Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977): Z úspěšné rodinné komedie měl být původně dramatický film

Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977): Z úspěšné rodinné komedie měl být původně dramatický film
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Není téměř nikdo, kdo by neznal malého rozverného chlapce Vaška, jenž se ze všech sil snaží najít máme manžela a sobě tátu. I když maminka udržuje vztah s Jindřichem, učitelem baletu, Vašek má svou hlavu a hledá dál.

Na slíbené dovolené na horách se oba setkají s Lubošem, pravým Vaškovým tátou. Padnou si nakonec do noty? Zjistí Luboš, že je ten malý nezbedník jeho syn? A jak se hercům natáčelo?

Rozhlasové povídky byste hledali marně

Již na začátku filmu si divák může povšimnout velkého zájmu malého Vaška o horské povídky, které rád poslouchá z rádia. Právě ty byly pro film namluveny speciálně Petrem Haničincem, takže jejich rozhlasová verze neexistuje.

Navíc při jedné ze scén, kdy tuto Vašek v podání Tomáše Holého povídky poslouchá, obaluje řízky pro nového tatínka, který měl přijít na večeři. Tomáš Holý se skutečně do povídky zaposlouchal tak, že automaticky řízky začal obalovat. Režisérka Marie Poledňáková byla ze scény tak nadšená, že ji do filmu použila.

Bez Tomáše Holého by to nebyla ta pravá podívaná

Celý příběh je vlastně inspirací samotné Marie Poledňákové, protože i její osmiletý syn si umanul, že si sežene otce. Tomáš Holý vůbec nebyl favoritem pro postavu Vaška. Roli získal díky Františku Němcovi, který ve filmu ztvárňuje postavu Vaškova otce. Ten si nepřál nikoho jiného než právě Tomáše Holého.

Za herce občas někdo zaskočil

Je zcela běžné, že se herci nechají zastupovat kaskadéry. Nijak jinak tomu nebylo ani v případě Vaška, který v některých scénách lyžuje. Právě při lyžování ho zastupoval starší kaskadér. To platí i pro herečku Janu Preissovou (Vaškovou maminkou), která se nechala zastoupit skutečnou baletkou. Vzhledem k tomu, že i Vlastimil Harapes v podání role Jindřicha měl podle režisérky problémy s řečí, jeho postava musela být nadabována Jiřím Klemem.

Jak se tento film líbí vám?