Ve dvou obcích na Pardubicku platí nejvyšší povodňový stupeň

29. červen 2020 11:00

V Dolní Rovni na Lodrantce a Dolních Ředicích na Ředickém potoku na Pardubicku byl vyhlášen třetí, nejvyšší povodňový stupeň. Ředický potok se vylil z břehů.

V Dolních Ředicích byla na žádost místostarostky Ivany Pokorné vyhlášena zátopová vlna, obyvatelstvo dostalo varování, uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. V Dolní Rovni se lidé snaží před velkou vodou chránit. "V noci byl přívalový déšť, ohrožená je velká část obce vodou z polí i zaneseným potokem Lodrantka.

Zahrady a dvory jsou už téměř všude zaplavené, naplnili jsme skoro 2000 pytlů a chráníme lidem obytné části domů," řekla ČTK starostka Dolních Rovně Iva Vinařová. Zatopené jsou už sklepy. Voda už natekla do suterénu níže položených budov také v Dolních Ředicích, zaplavené jsou i nově budované domy. Evakuovat se zatím nikdo nemusel.

Voda už natekla do suterénu níže položených budov také v Dolních Ředicích, zaplavené jsou i nově budované domy. Evakuovat se zatím nikdo nemusel. Obec hlídá průchodnost mostů a rozváží pytle na ochranu před záplavami. „Rozdali jsme jich víc než 1000, další dostaneme ze skladu ze Skutče, naváží se znovu písek,“ uvedla místostarostka Ivana Pokorná.

Obec hlídá průchodnost mostů a rozváží pytle na ochranu před záplavami. "Rozdali jsme jich víc než 1000, další dostaneme ze skladu ze Skutče, naváží se znovu písek," uvedla místostarostka Ivana Pokorná. Kvůli silným dešťům měli hasiči v Pardubickém kraji do 8:00 desítky výjezdů, jen v Holicích a okolí 12 kvůli rozvodněným říčkám. Odčerpávají vodu ze zatopených sklepů rodinných domů. Ze skutečské základny logistiky auta přivezla pro zasaženou oblast 10 000 pytlů.

Uzavřená je silnice v Radimi u Luže. Rozlévá se tam Anenský potok a cesta je neprůjezdná.

3. stupeň na Třebůvce a Novohradce

Třetí stupeň povodňové aktivity odpoledne platil i na Třebůvce v Hraničkách na Svitavsku a také Novohradka v Luži.

Nejnižšího prvního Loučná v Cerekvici. Podle podniku Povodí Labe se očekává dosažení prvního a druhého stupně povodňové aktivity v povodí Orlice, Loučné, Novohradky a Chrudimky. Nelze však vyloučit vyšší stupně, až extrémní nebezpečí.

autoři: Ondřej Wolf , pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související