Hlavní obsah

Karlovarští výtvarníci se letos představí v červenci

Novinky, Ivana Borovková

Tradiční výstava Karlovarští výtvarníci byla letos přesunuta na červenec - zahájena bude ve středu 8. července v 17 hodin v Městské galerii Karlovy Vary na Staré louce. Svá nová díla zde jako každý rok vystaví kolem dvaceti výtvarníků z karlovarského regionu.

Foto: Ivana Borovková

K vidění budou i porcelánové mozaiky.

Článek

Vystaveny budou obrazy a kresby, grafika, sochy, porcelánové a skleněné objekty, vázy a mísy, keramické a dřevěné objekty autorů z Karlovarského kraje. Výstava potrvá do 22. července.

V souvislosti s výstavou budou před galerií uspořádány dvě akce pro děti. Součástí obou akcí bude komentovaná prohlídka výstavy. V sobotu 11. července od 14 hodin proběhne před galerií workshop pod vedením karlovarské malířky a designérky porcelánu Lenky Sárové Malíské „Vytvoř si svůj vlastní lázeňský pohárek“. Děti budou mít možnost vyzkoušet si svůj vlastní dekor na bílém porcelánovém pohárku. Ten pak bude po vypálení krátce vystaven v galerii, než si ho mladý autor vyzvedne.

V neděli 12. července také od 14 hodin se bude konat další akce „Malujeme venku“, kdy budou děti malovat pod vedením malířky Varvary Divišové své obrazy na plátno. Za tím účelem pro ně budou před galerií připraveny malířské stojany a barvy. Svá díla si pak samozřejmě také odnesou domů.

Premiéru zde budou mít porcelánové mozaiky, na kterých se spolupodílela karlovarská malířka a designérka porcelánu Lenka Sárová Malíská a s ní Gjorgji Tomovski, makedonský umělec žijící ve Skopje. Obě mozaiky jsou aktuálně vystaveny v Českém centru v Sofii, na zahájení výstavy budou převezena do Karlových Varů.

„Práce na mozaikách trvala dlouho, s prvními pokusy použití porcelánu v mozaice jsme začali v roce 2018,“ přibližuje Malíská. „Porcelán se osvědčil, tak jsme v díle pokračovali, byla to velká výzva pro nás oba. Použití reliéfů takto velkých rozměrů je ojedinělé a vyžaduje velmi citlivou práci s kompozicí díla,” dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám