Dívenka trpí mozkovou obrnou: 90 TISÍC pro Lucinku (11) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Dívenka trpí mozkovou obrnou: 90 TISÍC pro Lucinku (11)

Dívence pomohl i folklorní soubor Cifra
Dívence pomohl i folklorní soubor Cifra (Foto Aha! – Slávka Červená)

Upovídaný smíšek je Lucinka Skládalová (11) z Buchlovic na Uherskohradišťsku. Na první pohled vypadá spokojeně. Trápí ji však dětská mozková obrna a také epilepsie. Teď dívence pomohli členové folklorního souboru Cifra z Uherského Hradiště.

Holčička se manželům Marii (34) a Josefovi (40) narodila o pět týdnů dříve. „Až dva měsíce po porodu jsem se dozvěděla od lékařů, jak na tom vlastně je. Že přišla na svět přidušená a má poškozený mozek. Diagnózu ale nestanovili,“ vzpomenula Marie, která s Lucinkou potom poctivě cvičila Vojtovu metodu. „Až v roce vyřkli ortel. Dětská mozková obrna s postižením všech čtyř končetin,“ pokračovala matka. Celé rodině se změnil chod domácnosti. Zásadní byly i finance. Na auto, speciální kočárek, další pomůcky.

Pro peníze do ciziny
Josef proto začal pracovat v Rakousku, aby vydělal, protože manželé spláceli i půjčku. „Nebylo to jednoduché. Byl celý týden pryč, byla jsem na dívenku sama. Pak jsem ji začala vozit do speciální školy v Uherském Hradišti, kterou stále navštěvuje. Ale je to naše zlatíčko. Milujeme ji,“ přiblížila maminka, která je s Lucinkou stále doma. Pečuje ještě o syna Eliáše (5). Nedávno přibyl další člen domácnosti, pejsek Gin.

Drahé rehabilitace
Nejvíc Lucince pomáhají speciální rehabilitace. Absolvovala je v Klimkovicích, nyní třetí rok ve Zlíně. Jenže hodina přijde na 950 Kč a pojišťovna tuto péči nehradí. V neděli zažili Skládalovi malou slavnost. I když bylo vedro, členové folklorního souboru Cifra z Uherského Hradiště oblékli, kroje a pro Lucinku přivezli šek na 90 tisíc! „Měli jsme mít na jaře premiérový pořad, ale koronavir ho zrušil. Poprosili jsme na Facebooku naše příznivce, zda by přispěli pomyslným dobrovolným vstupným na dobrou věc. A tak jsme »vycifrovali« 90 tisíc a všem moc děkujeme,“ prozradila za soubor Štěpánka Dvořanová. „Jsme moc vděčni, zvláště nyní, když jsem přišel v březnu o práci. Peníze budou jen na rehabilitace. Po půl roce vždy deset dnů cvičení. Peníze lze kontrolovat na transparentním účtu,“ reagoval táta.

Bolí i změna počasí
Spastická kvadruparéza je postižení všech částečnou ztrátou hybnosti napětím svalů. představuje nejzávažnějších a nejrozšířenějších symptomů centrálního nervového systému. Je doprovázeno velmi bolestivými vjemy a to i při změně počasí. Takto postižené děti jsou zcela závislé na pomoci a péči druhých. 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.