Pocení a jak se s ním vypořádat? Dodržte tyto zásady a budete v pohodě celé léto

Pocení bohužel patří k běžným projevům našeho těla. Ať už se potíme ze stresu nebo z horka není to nic příjemného.

Pocení je běžný fyziologický proces, který je nutný především pro správné fungování organismu . Ale čeho je moc, toho je příliš. Pojďte se podívat na tipy, se kterými se budete cítit v pohodě i uprostřed horkého léta.

Pocení je proces

Věděli jste, že v našem těle je více jak dva milióny potních žláz? Denně se zbavujeme až půl litru vody, v letních měsících toto množství ještě vzrůstá. Zastavit běžný proces není možné, a vlastně by to bylo velmi nezdravé. Když trpíte nadváhou, potíte se mnohem více. Samozřejmě se také potíme více při stresu nebo větší fyzické zátěži.

Někteří lidé ale patří mezi ty, které trpí nadměrné pocení, takzvaná hyperhidróza – ti se potí až pětkrát tolik, a je dobré, aby se svým problémem navštívili lékaře. Pocení je také jedním z projevů cukrovky, špatné funkce štítné žlázy nebo neurologického onemocnění.

Jak si tedy můžete pomoct obzvláště v letních měsících, abyste přebytečný pot dokázali zvládnout?

muž
Pocení nás může často přivádět do nepříjemných situací. (zdroj foto: freepik.com)

Voda, voda, voda

Zdá se vám to jako naprosto nadbytečná informace? Mýlíte se! Mnoho lidí stále ještě neobjevilo kouzlo vody, obzvláště když je venku horko. Dejte si sprchu ráno, když přijdete z práce, i po každé sportovní nebo fyzicky náročné aktivitě. A pokaždé se převlečte. Vaše pračka to zvládne, a budete po celý den krásně vonět a doslova zářit. Dopřejte si tolik krátkých sprch, kolik se vám zachce. Klidně si na sebe nalejte studenou vodu, tím navíc podpoříte vaši přirozenou imunitu.

A voda se nehodí jen na naše tělo z vnějšku. Vodou je dobré se zásobit i zevnitř. Ideálně čistou vodou s citrónem – citrón totiž i přes svou kyselou chuť neutralizuje naše vnitřní prostředí a účinně dokáže bojovat s volnými radikály. Tím zabraňuje stárnutí a dodává vašemu organismu štít proti civilizačním chorobám. V létě si klidně dopřejte více tekutin, než jsou obligátní dva litry denně. Voda s citrónem navíc prokazatelně snižuje pocení. Tak na zdraví!

Pokaždé mějte antiperspirant u sebe

V létě ještě více než kdy dříve byste pokaždé u sebe měli mít antiperspirant. Samozřejmě pokud máte v plánu být někde, kde se nevyskytují lidé, nemusíte si jej dávat. Antiperspiranty by se totiž neměly používat denně. Ale v ostatních případech se bez nich v létě neobejdete. Dokážou zmírnit vylučování potu, a jejich složka také dovede rozložit nepříjemný pach.

Deodorant a parfém jdou ruku v ruce s těmito prostředky na boj proti nepříjemnému zápachu z potu. Nikdy byste na ně neměli zapomenout, a to ani v případě, že jdete prostě sbírat houby. Vonět alespoň deodorantem je lidská samozřejmost a je to stejně příjemné, jako mít čisté tělo.

Zabraňte pocení pomocí správného čaje

Máte už pocení plné zuby? Není nic jednoduššího než si od něj trochu pomoci. Čaj ze šalvěje je staletími prověřený, a jeho účinky na naše potní žlázy již byly vědecky potvrzeny. Udělejte si čaj ze šalvěje, který budete během dne popíjet. Šalvěj mimo jiné dokáže stáhnout potní žlázy. Můžete si jej dát klidně obden, jen dejte pozor, pokud vás doma žije více. Šalvěj není vhodná pro těhotné, ani pro děti.

pocení
Ve velkých vedrech se potí snad každý. Pocení lze však zmírnit.

Hurá, vodka!

Zajásali jste? Bohužel, zase nic. Prostě frťana vám nedoporučíme. Alkohol vám v pocení nepomůže, spíše problém prohlubuje. Nemusíte ale být abstinent, klidně si sem tam něco na obveselení dejte. Na pocení však zabere následující tip: nalejte půl malé štamprle vodky a zbytek dolejte vodou. Potřete si touto směsí podpaží a těšte se na ten rozdíl!

Chmelíček

Ani tentokrát nebude čas si dát něco dobrého do břicha. Chmel totiž výborně zabírá na pocení i zápach, ale pouze v případě, že si koupíte speciální deodorant vyrobený z chmele. Pivečko vám nepomůže.

Letos se u vás koláče potu rozhodně objevovat nebudou!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pití kávy a nekonečné studie o tom, kolik šálků už je příliš. Nikdo se nedokáže shodnout, jestli škodí nebo prospívá

Narůstající alergie nebo klesající plodnost mužů. Alarmující trendy ve zdravotnictví, se kterými moc nenaděláme