Přejít k hlavnímu obsahu
Spirit Fest | Foto: Andreas Staebler
Spirit Fest | Foto: Andreas Staebler
Pavel Zelinka -

Barevný indiefolkový projekt Spirit Fest na třetí snivé výpravě okolo světa

Kouzlo dnešní propojené doby umožňuje spolupráci muzikantů vzdálených od sebe tisíce kilometrů. Jedním takovým je sdružení Spirit Fest jehož členy jsou muzikanti z Německa, Japonska a Anglie. Už jen fakt, že svou hudbu vydávají na berlínském labelu Morr Music, dává tušit, že budeme mít co dočinění s něžnou kolekcí na pomezí folku, popu, rocku a nezávislé elektroniky.

Většina členů kvinteta není fanouškům tvorby muzikantů labelu Morr Music neznámým pojmem. Markus Acher je veterán indie elektronické vlny, který jí poctivě krmí tvorbou v rámci kapel The Notwist, Tied & Tickled Trio, Lali Puna a dalších projektů. Japonské duo Tenniscoats tvořené Sayou a Takashi Ueno sice nevydává svou hudbu přímo na Morr Music, jejich hravá, něžná hudba je ale s tvorbou velké části zdejších umělců výrazně spřízněná. Dalším členem je Němec Cico Beck, člen Aloa Input a dalších projektů ze stáje Morr Music, a na závěr musíme zmínit Angličana Mata Fowlera, který se profiloval v projektu Jam Money.

Spirit Fest je poprvé představili publiku před třemi roky bezejmennou deskou. Spíše než jako ambiciózní „superskupina“ se dá projekt označit jako skupina přátel, která v rámci letního zevlování ve studiu mezi jamováním vypouští lehkou rukou v rychlém sledu písničky s jasným rukopisem všech zúčastněných. Společenství muzikantů o rok později přišlo s dlouhohrajícím pokračováním Anohito, na které aktuálně navazuje dvojalbum Mirage Mirage. Pětice se na prvních dvou deskách setkalo v mnichovském studiu Markuse Achera. Základ letošní kolekce vznikl naopak v létě předloňského roku v domácím tokijském studiu, aby byl dokončen o necelý rok později znovu v Mnichově.

S pěticí během hodiny absolvujeme pohodlnou hodinovou cestu kolem světa na jemném snivém oblaku. Po cestě si užijeme ostrých, úchvatným výhledů na ubíhající krajinu pod sebou, ale i zamlžených momentů, kdy cestující udělají nejlépe, když zavřou oči a nechají se pouze lehce unášet kupředu. Po cestě nás nečekají žádné infarktové stavy v duchu legendární výpravy Philease Fogga a jeho přátel v jedné z nejznámějších románů Julese Vernea. Nečekají nás žádné zrady nebo honění času. Pětice nás kormidluje zkušeně svou krajinou vstříc novým bezpečným dobrodružstvím.

Co na desce oceníte jako muzikanti?

Spojení melancholie, popu a experimentálních sklonů vládne většině materiálu novinky. Pětice vykopává atmosférickou baladou Yesteryears, která může připomenout nejsilnější období Lali Puna, následující Zenbu Honto i díky užité japonštině a hromadě rozpustilých efektů inklinuje spíše k tvorbě Tenniscoats. Sevřené melodické kousky se střídají s experimentálními pasážemi, které mají většinou ambientní vyznění (např. ve skladbě Starry Floor) a můžou se rozpít až do osmiminutové stopáže. Kapela maximálně využívá svých multiinstrumentálních schopností, k folkrockovému akustickému základu a jednoduché elektronice jednou přibude tahací harmonika, podruhé melodika, potřetí trubka nebo smyčce.

Barevnosti 14dílné skládanky přispívá i střídání angličtiny s japonštinou (často i v rámci jedné písničky). Právě spojení rozdílných „interkontinentálních“ inspirací, takřka neomezených instrumentálních schopností a producentské zkušenosti řady členů dělá třetí kolekci Spirit Fest jasným vrcholem společného snažení. A také jednou z nejzajímavějších desek Morr Music za posledních několik let.

Spirit Fest – Mirage Mirage

Spirit Fest – Mirage Mirage

Morr Music, 64:05

alternativní pop, indie folk, experimentální elektronika

85 %

Tagy Recenze alb Spirit Fest

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám prosím vědět na e-mail redakce@frontman.cz.

Pavel Zelinka
Jsem vystudovaný učitel zeměpisu, který nikdy pořádně neučil, bývalý skautský vedoucí, který miluje město, křesťan pořádající gotické koncerty. Láska k hudbě se nejprve zhmotnila na vlnách. Ve studentském Radio Strahov jsem nejprve vysílal a posléze ho 8 let vedl (od roku 2004…
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY