Štěpán Filípek
30. června 2020 • 04:40

Čínské peníze pro Slavii? Tři miliardy, spočítal Tvrdík. Chce do vedení FAČR

Vstoupit do diskuse
29
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři tituly během čtyř let, to je výtečná bilance. Jaroslav Tvrdík, který u toho je jako šéf fotbalové Slavie, však má chuť na další úspěchy. „Juventusu se to povedlo sedmkrát za sebou, třeba se to podaří i nám,“ zasnil se ve druhém díle videorozhovoru pro ESAM TV. Konkrétní cíle, o nichž se rozhovořil, jsou nicméně přece jen trochu opatrnější. Tvrdík má i jeden osobní „úkol“: proniknout do vedení fotbalové asociace.



Skončit každou sezonu nejhůř druzí ve FORTUNA:LIZE a figurovat v základní skupině Ligy mistrů nebo Evropské ligy. Víc odchovanců v kádru a úspěšná mládežnická akademie. A taky být v černých číslech, tedy nikoli ve ztrátě, jako tomu bylo dosud. To je výhled předsedy slávistického představenstva, který minulý týden slavil další ligový triumf. „Každým rokem se někam posuneme, to je strašně důležité,“ rekapituluje Tvrdík etapy celkového vzestupu Slavie.

Pokud jde o ekonomickou bilanci, Slavia se neobejde bez dotací čínských majitelů, konkrétně státního obra CITIC, který klub převzal po společnosti CEFC. Ročník 2017/18 skončila Slavia v minusu 366 milionů korun, účetní uzávěrka za minulou sezonu ještě není k dispozici. Podle Tvrdíka musí hlavně vzhledem k rozdílům v částkách za televizní a marketingová práva, která jsou ve srovnání se zahraničním výrazně nižší, tuzemské kluby počítat s jinými příjmy. „Česká liga bude stát na jiných finančních základech,“ řekl v interview pro youtubový kanál hráčského agenta Jiřího Müllera, jenž s vedením Slavie spolupracuje.

Fotbalisté Slavie slavili titul spolu s fanoušky, Jaroslav Tvrdík před Edenem nechyběl
Fotbalisté Slavie slavili titul spolu s fanoušky, Jaroslav Tvrdík před Edenem nechyběl

V této souvislosti Tvrdík uvedl sumu, kterou napumpovali čínští majitelé do Slavie od chvíle, kdy jí hrozil krach. „Ta částka už je vysoko nad tři miliardy korun,“ prohlásil. Na víc než jednu miliardu spočítal výdělek z transferů v poslední sezoně, jež ale budou na konto přitékat postupně. Okolo stejné výše se přitom pohybuje roční rozpočet klubu. A i na jeho ekonomiku pak měla dopad koronavirová krize. „Do konce příštího ročníku máme rozpočet pokrytý,“ ujistil Tvrdík, jenž opakovaně odmítá spekulace, že čínský pramen vyschl. „Těšili jsme se ale, že si dovolíme nové tréninkové a mládežnické zázemí. Zatím bych řekl, že jsou naše plány odloženy o kalendářní rok,“ doplnil.

Tvrdík rovněž potvrdil, že se chystá osobně vstoupit do nejvyšší funkcionářských pater českého fotbalu. „Slavia musí posílit a mít větší ambici ovlivňovat dění v českém fotbale i sportu. A já pro to chci udělat maximum,“ řekl. I tentokrát připomněl, že dvě nejvyšší místa ve vedení Ligové fotbalové asociace obsadila Sparta (Dušan Svoboda) a Plzeň (Adolf Šádek), stejně jako dvě ligová křesla za profesionální fotbal ve Výkonném výboru FAČR (opět Svoboda a Tomáš Paclík). Slavia měla nejvýše postaveného Jana Nezmara coby člena Ligového výboru LFA, ovšem v této funkci působil nevýrazně, funkci dál vykonávat nechtěl, a v květnu ho tak vystřídal Tomáš Bůzek.

Tvrdík se výhledově chystá změnit „ligové“ personální poměry na Strahově. „V příštím roce se budu ucházet o to, abych reprezentoval český profesionální fotbal ve Výkonném výboru FAČR,“ potvrdil červenobílé zájmy.

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Z V R P Skóre B
1. Slavia 35 26 7 2 69:12 85
2. Plzeň 35 23 7 5 68:24 76
3. Sparta 35 17 9 9 66:40 60
4. Jablonec 35 14 9 12 48:52 51
5. Liberec 35 15 6 14 55:51 51
6. Ostrava 35 12 11 12 47:43 47

Hotovo! Dvacet titulů! Slávisté oslavovali s fanoušky před stadionem
Video se připravuje ...

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Titulní strana deníku Sport - 30. červen Titulní strana deníku Sport - 30. červenFoto Sport

iSport podcast: Proč je Trpišovský pragmatičtější? Byla Slavia lepší loni nebo teď?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
29

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud