jak poskládat sestavu.

Ukázala se výhoda šíře kádru

„Neváhal jsem dlouho, skoro všechny posty máme zdvojené. Když vypadl Adam Tkadlec, nastoupil Adam Čihák, vypadl Marek Krátký a dali jsme tam Šmehyla, který dal gól v Líšni a dnes mohl zase. Věděli jsme, že ty hráče budeme potřebovat a to se teď vyplňuje. Jsem velmi rád, že kluci drží při sobě, jsou týmoví, a když vidím jak chtějí, je radost se na ten přístup koukat. Hra dnes radostná nebyla, ale bylo to vydřené, vymakané a to je odměna, tyto výsledky,“ dodává sokolovský trenér Bohuslav Pilný.

Vydřená a ubojovaná výhra

Důležitou výhru v boji o udržení si tak připsal Sokolov. O vítězství nad Varnsdorfem rozhodl Hasil a Baník tři kola před koncem opustil sestupové pásmo, do kterého naopak spadl jeho soupeř. Po šestizápasové sérii bez vítězství Varnsdorf nyní ztrácí na Sokolov jeden bod.

„Už to nemáme ve svých rukou,“ připustil varnsdorfský trenér David Oulehla. Přiznává ovšem, že toto nebyl klíčový zápas.

„Nezvládli jsme dvě domácí utkání, s Prostějovem a Vyšehradem, a proto se dostali do toho, tam, kde jsme. Máme bod ztráty a ve hře je jich ještě devět. Samozřejmě se budeme rvát dál, do posledního kola, nic není ztraceno, ale je potřeba zvládnout domácí zápas s Vítkovicemi,“ říká. Jenomže na hráče situace vliv může mít. „Všichni víme, že jsme předposlední, na sestupovém místě. Bude to o tom dát hráče dohromady. Máme na to dost času, protože se hraje až v neděli a to je pro nás výhoda,“ doufá Oulehla.

Rozhodlo se už v úvodu

Do zápasu Varnsdorfští vstoupili špatně, věděli, že soupeř je silný ve standardních situacích, že je to silové mužstvo.

„Nemohu pochopit první branku, kdy hlavičkuje volný hráč, úplně sám. To je problém. První poločas z naší strany nebyl vůbec dobrý,“ posteskl si Oulehla. „Druhý byl herně lepší, ale trefili jsme břevno, vyrovnání viselo na vlásku, ale celkově je to málo. Sokolov to odehrál hodně zkušeně, hlavně druhý poločas,“ dodává trenér Varnsdorfu David Oulehla.

Cesta byla dlouhá, škrábali jsme se postupně

Brankář Bohemians Tomáš Fryšták rozdával po zdolání Plzně úsměvy na všechny...

Na ruce rukavice, na paži kapitánskou pásku a po zápase si konečně od plic radostně zakřičet. Výhra nad Varnsdofem, vychytaná nula a jako bonus tři kola před koncem posun na nesestupové místo. „Věřil jsem tomu, bylo nás v zimě víc, co jsme přišli noví a chtěli se zachránit. Cesta byla dlouhá, škrábali jsme se postupně a teď jsme se dostali na příčky, na kterých chceme zůstat. Samozřejmě víme, že ještě tři kola jsou před námi, může se to zamotat a musíme bodovat v každém zápase,“ říká brankář Baníku Sokolov Tomáš Fryšták. 

K tomu, aby se Baník Sokolov poprvé v sezoně dostal nad čáru sestupu, pomohl vychytanou nulou. „Každého brankáře nula potěší. Ovšem dnes to bylo utkání, kdy jsem práce moc neměl. Ve druhém poločase mě zachránilo břevno, ale celkově směrem dozadu odvedli kluci dobrou práci a do ničeho jsme Varnsdorf nepustili.“ 

Před pár týdny se ale dověděli, že i když misi splní, fotbal v Sokolově skončí. „Byla to nepříjemná informace. Hned jsme si ovšem řekli, že to musíme vzít za dobrý konec, a pokud budeme mít hlavy dole, nemít motivaci, tak to můžeme rozpustit. Myslím, že se to povedlo a že je to vidět i na hřišti. My to chceme sportovně zachránit,“ burcuje sokolovský gólman. Samozřejmě, je to hlavně vizitka každého hráče. „I trenéra, který nás neustále motivuje a nemá to jednoduché. Věřím týmu, že to můžeme zvládnout, teď jsme o kousek blíž, ale pořád ještě máme před sebou ty tři kola.“ 

Nakročeno ovšem je, zápas s Varnsdorfem má nesmírnou cenu, ač si na něm fotbaloví příznivci, jichž se sešlo 490, moc nepochutnali. „První poločas jsme hráli dobře, měli i šance. Druhý už byl rozkouskovaný a měli i pasáže, kdy jsme nepodrželi míč. Přečkali jsme nějaké šance a břevno a závěr dohráli jak bychom měli,“ popisuje Tomáš Fryšták. 

V 64. minutě byl ovšem bezmocný, ale zachránilo jej břevno. „Přesouval jsem se, minul to jeden ze soupeřů a dostalo se to až na zadního, který naštěstí trefil břevno,“ oddechl si Fryšták. Sokolov ještě čekají tři zápasy. V neděli jede do Třince, následuje poslední domácí zápas v sobotu 11. července s Chrudimí a končí v Hradci Králové. „Už se nemůžeme ohlížet, pokud se chceme zachránit, musíme vyhrávat. Ještě to bude zamotané, ale věřím, že to zvládneme,“ dodává Tomáš Fryšták. 

EURO 2024: Los skupin, program zápasů, stadiony

Fotbalové EURO 2024 se bude hrát od 14. června do 14. července 2024 v deseti neměckých městech. Čtyřiadvacet účastníků bude rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin. Čeští fotbalisté se v základní skupině střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.

Česko - Portugalsko, Česko - Gruzie, Česko - Turecko
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Guardiola po vyřazení: V jiném sportu bychom vyhráli. Frustrující, soptil Días

18. dubna 2024  6:59

V utkání měli jasnou převahu, svého soupeře od obdržené branky takřka nepustili za polovinu hřiště,...

Už bylo na čase, oddechl si Červ po premiérové trefě. Prvně chtěl přihrávat

25. dubna 2024  6:59

Navedl míč na střed hřiště, zbavil se dvou protihráčů a zpoza vápna zamířil přesně k levé tyči....

Liverpool v boji o titul ztrácí, prohrál na Evertonu. United odvrátili blamáž

24. dubna 2024  20:40,  aktualizováno  23:01

Krušné období fotbalistů Liverpoolu pokračuje. V krátké době znovu ztratili v boji o titul. Ve...

Xavi si rozmyslel konec v Barceloně, tým povede i v další sezoně

24. dubna 2024  22:44

Fotbalový trenér Xavi Hernández si rozmyslel odchod z Barcelony a dodrží smlouvu, kterou má do...

Plzeň - Zlín 3:0, dominance a klidný postup do finále. Dvakrát pálil Chorý

24. dubna 2024  17:15,  aktualizováno  21:02

Od začátku zápasu si šli pro vítězství a svému soupeři nedali žádnou šanci. Plzeňští fotbalisté...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...