Nejnovější

Přehled týdne 22. – 28. 6. 2020

Pondělí: Čína je nepoučitelná a tak dnes opat začíná tradiční čínský festival psího masa v Jü-linu. Však co, pes není ani netopýr, ani luskoun, ten má mor psí, ten na člověka nejde. – V lese u Jetětic na Písecku nějaký ohař vykopal ze země dvacet min, které nám zůstaly na památku sovětských vojsk, vyskládal je na pařez a šel si po svých. Pánům lesa se nelíbí výbušné šišky, ukliďte si je. – Během Landscape festivalu na Žižkově se v ulicích této čtvrti objevily sochy Koněva v trpasličím provedení, z nichž byla velká část směšně pomalovaná. Tak, Putine, Koněv je zpátky v Praze, tak nám dej pokoj. – Andrej Babiš se dal na astrologii. Nedávné zatmění Slunce označil za znamení, že nám (a hlavně jemu) nemají europoslanci co kecat do práce. Ne, nedělám si srandu. (JL)

Úterý: V prvním čtení prošel návrh státního rozpočtu s rekordním schodkem pěti set miliard. Výsledný schodem se sice může ještě měnit, ale už jeď je potřeba se ptát, zda PR tým ANO aktualizuje ten graf ministrů s největšími dluhy. Jen pro srovnání, za půl bilionu se dá v Praze téměř pořídit panelákový byt 2+1. – Uplynuly čtyři roky od doby, kdy rčení “odejít po anglicku” dostalo s brexitovým referendem úplně nový význam. Zároveň s tím se nám nezadržitelně blíží výročí konce naprosté většiny úvah o Czexitu. – Byl zahájen prodej knihy Trumpova exporadce Johna Boltona. Ta vzhledem k Trumpovým snahám celé vydání přerazit přitáhla celosvětovou pozornost, takže bych se nedivil, kdyby teď Boltonovi přišel od jeho bývalého zaměstnavatele tučný účet za reklamu. (Ogo)

Středa: Severokorejský diktátor Kim Čong-Un oznámil pozastavení vojenských kroků proti Jižní Koreji. Podle severokorejské tiskové agentury tak prohlásil během schůze ústředního vojenského výboru. Hlavně ať nikdo neví, co bude zítra. Nachystáme jim nějaké překvápko. – V Americe se naopak Trump pouští do vlastních lidí. Pověřil policii, aby zatkla ty jedince, kteří poškozují sochy a jiné památníky spojené s kolonialismem a rasismem. Jak jednoduše uklidnit naštvaný dav? Obuškem. – Český hradní kancléř Vratislav Mynář se už na bezpečnostní prověrku vykašlal. Prý mu zákon neukládá, aby ji měl. Možná právě v tom bude ten problém. (VK)

Čtvrtek: Bývala prezidentská kandidátka Carly Fiorina podpořila ve volbách Joea Bidena, přestože je Fiorina republikánka. Důvodem je to, že jí záleží na charakteru člověka, proto nemůže volit Donalda Trumpa. Teda, jaký hovado už musíte být, aby se na vás vykašlali i lidi z vlastní strany. – Jan Hamáček se pustil do senátorů. Tvrdil, že bývalý předseda Senátu Kubera zemřel kvůli jejich nátlaků a kritizoval i sundání sochy Koněva. Sakra Honzo, a my jsme si už během koronavirové krize začali myslet, že máš páteř. Tak nic. – Streamovací služba vrátila do své nabídky film Jih proti Severu doplněnou o vysvětlení historického kontextu, což není vůbec špatná věc. Ono celkově stáhnout film, za který dostala afroamerická herečka Oscara je dle mého víc rasistické než film založený na reálné události. – V Rusku začalo hlasování o změně ústavy, která by umožnila vládnout Vladimiru Putinovi až do roku 2036. Taky máte pocit, že zbytečnější než volby v Rusku už je místopředseda ANO? (KN)

Pátek: Malý Oliverek špičkovou léčbu nedostane, navzdory připraveným penězům od dárců z celého světa. Možná to má nějaký racionální důvod, ale větší podraz na lidech byla snad jenom Zápotockého měnová reforma. – Podle jedné učitelky z Cambridge na životě bílých nezáleží. Vedení univerzity je zřejmě stejného názoru, a tak ji povýšilo. Snad ještě nejsem posledním z posledních, kdo s tímto počínáním nemůže souhlasit. – Americká policie projde velkou reformou, která přinese i zákaz škrcení. No tak jestli to tam bylo doteď povolené, tak to teda potěš koště. – Nedaleko Íránu došlo k obřímu výbuchu na vojenské základně. Určitě se tam teď mají bombasticky. (SPH)

Víkend: Před sedmdesáti lety byla popravena Milada Horáková a mnozí lidé, rozhořčeni podílem komoušů na vládě, to hlasitě připomínali. Našli se i tací, co její zavraždění zlehčovali či dokonce schvalovali, povětšinou to byli zastánci starých pořádků. Nechci být radikální, ale já bych všechny ty komunisty už konečně zakázal! – V Glasgow zaútočil súdánský žadatel o azyl na své spolubydlící. Jak vidno, máme mnohem větší problémy než koronavirus a rasismus. – Princetonská univerzita dala navždy sbohem spojení s prezidentem Wilsonem, protože byl rasista. Jak to tak vidím, už se můžeme pomalu loučit i s pamětní deskou na pražském hlavním nádraží… Jejda, lidi, nemůžete každého politika hodnotit jen podle toho, jestli byl rasista, ale taky podle toho, o co se zasadil. Bez Wilsona by 1. světová válka jen tak brzo neskončila a o nějakém Československu by vůbec nebyla řeč. (SPH)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.
  1. Petr Kaminsky | 29.6.2020 v 16:36 | Odpovědět

    1) Jaky “opat”? 2) Jaky “schodem”? 3) Byt za pul bilionu? Bavime se o korunach? 4) Konec uvah o Czexit? A co SPD, Trikolora a komunisti? Naopak si myslim, ze s blizicimi se volbami tohle bude tema. A protoze ma Babis problemy, kam se podiva, mozna to bude hlavni tema voleb do parlamentu. 5) Prerazit nebo prekazit – vydani knihy? 6) Kvuli – predlozka ve spojeni s 3. padem. 7) Zase to formatovani – slovo prelomene ani ne podle slabik.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*