čtení 3 minut | Blog / Kofein a zdraví

Obyčejná černá káva vám může poskytnout nový příval energie a navíc neobsahuje téměř žádné kalorie. Kalorií však přibývá, jakmile přidáte mléko, cukr a další příchutě. Zjistěte kolik kalorií obsahuje váš oblíbený šálek kávy.

nekalorický šálek kávy a sladké makronky
Máte rádi černou kávu bez cukru či jiných přísad? Pak se velkého příjmu kalorií bát nemusíte. Tedy pokud si k ní nedáte sladký dezert. Zdroj obrázku: Canva pro

KOLIK MÁ ČERNÁ KÁVA KALORIÍ

Šálek černé kávy o objemu 240 ml má pouze 2 kalorie. Vaše espresso či hrnek „přakápka“ je vytvořen jen z nekalorické vody a pražených kávových zrn. Kalorie v kávě pocházejí z malého množství bílkovin a některých mono-nenasycených olejů. Kávová zrna obsahují oleje (proto je například nutné často čistit kávovar, aby se předešlo velkému maštění).

 

Stará káva někdy může chutnat trochu žlukle. Je to způsobeno právě tím, že oleje v zrnu jsou nažluklé. Často tomu tak bývá, pokud je zrno příliš upraženo a pokud je káva skladována dlouhou dobu. Oleje pak mohou mírně žluknout, což zapříčiní nedobrou chuť kávy.

ČISTĚTE SVŮJ KÁVOVAR, ALE I VÁŠ MLÝNEK NEJEN OD KÁVOVÝCH OLEJŮ S PŘÍPRAVKY NA KÁVOVÉ VYBAVENÍ

JE KÁVA KALORICKÁ?

Vzhledem k tomu, že se káva vaří pouze z vody, která neobsahuje žádné kalorie, tak je černá káva prakticky bez kalorií. To však neznamená, že všechny kávové nápoje mají nízký obsah kalorií. Záleží, co do kávy všechno dáte.

 

Jelikož je kofein hořká chemická látka, tak ji má spousta lidí ve zvyku sladit a zjemňovat. Například cukrem, mlékem nebo sladkým sirupem. A pokud přidáte všechny možnosti, bude před vámi stát spíše slazený mléčný nápoj, než klasická káva.

Káva bez cukru vám prostě nechutná?

Prozkoumejte i další způsoby jak si kávu osladit.

KOLIK MÁ VAŠE OBLÍBENÉ KAFE KALORIÍ

TYP KÁVOVÉHO NÁPOJE Počet kalorií / 240 ml
Černá káva 2
Černá káva s ledem 2
Espresso 20
Cold brew 2
Černá káva s 1 lžičkou (15 ml) vanilkového sirupu 32
Černá káva s 1 lžičkou sirupu a 1 lžičkou cukru  38
Latté 72
Ochucené latté  134
Cappuccino 46
Ledová káva s mlékem 146

Jak vidíte, espresso obsahuje více kalorií než klasická černá filtrovaná káva na 240 ml, protože je mnohem více koncentrovanější. Espresso je však obvykle 30 ml, které má přibližně 2 kalorie.

 

Takže se nemusíte bát pití espressa tak filtrované kávy, když si hlídáte své kalorie. Kávové nápoje obsahující mléko a cukr, mají mnohem více kalorií než obyčejná káva. Mějte také na paměti, že počet kalorií v kávě na bázi mléka závisí na tom, jaký typ mléka se používá.

kalorická káva se šlehačkou
Jak moc kalorií vaše káva bude mít se odvíjí od toho, co vše do ní přidáte. S mlékem, šlehačkou a karamelovým sirupem bude z dietního nápoje kalorická bomba. Zdroj obrázku: Canva pro

KÁVA A KALORIE – SHRNUTÍ:

Pokud si hlídáte svůj kalorický příjem, tak s klasickou černou filtrovanou kávou či espressem rozhodně neuděláte nikdy chybu. Nezapomeňte, že čím více přidaných cukrů, mléka či jiných sladidel v kávě máte, tím se taky zvyšuje kalorický index. 

 

Kromě kalorií mají sladěné kávové nápoje obvykle vysoký obsah přidaných cukrů. Nadměrná konzumace přidaného cukru může souviset se zdravotními problémy, jako jsou srdeční choroby, obezita a špatná správa cukru v krvi. To však neznamená, že už si nikdy nesmíte přidat cukr či mléko do kávy. Je ale potřeba, nic nepřehánět.

Časté dotazy ke kaloriím v kávě

Váš šálek caffe latté bude obsahovat cca 72 kalorií. Pokud dostanete chuť na latté s příchutí karamelu, jeho kalorická hodnota se zvýší na zhruba 134 kcal.

Pokud budete pít kávu bez přídavků jako mléko, cukr či sirupy, tak vaše černá káva nebude nijak kaloricky ohrožovat dietní plán. Naopak vám může pomoci dosáhnout lepších výsledků při sportu a hubnutí.

Hrnek černé kávy nebo šálek espressa obsahují samy o sobě minimum kalorií cca 2 kcal na hrnek černé kávy. Kalorický příjem při pití kávy je tak téměř nulový.

Dejte si kávu i při dietě

S šálkem černé kávy denně si dietní režim nerozházíte. Dejte si ji v její čisté, tedy černé variantě a bez cukru či jiných přísad. Nejjednodušší cestou k plnému hrnku černé kávy je překapávací kávovar. Takto připravená káva chutná božsky sama o sobě.

Byl článek užitečný?

Průměrné hodnocení 3.5 / 5. Hodnocení: 2

Buďte první kdo ohodnotí..

Pražíme především výběrovou kávu a zajišťujeme služby pro kavárny a firmy.
Doporučujeme pro skvělou kávu
zrnková káva a kapsle
Výběrová káva čerstvě pražená káva a výběrové kapsle
předplatné kávy
Předplatné kávy procestujte kávové plantáže z kuchyně, s dopravou zdarma
Naše služby pro gastro

Spokojení zákazníci

95% spokojených zákazníků

Čerstvá káva

pražíme 10+ druhů káv

Vše pro přípravu kávy

70+ značek kávového vybavení

Doprava zdarma

při objednávce nad tisíc Kč