Nicolas Cage – Excentrik v životě, mág před kamerou

975

Při pohledu na uvadající kariéru Nicolase Cage by nejspíš málokdo řekl, že kdysi platil za jednoho z nejvýznamnějšího herců, který si za svůj výkon ve filmu Leaving Las Vegas dokonce vysloužil Oskara. V jeho repertoáru najdete romantická dramata, komedie, dobrodružné i akční filmy, ale také ryzí horory. A podobně rozmanitý je i jeho osobní život, který v sobě skrývá řadu překvapení. 

Původ a mládí

Nicolas Cage, vlastním jménem Nicholas Kim Coppola, se narodil 7. ledna roku 1964 v Long Beach v Kalifornii. Jeho otec byl profesor literatury a matka choreografka a tanečnice. Rodina Coppolových je v umělecké sféře známá. Mezi jejími členy najdeme herce, scenáristy i režiséry, jedním z nich je i Nicolasův bratr Christopher. Jeho druhý bratr pracuje v newyorském rozhlasu. Nicolas Cage byl za svůj život celkem čtyřikrát ženatý, má dva syny, přičemž jednoho pojmenoval Kal-El (rodné jméno Supermana). 

Svou první roli získal v komedii Zlaté časy na Ridgemont High, kde si hlavní roli zahrál Sean Penn. Následovaly filmy jako Dívka z údolí, Dravé ryby nebo romantická komedie Pod vlivem úplňku, kde si zahrál po boku zpěvačky Cher.

Zlom v kariéře

Definitivní zlom v kariéře nastal pro Nicolase Cage v druhé polovině 90. let. Před tímto obdobím stojí za zmínku jen krimi road movie Zběsilost v srdci. V roce 1995 dostává roli ve filmu Leaving Las Vegas, za kterou získává Oskara a o rok později přichází skutečné terno, když se po boku Seana Conneryho objevuje v kultovní klasice Skála, kterou režíruje milovník výbuchů Michael Bay. Nicolas Cage se díky tomu stává akční hvězdou první kategorie, což ještě umocní jeho role ve filmu Tváří v tvář, kde se utkal v boji na život a na smrt s Johnem Travoltou. Jako vlasatý vězeň s dobrým srdcem si ještě tentýž rok zahrál v akčním nářezu Con Air a jeho kariéra nadále stoupala až ke hvězdám.

Před rokem 2000 si ještě stihl zahrát v romantické fantasy Město andělů nebo akční krimi 8 MM. V roce 2000 pokračoval ve své herecké krasojízdě, když si zahrál spolu s Angelinou Jolie ve filmu 60 sekund. Následně si v roce 2002 zrežíroval svůj první a jediný film Sonny, který se příliš nevyvedl, a proto se rychle vrátil k herectví na plný úvazek a snímky už maximálně produkoval.

Úpadek kariéry a náhled do osobního života

Ještě chvíli trvalo, než se z prvotřídního herce stala ozdoba béčkových braků, na které dnes narazíte maximálně na DVD či v televizi. Krom solidních Lovců pokladů, sci-fi Next či skvělého Obchodníka se smrtí z roku 2005, což byl pomyslný milník, od kterého se stále častěji upínal i k horším filmům, si zahrál i temného hrdinu Ghost Ridera a pokud nepočítáme animované filmy, kde propůjčil několika postavám svůj hlas, jeho poslední opravdu kvalitní role byla v komiksové komedii Kick-Ass z roku 2010.

Následovala spousta rolí na hraně bizarnosti – od šílených vrahů v hororových filmech až po všemožná překombinovaná sci-fi. A podobných zvláštností je plný i jeho život, ale aby se dnešní článek neproměnil v typické bulvární lynčování, uvedeme si pro zajímavost jen pár věci, abyste si dovedli o tomto muži vytvořit přesnější obrázek. Že je Nicolas Cage extravagantní člověk, dokazuje například to, že si jako místo svého posledního odpočinku pořídil hrobku ve tvaru třímetrové pyramidy. Krom toho v jednu dobu vlastnil ostrov, dva různé hrady v Evropě, 22 různých automobilů či flotilu jachet nebo třeba živou chobotnici, a dokonce lebku dinosaura. 

V kombinaci s jeho prazvláštním výběrem rolí v posledních letech si Nicolas Cage úspěšně vybudoval image rozhazovačného podivína, který se však za nic z toho nestydí, jelikož to k němu zkrátka a dobře patří. Režiséři jej do filmů obsazovali rádi, protože dovedl improvizovat a dával každé své roli maximum. Proč se v posledních letech upisuje prachbídným projektům, ví jen on sám.

Nejlepší filmy 

Ačkoli mu poslední roky žádnou roli hodnou zapamatování nepřinesly, Nicolas Cage si nemusí zoufat. Zde je náš výběr největších hitů jeho kariéry.

60 sekund (Gone in Sixty Seconds) – 2000

Krásná auta, honičky, sexy Angelina Jolie, napínavá akce a charismatický Nicolas Cage. Za dvacet let se z akčního thrilleru stala absolutní klasika, po jejímž zhlédnutí člověk zavzlyká, že Nicolas Cage už takové pecky dneska nenatáčí.

Tváří v tvář (Face/Off) – 1997

Nejen, že se v této akční kriminálce Nicolas Cage a John Travolta setkali v dost možná nejlepším období jejich kariéry, ale ještě k tomu se jedná o jeden z nejoriginálněji pojatých žánrových snímků minulého století, kde Nicolas Cage dokáže zahrát naprostého psychopata i charismatického policistu. Kvalitní drama o výměně obličejů s dobře napsanými dialogy i líbivou akcí. Z dnešního pohledu klasika žánru, kterou by měl vidět každý.

Skála (The Rock) – 1996

Příznivci Nicolase Cage a Seana Conneryho by mi to jistě nikdy neodpustili, kdybych v dnešním výběru vynechal legendární Skálu. Režisér Michal Bay si i díky tomuto snímku vybudoval pověst milovníka výbuchů a velkolepé akce. Z Nicholase Cage se zde stala akční hvězda a Sean Connery se zase mohl vrátit do časů legendárních bondovek, i když tentokrát ne jako agent 007, ale i přesto stále stejně cool.