Přejít k hlavnímu obsahu
Týdenní výhled (29. června - 3. červenec)
Patria Finance přináší výhled na následující týden.

Dění na finančních trzích v začínajícím týdnu bude nadále určovat přelévání nálad ohledně důsledků druhé vlny koronaviru a do hry se zapojí i nová důležitá makrodata. Vystoupení mají na programu bankéři z Fedu v čele s předsedou Powellem a pro zpestření se určitě budou sledovat i další záležitosti, jako třeba kauza Wirecard.

O druhé vlně koronaviru píšeme už poměrně dlouho. Efektem, který sledujeme na finančních trzích, je zastavení postupu akcií při výkonnosti relativně lepší v Evropě než v Americe. Nová preventivní opatření dusící ekonomiku, případně přerušené odstraňování těch starých, skutečně nyní hrozí daleko více v USA než v Evropě. Preference evropského trhu může na akciích ještě nějaký čas přetrvat, na druhou stranu třeba eurodolaru stejný faktor dál vzhůru už nepomáhá, když nárůst poptávky po bezpečí současně znamená i zvýšený tok peněz do amerických dluhopisů. Výnosy bezpečných dluhopisů se strachem z druhé vlny obecně klesly.

Čísla o nově nakažených z neděle jsou nižší než v předchozích dnech, což ale nic neznamená. Takovou "týdenní sezónnost" sledujeme už dlouho. Tempo šíření nákazy je zvláště v USA znovu nebezpečné a právě tento týden se může ukázat jako zlomový. Buď se čísla začnou sama zlepšovat a trhům se dostane úlevy, nebo dál narostou a přepnou chování investorů z opatrnosti na úprk do bezpečí. Jestli se tak stane, bude to zřejmě opět velmi rychlé.

Ekonomická data jsou aktuálně pro trhy docela podpůrná. Buď potěší tím, že jsou velmi dobrá, neboť zrovna postihují fázi rychlého odrazu z hlubokého dna. Případně jsou smíšená a dají se ignorovat. Vážné zklamání už nějaký čas nepřišlo. Odhady na nejdůležitější nadcházející čísla naznačují optimismus - index ISM by se měl za červen vyhoupnout téměř zpět na neutrálních 50 bodů a od zaměstnanosti za stejný měsíc se čeká masivní nárůst o 3 miliony. Aby data dokázala tržní sentiment podpořit, je podle nás důležitou podmínkou setrvání aspoň v současném rozpoložení ohledně epidemie koronaviru. Jestliže by se trhy začaly naplno bát opětovného zavření ekonomiky, jakákoli data jsou automaticky stará a moc toho nezmohou.

Byť je faktorem bezpochyby nejsilnějším, nákaza není tím jediným, co nyní hýbe finančním světem. Předně tu máme obvyklé vlaštovky blížící se výsledkové sezóny. Reportovat budou třeba Micron Technology, FedEx, nebo Macy’s. Nás bude zajímat především Micron, od něhož bychom se měli dozvědět, jestli paměťový segment polovodičového odvětví v uplynulém kvartálu konečně dosedl na dno.

Nadcházející výsledková sezóna za 2Q20 bude ovšem velice chmurným čtením. Od korporací v indexu S&P 500 se nyní čeká bezmála 50% meziroční propad zisků, jemuž by měly vévodit cyklické sektory na čele s energetikou a průmyslem, cyklickou spotřebou a financemi.

Mimo to nabírá dnes ráno bizarní „hertzovské“ kontury kauza Wirecard. Společnost v sobotu sdělila, že pro tuto chvíli pokračuje v běžné činnosti, načež akcie Wirecardu, toho času v insolvenci, otevřely týden tím, že více než zdvojnásobily svou páteční hodnotu.

Zajímavé věci se dějí i na frontě Čína-USA. Čínská vládní garnitura se údajně připravuje na zrušení zákona, který léta zakazoval čínským komerčním bankám průnik do investičního bankovnictví. Licence by po novém mohly dostat největší čínské komerční banky jako ICBC nebo China Construction Bank. Konkurence na 21 bil. USD čínském kapitálovém trhu tedy pravděpodobně zhoustne. Doplatit na to mohou nejen velké americké banky, které mají přístup na čínský kapitálový trh, ale třeba i celé lokální brokerské odvětví.

A konečně, exodus inzerentů ze sociální sítě Facebook pokračuje víkendovými oznámeními Starbucks, Levi Strauss, PepsiCo, nebo Diageo.

Datum vytvoření: 29/06/2020
Patria Finance

ZK_cena podnikatelů

Komentáře komentáře
Koruna s regionem pod tlakem, nehledě na „opatrnou“ ČNB Částečně to může být dané tím, že část trhu má stále problém s tím „uvěřit” bank... Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance
Profile picture for user Jan bureš
ČNB snižuje základní sazbu na 5,75 %. Jaký čekat vývoj v příštích měsících? Jedním z argumentů pro opatrnější postup centrální banky je setrvačná inflace ve... Dominik Rusinko, analytik ČSOB
Profile picture for user Dominik Rusinko
ČR se sune k zemím s nejnižší inflací v EU Zafungoval vysoký srovnávací základ a vedle toho odeznívají i inflační tlaky při... Petr Dufek, hlavní ekonom Banky Creditas
Profile picture for user Petr Dufek