Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mateřská genealogie Milady Horákové

Každý přemýšlí o idolech jinak. Milada byla významnou feministkou a tato její role často zaniká v pozornosti k okolnostem její násilné smrti. Strávil jsem trochu času v zájmu osvětlení historie jejího původu z méně tradičního úhlu

... než je obvyklé.

Ve svých pamětech v exilu v roce 1960 manžel Milady Horákové Bohuslav vzpomíná spíše na rodinu Králů, tedy otcovskou rodinu Milady, kterou měl možnost osobně poznat. O kutnohorské rodině v Miladině mateřské linii Velíšků se zmiňuje jen tak, že to byla měšťanská rodina. Bohuslav líčí i svůj vliv při přesměrování Milady od studia medicíny ke studiu práv. Krátce po promoci se konala svatba, jejímž zvláštním následkem byla konverze Milady a jejích rodičů katolíků k církvi evangelické.

V evangelické úmrtní matrice můžeme nalézt zápis o úmrtí Miladiny matky Anny Králové rozené Velíškové ze 3.8.1933. Ze zápisu se dozvídáme, že Anna Králová, choť Čeňka Krále, disponenta, bytem v Praze XII. U Havlíčkových sadů 9, rodem Velíšková z Kutné Hory, příslušná do Prahy zemřela v sanatoriu Červeného Kříže v Žitné ulici 24 na Praze II. V posledních letech stonala a v popisu příčiny smrti lze nalézt slovo „carcinomatore“. Z tohoto zápisu se o matce Anně mnoho nedovídáme. Drobnou kuriozitkou je nepřesné uvedení data narození zemřelé. Místo 30.9.1874 se v úmrtní matrice uvádí 30.10.1874. Svědčí to o nejistotě matričních údajů, které jsou často mezi sebou v rozporu.

Nic nesvědčí o tom, že by Milada svou emancipovanost, která vedla k veřejnému feminismu, s nímž statečně zápasila po boku senátorky Františky Plamínkové, získala ze strany matky. V zápisu narození Milady (4.1.1902) ve vinohradské katolické matrice nenajdeme o matce Anně žádné nové informace. Neuvádí se žádná profese, předpokládalo se, že žena působí jen v domácnosti. Až v zápise o sňatku Čeňka Krále a Anny Velíškové ze dne 28.7.1898 v kostele u sv. Vojtěcha v Praze nalézáme podrobnost, že se Anna vdávala na prahu oprávněné zletilosti ke sňatku. Obdržela souhlas otce. Zdá se, že šlo jen o zaslanou listinu, která je uložena ve farním fasciklu. Ze svatebního zápisu vyplývá, že nejspíše se z Kutné Hory na svatbu nikdo nedostavil. Prarodiči Milady v linii mateřské byli kutnohorští Vincenc (Čeněk) Velíšek truhlář a Anna, dcera Vincence (Čeňka) Zvonečka hostinského.

Rodinné svazky mezi Prahou a Kutnou Horou byly zřejmě omezené, byly-li vůbec nějaké. Matka Miladiny matky Anna rozená Zvonečková umírá 30.5.1906, přičemž její manžel bývalý truhlář ji přežil o šest let. Zemřel 20.3.1912 v kutnohorském chorobinci. Z úmrtních zápisů se mnoho domýšlet nemůžeme, ale v zápisu Anny Zvonečkové se uvádí, že zemřela coby almužnice, to neznamená honosněji řečeno žebračka. Almužník byl kontrolor či správce charitativních peněz. Vzhledem k tomu, že syn Anny Zvonečkové, starší bratr Anny Velíškové Čeněk, byl správcem majetku na kutnohorském magistrátu a později dokonce správcem místního chorobince, nejednalo se jistě o žebrácký stav.

Narození Anny Zvonečkové je ovšem obestřeno záhadou. Na různých místech se odkazuje nebo dá z uvedeného věku vypočítat, kdy se asi narodila. Jenomže v uvedené době, v roce 1839, se žádná Anna Zvonečková nenarodila. Narodila se však 3.5.1837 nemanželská Marie svobodné matce Marii Krchanové, již po sňatku 12.1.1846 teprve uzná hostinský Čeněk Zvoneček za vlastní. V matrice se uvádí, že se hlásí za otce dítěte. Matka je vždy jistá. Mohlo jít o příběh romantické lásky, kdy rodiče jen sňatku nepřáli. Navíc v době sňatku Čeněk slouží v armádě. Mohl být otcem dítěte, ale nebylo nijak neobvyklé, že si vysloužilý voják vzal svobodnou matku s dítětem a její dítě uznal za vlastní. Čeněk s Marií měli po svatbě ještě další dvě děti. Anna (Marie) Zvonečková Krchanová přežila manžela o více než dvacet let. Úmrtní matrika uvádí, že byla špitálnice. Špitál byl původně dům pro pocestné, později pro chudé a v moderním novověku se stal nemocnicí.

Další pramáti Josefa Krchanová rozená Slavíčková pocházela z Čestína. Její kutnohorský úmrtní zápis z 12.5.1838 o ní vypovídá, že byla manželkou stavitele Václava Krchana, jenž ji přežil o šest let. Matkou Josefy byla Anna Kateřina Slavíčková rozená Studničková z Čestína. Slavíčkové byli významným středně postaveným selským rodem na Čestínsku jižně od Kutné Hory. Minimálně dva příslušníci rodu Slavíčků byli primasy v Čestíně. Poslední pramáti, kterou se podařilo dohledat byla Anna Studničková, manželka původně podruha a posléze šenkýře v Čenovicích Martina Studničky. Zde možnosti pátrání v matrice končí. Z matriky se nedá vyčíst odkud Studničkovi přišli. Jejich první výskyt je zaznamenán v roce 1737 při narození prvního potomka Martina Studničky. Nyní by bylo nezbytné pokračovat v bádání v pozemkových a pamětních knihách. Případně se pokusit pátrat v sousedních lokalitách. K tomu ovšem chybí časové možnosti, neboť tyto prameny nejsou ještě digitalizovány na rozdíl od matrik, jejich historická digitalizace byla téměř beze zbytku dokončena a lze je studovat z pohodlí domácího počítače po nocích a po nedělích.

 

REKAPITULACE

Milada Horáková roz. Králová

Anna Králová roz. Velíšková

Anna Velíšková roz. Zvonečková – almužnice

Anna (Marie) Zvonečková roz. Krchanová – špitálnice

Josefa Krchanová roz. Slavíčková

Anna Kateřina Slavíčková roz. Studničková

Anna Studničková (nar. cca v roce 1712 zatím neznámo kde a v jaké rodině)

 

Bohužel se o ženách z matrik dovídáme drasticky méně informací než o mužích. Je to nespravedlivé, neboť si neseme stejně genů od každého předka v příslušné generaci. Mýtus o nadřazenosti mužské rodové linie jsem se pokusil narušit ukázkou stejně důležité mateřské linie rodu. Snad by to Miladu Horákovou potěšilo.

 

 

 

Autor: Zdenek Horner | pondělí 29.6.2020 16:02 | karma článku: 14,79 | přečteno: 808x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Vzýváním války se přivolává mír

Ministr Barák rozverně dopadl do svého koženého křesla a mazlil se s právě získaným obrazem získaným z exekuce provedené StB. V duchu se trochu tetelil, ale více se obával a vztekal. Nařídili mu, aby svoje milované vnitro ...

17.4.2024 v 21:01 | Karma: 21,48 | Přečteno: 774x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Jak jsme se navzájem vyslechli a uznali svá stanoviska

Sešli jsme se všechny znepřátelené strany každá s každým. Usadili jsme se v kvetoucí zahradní restauraci a začali probírat všechny sporné světové konflikty, o kterých jsme kdy slyšeli. Nakonec jsme se dohodli na tom, že ...

31.3.2024 v 23:30 | Karma: 14,90 | Přečteno: 570x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma: 21,92 | Přečteno: 516x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma: 22,72 | Přečteno: 665x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma: 33,81 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

  • Počet článků 825
  • Celková karma 21,58
  • Průměrná čtenost 971x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik