Zavřít reklamu

Jedním z nejoblíbenějších cloudových úložišť je bezesporu Google Drive. A není se čemu divit. Kromě toho, že nabízí skvělé možnosti pro sdílení, kancelářské webové aplikace a 15 gb v základním tarifu zdarma, má povedenou aplikaci jak pro počítače, tak i pro chytré telefony a tablety. V dnešním článku se podíváme na funkce, které používání Disku na iPhonu zefektivní.

Zabezpečení aplikace

Mezi velkou výhodu apllikace pro úložiště od Googlu patří možnost zabezpečení pomocí Touch ID nebo Face ID podle toho, jaká ochrana zabezpečení je ve vašem zařízení k dispozici. Abyste ji pro Google Drive nastavili, v aplikaci klepněte vlevo nahoře na ikonu nabídky, přejděte do Nastavení a vyberte možnost Obrazovka ochrany soukromí. Poté zapněte přepínač Obrazovka ochrany soukromí a u možnosti Požadovat ověření zvolte, jestli chcete ověření po opuštění aplikace Disk požadovat okamžitě, po 10 sekundách, po 1 minutě nebo po 10 minutách. Praktické na této funkci je, že přes ni můžete bez problému přistupovat ke Google Disku z nativní aplikace Soubory.

Vysypání koše

Pokud z Google Disku vymažete soubor nebo složku, přesune se do koše. Ve chvíli, kdy používáte základní tarif 15 gb to není zrovna nejlepší řešení, protože vám zbytečné soubory na Disku zabírají místo. Abyste koš vysypali, klikněte na ikonu nabídky a z té vyberte Koš. Zobrazí se vám soubory, které jste v minulosti odstranili. Buď je můžete vymazat zvlášť klasickým způsobem, nebo pro vysypání celého koše klepněte na Další možnosti a následně na Vysypat koš. Pak už stačí jen potvrdit dialogové okno.

Zálohování fotek, kontaktů a kalendáře na Google účet

Jestli kromě iPhonu používáte i zařízení s Androidem, hodí se mít data synchronizovaná napříč těmito platformami. Abyste vše zálohovali, v aplikaci Disk přejděte na ikonu nabídky, vyberte Nastavení a z něj klepněte na možnost Záloha. Zapněte přepínače pro kontakty, kalendáře a fotky a nakonec klikněte na Spustit zálohování.

Sdílení odkazů

Jako většina cloudových úložišť, i řešení od Googlu podporuje spolupráci s více lidmi a posílání souborů přes odkaz. Abyste odkaz nasdíleli, u souboru či složky klepněte na ikonu tří teček a zde klepněte na možnost Sdílení odkazů. Tímto se odkaz pro sdílení zkopíruje do schránky a vy jej můžete kamkoliv vložit. Jestli nechcete odkaz sdílet, ale někomu soubor poslat, v nabídce akcí vyberte ikonu Sdílet a zadejte e-mailovou adresu osoby, které chcete soubor zaslat. Nakonec klepněte na Odeslat.

Změna výchozích aplikací

Nativní aplikace od Applu jsou velice dobře zpracované, například Apple Mapy ale v našich končinách moc smysl nedávají. Abyste změnili výchozí aplikace, ve kterých se budou otvírat události, stránky nebo navigace, tak v Disku otevřete ikonu nabídky, vyberte Nastavení a nakonec Výchozí aplikace. Ty můžete změnit pro prohlížeč, poštu, navigaci a kalendář.

.