Jeden z nejvýznamnějších zdrojů pitné vody v ČR vážně ohrožen. Stojí za tím podivné obchody na nejvyšší úrovni.

Jde o vážné ohrožení jednoho z pěti největších zdrojů podzemní vody v naší zemi. Pouhých 500 metrů od strategicky významných pramenů, které jsou schopny každou minutu dávat 24 000 litrů pitné vody, chce těžařská firma těžit štěrkopísek. Na vodě z této oblasti je závislých okolo 140 000 lidí. V A DOST! jsme o tom už před dvěma lety přinesli reportáž. A teď se nebezpečí těžby přiblížilo. Státní orgány učinily předposlední krok před jejím možným povolením. Proti jsou desítky obcí, Jihomoravský kraj, spolky, lidé dokonce vyrazili na protestní pochod, podepisují petice. Poukazují na podivné věci, které se kolem toho dějí. Nic naplat.

Šedesátka starostek a starostů se v úterý dopoledne sešla v kyjovském kulturním domě kvůli plánované těžbě štěrkopísku nedaleko Moravského Písku.

Obávají se totiž, že by dobývání této stavební suroviny ohrozilo blízký zdroj pitné vody, na který je napojených 86 obcí se 140 tisíci obyvatel. „Byla tady jednoznačná shoda na tom, že je smutné, jakým způsobem rozhodl Český báňský úřad při stanovení dobývacího prostoru, že nezohlednil všechny nové skutečnosti. Ať už se týkají katastrofálního sucha či informací a právních stanovisek, například České geologické služby, která upozornila na fatální riziko těžby ke zdroji pitné vody,“ přiblížil starosta Kyjova František Lukl.

Jak dále uvedl, jelikož argumenty obcí zatím nebyly vyslyšeny, nezbyla jim jiná cesta než žaloba. „Půjdeme do soudního sporu a doplníme expertní argumentaci z pozice životního prostředí a argumentací ústavně-právní,“ upozornil kyjovský starosta.

Ústavně-právní aspekt se týká důležitých závazných stanovisek, které nebylo možné přezkoumat. „Využili jsme proto právničku roku, Janu Zwyrtek Hamplovou. Ta je v této oblasti kovaná, aby se na problém podívala,“ podotkl starosta pořádajícího města.

Starostu Bzence a předsedu okresních vodovodů Pavla Čejku potěšilo, že i vedení další obcí má zájem přispět na právní zastoupení v soudním sporu. Na druhou stranu je zklamaný z postupu záměru plánované těžby štěrkopísku, o kterou se zajímá už od roku 2006. „Očekával jsem při jednání s premiérem České republiky v předešlých letech, že lokalitu mezi Moravským Pískem a Uherským Ostrohem vyčlení z možnosti těžby šterkopísku, ale do dneška se tak nestalo,“ posteskl si Čejka.

Naopak poukazuje na silné lobbistické zájmy. „Má se stavět dálnice Otrokovice – Břeclav a na ni bude velká potřeba materiálu, jako je štěrkopísek. Navíc tady jde i o kratší dodávkové vzdálenosti,“ poukázal starosta z nedalekého Bzence.

Starostové zároveň podpořili Protestní pochod za vodu, který proběhl 13. června po sobotním poledni v Moravském Písku, Uherském Ostrohu a Veselí nad Moravou. „Zvu nejen starostky a starosty, ale i širokou veřejnost, aby o této hrozbě region Slovácka jednoznačně věděla a abychom učinili veškeré kroky k tomu, abychom zabránili možné devastaci zdroje pitné vody pro sto čtyřicet tisíc lidí,“ dodal Lukl.

 

Obranu vody financujeme z vlastních zdrojů a z příspěvků lidí, jako jste vy. Od státu a politiků nechceme ani korunu, aby nás nemohli ovlivňovat. To nám umožňuje odhalit často protiprávní jednání politiků.

Transparentní účet

966665 / 0300 ČSOB

nebo

Děkujeme?

 

Podobné články