Moravskoslezská policie obvinila výrobce drog. Zdroj byl z Balkánu

Peníze

Kriminalisté rozprášili drogový gang. Jeho členové dováželi léky, ze kterých vyráběli pervitin

Moravskoslezští policisté obvinili z výroby a distribuce drog šest lidí, kteří podle nich jako členové organizované skupiny vozili z Rumunska rozdrcené léky, z nichž pak vyráběli pervitin. Vyrobili tak nejméně 11 kilogramů pervitinu, který pak prodávali. Hrozí jim za to až 18 let vězení. Novinářům to v pondělí řekl náměstek krajského policejního ředitele Radim Wita a vedoucí moravskoslezské policejní skupiny Jakub Mohyla. Gram pervitinu se podle nich běžně prodává v průměru za 1 000 korun.

„Léky vozili v plastových kbelících, deklarovali tuto směs jako štukovou omítku a z tohoto materiálu poté vyráběli zejména na území Ostravy a Frýdecko-Místecka pervitin, který dodávali velkoodběratelům,“ řekl Wita. Až na jednoho už podle něj všichni členové skupiny měli nějakou trestní minulost, avšak převážně násilného a hospodářského charakteru, nikdo z nich dosud nebyl trestán kvůli drogám.

Ve skupině bylo pět mužů a jedna žena. Mohyla řekl, že hlavní slovo měl devětatřicetiletý muž, který úkoloval další lidi, pomocníky při výrobě, kurýry a dopravce. Měl fiktivní firmu, díky níž se mu dařilo obstarávat si chemikálie.

„Zajímavostí bylo, že výrobce pervitinu si pronajal k výrobě samostatný dům, který byl na Frýdecko-Místecku a který sloužil pouze jako varna. Prováděl to velice sofistikovaným způsobem, skrytě, bylo složité na něho přijít,“ řekl Mohyla.

Tagy: