Hlavní obsah

AS Řím souhlasí, aby Schick zůstal v Lipsku na dohrávku Ligy mistrů

Foto: Profimedia.cz

Patrik Schick bude dres Lipska oblékat přinejmenším ještě letos v srpnu.

Reklama

Kde bude hrát Patrik Schick v příští sezoně? Odpověď na tuhle otázku ještě nikdo nezná. Ale ví se už něco jiného. A sice, že u finiše dohrávané Ligy mistrů v dresu Lipska v srpnu scházet nebude.

Článek

Základní situaci všichni znají: Patrik Schick je kmenovým hráčem AS Řím, kterému se ve Věčném městě fotbalově nedařilo tak, jak by si sám přál. A tak od září 2019 hostuje v Lipsku.

Tam se po úvodním zdravotním martyriu chytil, vsítil ve 22 utkáních celkem 10 bundesligových branek. A čekalo se na to, zda na něj Lipsko uplatní opci. To se k 15. červnu, kdy opční právo vypršelo, nestalo.

„Ale při jednáních v Lipsku mě teď všichni ujistili, že o Patrikovo setrvání mají každopádně stále obrovský zájem. A do Říma tedy pojedu o té věci vbrzku jednat jak já, tak i zástupci Lipska,“ říká Pavel Paska, šéf agentury ISM, která Patrika Schicka zastupuje.

O tom, že vztahy mezi AS Řím a Lipskem fungují solidně, svědčí i dohoda, kterou nyní mezi sebou oba kluby uzavřely. „Mohu informovat o tom, že AS Řím smluvním ujednáním vyjádřil souhlas s prodloužením Patrikova hostování v Lipsku i pro zbývající zápasy Ligy mistrů z ročníku 2019/20, které UEFA naplánovala na srpen. Součástí dohody bude i jistý finanční doplatek ze strany Lipska,“ vysvětluje Pavel Paska.

Hostování bylo původně domluveno do 30. června. Do tohoto data se podařilo dohrát Bundesligu, v níž Lipsko obsadilo třetí pozici, a získalo tak právo startu v Lize mistrů i v ročníku 2020/21. Jestli bude hrát Schick za saský klub i v tomto novém ročníku, je zatím ve hvězdách.

Jisté ale je, že se zúčastní akce, kterou UEFA naplánovala na srpen do Portugalska. Právě tam by se formou vyřazovacího turnaje na jeden zápas mělo dohrát čtvrtfinále, semifinále a finále Ligy mistrů 2019/20. Jak známo, klubu Rasen Ballsport Lipsko se do čtvrtfinále podařilo postoupit přes Tottenham.

Někomu možná přijde automatické, že Schick dokončí sezonu v barvách Lipska. Ale bez zmíněné nové dohody s římským klubem by to bezpochyby nešlo. „Třeba Cavani, kterému v Paříži končí smlouva 30. června, za PSG ty dohrávky Ligy mistrů hrát nebude. A jsou i další takové případy,“ podotýká Paska.

Foto: Profimedia.cz

Pavel Paska s Patrikem Schickem.

Patrik Schick se v Lipsku dobře etabloval, naučil se jazyk, má z tohoto působiště blízko do Prahy. Takže by podle všeho rozhodně nebyl proti, kdyby jeho fotbalové angažmá v Lipsku pokračovalo nadále. „Pro hráče je důležité působit tam, kde se mu daří, kde se cítí dobře,“ poznamenal na toto téma nedávno Pavel Nedvěd.

Lipsko mělo v rámci opčního práva exkluzivitu na to získat Patrika Schicka na přestup za 29 milionů eur. Jenže tahle částka přišla představitelům klubu vysoká. A obrátili se na Římany s tím, že by rádi vyjednali slevu, zhruba na 20 milionů eur, a to i v souvislosti s krizí, kterou vyvolal covid-19.

K dohodě na ceně, a tím pádem na přestupu, každopádně dosud nedošlo. „Jednání mezi Římem a Lipskem však pokračují,“ zdůrazňuje Paska.

Lipsko by nyní mělo být i v komfortnější finanční situaci, protože už se podařilo dojednat táhnoucí se přestup útočníka klubu Timo Wernera do Premier League. Poté, co ztroskotala jednání s Liverpoolem, přestoupil za 53 milionů eur do Chelsea.

Dodatek smlouvy, prodlužující Schickovo působení v Lipsku, je koncipován tak, že hostování vyprší k 31. srpnu. A pak? „Pak se uvidí. Patrik Schick má ještě na další dvě sezony smlouvu s AS Řím. Teď je předčasné řešit další varianty. Hráči Lipska včetně Patrika mají teď dovolenou, do přípravy nastupují 20. července. Díky nové dohodě víme, že se k tomu datu bude Patrik hlásit v Lipsku. A že v srpnu bude v jeho barvách absolvovat dohrávku Ligy mistrů. Jestli to bude jeden soutěžní zápas, nebo víc, to se uvidí. Tohle je jasné, co bude dál, je předmětem dalších jednání,“ říká Paska.

Mediální spekulace o tom, že by o Schicka mohli mít zájem i v Tottenhamu, Newcastlu, Evertonu či AC Milán nechtěl nijak komentovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované