Hlavní obsah

Švachula obviněn i v kauze úniků informací od policie

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý místostarosta radnice Brno-střed Jiří Švachula (dříve ANO), kterého státní zastupitelství označilo za hlavu korupční chobotnice tyjící ze zadávání veřejných zakázek, má další problém. Po obžalobě v úplatkářské kauze bývalý vlivný politik teď čelí podle zjištění Práva i obvinění v kauze úniků informací z policejních databází.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Švachula na snímku z roku 2014

Článek

Vyšetřování údajně neoprávněných lustrací a vynášení informací od policie trvá už více než tři roky. V případu, v němž se podle státního zastupitelství proplétají kontakty bývalých policistů s jejich tehdejšími kolegy a brněnskými podnikateli, skončil mimo jiné v rukou detektivů i zeť ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) David Rusňák z finanční skupiny DRFG. Jeho stíhání ale státní zastupitelství po několika měsících podmíněně zastavilo.

Podle informací Práva k obviněným nově přibyl i Švachula. Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které má případ na stole, nechtělo informaci potvrdit. „K identitě obviněných se v této fázi nemůžeme vyjadřovat. Je ale pravda, že se stíhání rozšířilo na další osoby, kterých je nyní dvacet devět, jména však nelze sdělovat,“ řekl Právu Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství.

Případ se chýlí ke konci

Podle zdroje Práva obeznámeného s vyšetřováním se jméno brněnského politika objevovalo v případu už delší dobu. „Při rozplétání případu úniku informací v tom figuroval a k jeho obvinění se tak už schylovalo,“ řekl zdroj.

Podle Šeredy se kauza úniků informací chýlí ke konci. „Vyšetřování už skončilo, nyní probíhá seznámení se spisem u obviněných a jejich obhájců,“ řekl.

„V září by spis mohl putovat od policie na státní zastupitelství, nějakou dobu si pak vyžádá jeho prostudování a napsání rozhodnutí,“ řekl Šereda.

Švachula byl souzen už před razií: za jízdu v opilosti

Krimi

„Spis je to obrovský, popsáno je přes osmdesát skutků, které se řeší. Pokud by byla podána obžaloba, což nyní nelze předjímat, stalo by se tak někdy na konci roku,“ dodal.

Detektivové v kauze úniků udeřili v květnu 2017. Několik lidí po zásahu skončilo ve vazbě.

Mezi obviněnými má figurovat několik policistů, bývalý detektiv z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, podnikatelé či advokátní koncipient.

Podle informací Práva by měl Švachula stanout před brněnským krajským soudem v kauze korupce na radnici v polovině září. Hrozí mu až šestnáct let mimo jiné za účast na zločinecké organizované skupině. Kromě něj státní zástupce posadí na lavici obžalovaných dalších deset lidí a dvě firmy.

Švachula neuspěl u ÚS, z vazby nepůjde

Krimi

„Hlavním článkem skupiny byl Švachula, který měl pod sebou další lidi. Ti oslovovali stavební společnosti a spřízněné firmy pak dávali do seznamů,“ popsal při podání obžaloby státní zástupce Radek Mezlík.

„Výběrová řízení pak byla jen divadlem, kdy se dopředu vybralo devět společností, které se střídaly v postavení vítěze zakázky a takzvaného křoví. Vítězná společnost měla dohodu, že skupině odvede deset procent,“ prozradil státní zástupce.

Obžalovaní si měli přijít na téměř padesát milionů korun, hodnota ovlivněných zakázek mohla být podle žalobce až půl miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám