Hlavní obsah

Top přestupy koronavirového léta. Kam zamíří Schick nebo De Bruyne?

Foto: Profimedia.cz

Přestupní trh se zanedlouho otevře. Kam zamíří Patrik Schick či Kevin De Bruyne?

Reklama

Přestupní okno je za dveřmi a fotbalový svět vyhlíží transfery těch největších světových hvězd. Kdo je pro letošní léto nejvíce v kurzu a jak s cenami zacvičí koronakrize?

Článek

Koronavirus a vynucená pauza fotbalové prostředí výrazně zpomalila i co se ekonomického hlediska týče. Sponzoři velkých klubů, již mají často prsty v těch největších světových přestupech, nyní mají sami často hluboko do kapsy a žádné velké rošády tak dle expertů nepřicházejí v úvahu. Taková je alespoň teorie.

Ještě před samotným začátkem přestupního období již byly odtajněny dopředu domluvené transfery za částky vysoce přesahující miliardu korun. Přesun druhého nejlepšího střelce německé Bundesligy Timo Wernera z Lipska do Chelsea budiž názorným příkladem.

Pro ty nejsilnější hráče na fotbalovém trhu tak vlastně může být koronavirus příležitostí, jak pořídit světové hvězdy za podstatně méně peněz, než by tomu bylo před krizí. Podívejme se tedy na desítku nejzajímavějších potencionálních přestupů tohoto léta.

Patrik Schick

Ať chcete, nebo ne, Patrik Schick je již fotbalista světového formátu, nebo má k tomuto „formátu“ nakročeno. Ne nadarmo okolo nejlepšího českého útočníka krouží nejen samotné Lipsko, kde je v současnosti z AS Řím na hostování, ale i týmy z anglické Premier League či věhlasný klub z italské Serie A.

Schickova situace je však zahalená hustou mlhou. Lipsko na něj mohlo uplatnit opci, která činila 29 milionů eur, v přepočtu zhruba 780 milionů korun. Jenže to si dle slov Schickova trenéra nemohlo dovolit. „Nemyslím si, že Patrika můžeme koupit,“ odpovídal na dotaz novinářů Nagelsmann. Jak zjistily Seznam Zprávy, klub z východoněmeckého Saska aspoň prodloužil českému forvardovi hostování, aby se za něj Schick mohl v srpnu poprat o trofej v Lize mistrů.

Třetí celek německé ligy a čtvrtfinalista Ligy mistrů do Itálie poslal jasný vzkaz: „Dejte nám slevu!“ Lipsko by údajně za českého ostrostřelce bylo ochotno zaplatit částku pohybující se okolo 20 milionů eur, tedy půl miliardy korun. Jenže v Římě zatím rozhodně pod tlakem nejsou. O Schicka se totiž zajímá hned několik dalších klubů.

O slovo se hlásí například anglický Newcastle United, jenž by do nové sezóny měl již vést nový a zejména velmi bohatý majitel Mohamed bin Salmán, korunní princ Saúdské Arábie. Dle zahraničních médií Schick figuruje na prvních místech v žebříčku posil kontroverzního vládce a podnikatele. Z Premier League se po tahounovi české reprezentace údajně ptal i v současnosti desátý Crystal Palace.

O služby čtyřiadvacetiletého střelce projevil zájem rovněž slavný AC Milán. Italský klub Schicka láká na známé prostředí italské Serie A. Navíc by klub údajně měl převzít německý trenér Ralf Rangnick, který českého útočníka dlouhodobě sleduje.

Milan Škriniar

Slovenský stoper je věrným účastníkem přestupových spekulací posledních dvou let. Pětadvacetiletý Milan Škriniar je v současnosti hráčem Interu. V italské Serii A letos vynechal jen 180 minut a je základním kamenem třetí nejlepší obrany v Itálii.

I proto se tak o slovenského reprezentanta zajímají ty nejlepší kluby světa. Škriniar je spojován například se slavným Realem Madrid nebo Paris Saint Germain. Nejvážnějším zájemcem se ale zdá být anglický Manchester City.

Loňský vítěz nejslavnější ligové soutěže světa údajně uvažuje o nabídce, jež by zaobírala výměnu hráčů na trase Manchester-Milán. V úvahu dle spekulací přichází dokonce divoce znějící výměna právě Milana Škriniara za Sergia Agüera. Argentinský útočník má přitom dle německého serveru Transfermarkt hodnotu 52 milionů eur, v přepočtu 1,4 miliardy korun.

Declan Rice

I třetí potencionální megapřestup léta má česko-slovenský podtext. Declan Rice je totiž hráčem West Hamu United, tedy klubu, v němž v současnosti z pražské Slavie hostuje český záložník Tomáš Souček.

Teprve jednadvacetiletý střední záložník letos v Premier League nechyběl ani minutu a na kontě má i několik startů v reprezentačním dresu. V tak mladém věku má Rice velké zkušenosti, a to se na přestupním trhu obzvláště cení.

Zájem o jeho služby by měla mít londýnská Chelsea, která Rice zařadila na seznam letních defenzivních posil. Cenovka nadějného Angličana přitom dosahuje hodnoty téměř 50 milionů eur, 1,3 miliardy v českých korunách. V případě Blues by se jednalo už o třetí velký příchod. Mimo již zmiňovaného Timo Wernera totiž na Stamford Bridge z Ajaxu dorazí i marocký záložník Hakim Ziyech.

Achraf Hakimi

I v případě Achrafa Hakimiho jsme schopni dohledat spojitost s českým fotbalem. Marocký obránce totiž letos zazářil v zápasech Ligy mistrů a obzvláště úspěšný byl právě v souboji Dortmundu s pražskou Slavií. Hakimi sešívaným v Edenu po výborném výkonu vstřelil dva góly a výrazně na sebe upozornil. Celkově si za osm utkání v milionářské soutěži připsal hned čtyři branky.V Bundeslize Hakimi letos stihl odehrát 33 utkání a v nich vstřelil pět gólů, což je i na ofenzivního obránce slušná vizitka.

Teprve jednadvacetiletý bek je v Borussii na hostování z Realu Madrid. Bílý balet ale, zdá se, o Hakimiho návrat na Santiago Bernabéu moc nestojí a je ochotný jednat o jeho prodeji.

Hlavním zájemcem o koupi rychlonohého obránce má být Inter Milán. Údajně již mělo dojít i k předběžné dohodě mezi oběma kluby. Přestupní částka by se měla pohybovat okolo 40 milionů eur, tedy těsně nad jednou miliardou korun. Dle německého serveru Transfermarkt má ale Hakimi hodnotu přesahující 54 milionů eur, o 400 milionů vyšší, než by měla být finální přestupní částka.

Kalidou Koulibaly

Mohutný senegalský stoper je na evropském trhu horké zboží. Koulibaly předvádí v dresu italské Neapole kvalitní a hlavně vyrovnané výkony. Díky koronavirové přestávce zvládl vyléčit zranění, vrátil se zpět do sestavy a ihned s týmem vyhrál italský pohár proti Juventusu. Před otevřením přestupového okna se prezident Neapole vyjádřil, že pro klub by byla nabídka pod 60 milionů eur (1,6 miliardy korun) k smíchu.

Senegalský obránce byl dlouho spojován s přestupem do anglického Liverpoolu. Německý trenér „Reds“ Jürgen Klopp by o devětadvacetiletého Senegalce hodně stál, jenže již jasný mistr letošního ročníku Premier League bude muset šetřit a tak vysokou částku, jakou požaduje Neapol, údajně nemůže zaplatit. O Koulibalyho by ale podle zahraničních médií měly mít zájem i jiné velkokluby. Ve hře je údajně Paris Saint Germain, Manchester City či konkurent United.

Alexis Sánchez

Chilský reprezentant je momentálně na hostování z Manchesteru United v italském Interu Milán. V Serii A ale odehrál, i kvůli zranění, jen dvanáct zápasů, v nichž vstřelil jediný gól a připsal si tři asistence. Dle zahraničních médií je velice nepravděpodobné, že by Sánchez do Interu přestoupil natrvalo.

Naopak v médiích prosákly informace o tom, že se kluby nedohodly ani na prodloužení hostování do konce letošní sezóny a chilský záložník by se tak měl do Anglie vrátit již na konci června.

Že by se ale na ostrovech ohřál dlouho, se také neočekává. Sánchez má sice s klubem platnou smlouvu až do roku 2022, United se ho ale kvůli astronomickému platu budou chtít co nejdříve zbavit, a to do klubu přicházel z londýnského Arsenalu za 70 milionů eur, tedy téměř 1,9 miliardy korun.

Kai Havertz

Německý středopolař je objevem posledních dvou sezon. V dresu Leverkusenu předváděl výborné výkony a dokázal se prosadit i střelecky. V tomto ročníku Bundesligy dal 12 gólů a přidal i 6 asistencí. Okamžitě tak okolo jednadvacetiletého záložníka začaly kroužit ty největší kluby.

Velký zájem o koupi německého reprezentanta má Bayern Mnichov a londýnská Chelsea. Havertz má s klubem platnou smlouvu do roku 2022 a jeho současná hodnota je dle serveru Transfermarkt astronomických 81 milionů eur, v přepočtu zhruba 2,2 miliardy korun. Dle trenéra Leverkusenu je ale i sto milionů eur za Havertze málo. „Kaiovi je teprve 21 let, ale už hraje svou 4. sezonu v Bundeslize. To mluví za vše. Celé Německo jej vnímá jako mladého génia. V létě ho už ale nemůžeme držet. Budeme tak svědky stomilionového přestupu. Co říkám já? Mělo by to být více než 100 milionů eur,“ nechal se slyšet Peter Bosz.

Leroy Sané

Další německá superhvězda, která může v létě změnit klubové barvy, se jmenuje Leroy Sané. Čtyřiadvacetiletý záložník Manchesteru City v probíhající sezóně nastoupil jen do jediného utkání, a to v zápase s Burnley na dvanáct minut po koronavirové pauze. Sané totiž léčil těžké zranění kolene.

Vzhledem k jeho dlouhé absenci s ním už trenér Pep Guardiola údajně nepočítá, a nabízí se mu tak příležitost odejít. Nežhavějším kandidátem je přitom německý Bayern Mnichov. Ten se Saného pokusí získat už v tomto přestupovém období. Objevují se ale i informace o tom, že se klub a Sané domluví a Němec do Bayernu přijde příští rok, kdy mu vyprší smlouva, zadarmo.

Jadon Sancho

Teprve dvacetiletý anglický reprezentant je možná vůbec nežádanější zboží letošního letního transfer období. Sancho letos v Bundeslize odehrál 32 utkání a má fantastickou bilanci sedmnácti gólů a stejného počtu asistencí. Mladý Angličan má s Borussií Dortmund podepsanou smlouvu do roku 2022, ale nepředpokládá se, že ji dodrží.

Zájemci totiž na něj stojí dlouhou řadu. Po Sanchovi touží Manchester United. Velký zájem o jeho služby má ale i Barcelona, Real Madrid a zamlouval by se i Liverpoolu. Křídelník německého Dortmundu je ale serverem Transfermarkt ceněn na 117 milionů eur, tedy přibližně 3,1 miliardy korun. Je tedy jasné, že budoucí Sanchův klub se bude muset pořádně plácnout přes kapsu.

Kevin De Bruyne

Belgický záložník je oproti Sanchovi o devět let starší. De Bruyne tak má před sebou možná ty nejlepší roky kariéry a touží po vítězství v Lize mistrů. K tomu ale v Manchesteru City příští dva roky nemusí dostat ani příležitost. Anglickému velkoklubu totiž kvůli údajnému porušení finančního fair play hrozí zákaz startu v milionářské soutěži na příští dvě sezony.

Rázem se tak začínají objevovat spekulace o odchodu těch největších hvězd, kterou De Bruyne nepochybně je. Sám hráč nechtěl situaci komentovat před konečným verdiktem, možnost odchodu ale rozhodně nevyvrátil. „Dva roky jsou hrozně dlouhá doba,“ dodal jen krátce.

Klubů, které by o De Bruyneho měly zájem, je hned několik. O Belgičana, jenž má dle Transfermarkt cenovku 120 milionů eur (3,2 miliardy korun), by údajně měly zájem Real Madrid, Barcelona, ale i německý Bayern Mnichov.

Reklama

Doporučované