Hlavní obsah

Polské druhé kolo bude thriller, sázka na nacionalisty se nevyplatí

Foto: Profimedia.cz

Rafał Trzaskowski během nedělního volebního večera ve Varšavě.

Reklama

Andrzej Duda vyhrál první kolo polských prezidentských voleb, výhru v tom druhém ale zdaleka nemá jistou, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy publicista konzervativního polského týdeníku Do Rzeczy Łukasz Warzecha.

Článek

Tak jak to bude, kdo vyhraje druhé kolo voleb?

To je těžká otázka na začátek. Musel bych mít křišťálovou kouli.

Takže to není tak, že má teď Andrzej Duda vítězství 12. července jisté?

Rozhodně ne. Prezident Duda má sice lepší výchozí pozici než Rafał Trzaskowski, ale druhé kolo může být opravdu těsné a nikdo nemá výhru jistou. Podle mých propočtů i jiných analýz může nakonec rozhodnout několik set tisíc hlasů, nebo dokonce několik desítek tisíc hlasů.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Andrzej Duda během pondělního mítinku.

Záleží na tom, jestli k druhému kolu přijde stejný počet lidí jako k prvnímu. Účast v prvním kole byla na prezidentské volby velmi vysoká, byla dokonce vyšší než ve druhém kole před pěti lety. Pochybuji o tom, že se ta účast může ve druhém kole ještě zvýšit, někdo dokonce odhaduje, že bude nižší. Část voličů totiž mohou ti dva kandidáti odradit a navíc budou prázdniny, takže z toho důvodu nemusí část lidí hlasovat.

Předpokládejme, že se účast udrží kolem 60 procent, tedy okolo 19 milionů voličů. Pokud vezmeme v potaz, jak se rozloží voliči kandidátů na třetím až šestém místě, k dosažení té hranice téměř 10 milionů hlasů, která je rozhodující pro vítězství, chybí Dudovi i Trzaskowskému několik set tisíc hlasů. Záleží tedy, odkud se je pokusí získat. A může se i stát, že se jim je vůbec získat nepodaří. Kdo v tom případě vyhraje? To visí na vlásku.

Já už jsem v pondělí ráno slyšel, co řekl prezident Duda, a přijde mi, že počítá s podporou voličů Krzysztofa Bosaka z nacionalistické ultrapravicové Konfederace, který dostal téměř 7 procent. Duda v pondělí mluvil o velmi konzervativních tématech, vrátil do hry téma sexuálních menšin. Jde tedy Dudovi hlavně o podporu u voličů Bosaka?

Bylo to očividné, že zvolí takovou taktiku, ale je to tak z obou stran. Rafał Trzaskowski zase zmínil jejich ekonomický program a to, že má v tomhle k voličům Bosaka blízko. Já si ale myslím, že v obou případech se kandidáti přepočítají.

Z dosavadních průzkumů vyplývalo, že se voliči Bosakovy Konfederace rozdělí na tři podobně početné skupiny: voliče Trzaskowského, voliče Dudy a ty, kteří k volbám nepůjdou. Voliči Konfederace nejsou monolit. Je tam křídlo, které je více nacionalistické, to by nejspíš hlasovalo pro Dudu, i když má vůči Dudovi spoustu výtek. Liberální křídlo, svobodné, považuje Dudu za stejně špatného, nebo dokonce horšího než Trzaskowského. Oni by mohli dokonce hlasovat pro Trzaskowského.

Část pak nepůjde hlasovat vůbec. Podle mě se kandidátům nepodaří z Bosakových voličů přetáhnout na svou stranu víc než jednu třetinu. Voliči Konfederace jsou obecně dost politicky uvědomělí, a primitivní hra na jejich obměkčení, se kterou teď přišli oba kandidáti, bude neúspěšná, nebo je dokonce utvrdí v tom, že nepůjdou volit. Jejich kandidát i voliči Konfederace čelili mnoha urážkám a teď se ukazuje, že to jsou skvělí vlastenci, kteří mají hlasovat pro Dudu. Ta druhá strana vzhledem k hodnotám také nemá k voličům Bosaka blízko. Pamatují si Trzaskowského výroky o pochodech nacionalistů. Věrohodnost je tu tedy také nízká. Primitivní podlézání nezabere.

Má Rafał Trzaskowski jistou podporu od voličů Szymona Hołowni, který skončil jako třetí?

To jsou voliči, z nichž bude pro Dudu hlasovat jen velmi, velmi malá část, větší část zůstane doma a největší bude hlasovat pro Trzaskowského. Pro Dudu chce hlasovat jen 7 procent Hołowniových voličů. Sám Hołownia už v neděli večer řekl, že by považoval Dudovo vítězství za zlé pro Polsko. Jeho voliči jsou disciplinovanější, nejsou to takoví individualisté jako voliči Bosaka, takže jeho doporučení poslechnou. I když to ještě nepřišlo.

Hołownia už zhruba před týdnem řekl, že pokud by došlo na druhé kolo Duda–Trzaskowski, hlasoval by pro Trzaskowského.

To byl on osobně, ale nebyla to ještě výzva jeho příznivcům. Jeho voliči ale určitě posílí hlavně Trzaskowského.

Foto: Profimedia.cz

Volební plakáty Szymona Hołowni, Krzysztofa Bosaka, Andrzeje Dudy a Rafała Trzaskowského.

Řekl jste, že ve druhém kole nakonec může rozhodnout několik desítek tisíc hlasů. Co to bude za voliče? Voliči lidovce Władysława Kosiniaka-Kamysze, nebo Roberta Biedroně, kteří oba dostali něco málo přes dvě procenta hlasů? Nebo hlasy ze zahraničí?

Mohou to být hlasy voličů, kteří vůbec v prvním kole nehlasovali, takové případy se stávají. Tentokrát by se ale nemuseli přidat k voličům z prvního kola, ale některé nahradit. Ve volbách 2015 dorazilo k volbám ve druhém kole o dva miliony voličů víc než v prvním. Tentokrát to tak asi nebude, protože jsme nejspíš dosáhli stropu účasti.

Všechny průzkumy o druhém kole, včetně toho, který byl provedený už po prvním kole, ukazují velmi vyrovnaný duel a velké procento nerozhodnutých, v neděli to bylo 9 procent. A mezi Dudou a Trzaskowským byl opravdu malý rozdíl jednoho procentního bodu. To je v rámci statistické chyby. Druhé kolo bude skutečný thriller.

Odkud se v neděli vzala ta vysoká volební účast?

Kandidátům se podařilo vrátit do polské politiky – do voleb – strategii dělení na dva tábory: buď ten, nebo ten. Já si myslím, že je to špatně, ale je to jen můj názor. Dvěma hlavním kandidátům se povedla mobilizace a zvětšení počtů voličů. Duda dostal o 400 000 hlasů víc než strana Právo a spravedlnost ve volbách loni v říjnu a Trzaskowski o 800 000 víc než jeho Občanská platforma.

Vypadá to, že se 1 200 000 voličů chytilo té pohádky o válce dobra se zlem a uznalo, že svůj hlas musí odevzdat už v prvním kole. Přitom první kolo dává v Polsku možnost hlasovat spíš „pro“ než „proti“.

Foto: Archiv autora

Publicista Łukasz Warzecha.

Co je překvapením voleb? Je to slabý výsledek Władysława Kosiniaka-Kamysze? A kam se poděl levicový kandidát Robert Biedroń?

Nevím, jestli je možné mluvit o překvapení. To, že se Robertu Biedrońovi nedaří a že bude mít katastrofální výsledek, se čekalo už delší dobu. U Kosiniaka-Kamysze je tak slabý výsledek zaskočením, obzvlášť když se podíváme na preference, jež měl před původním květnovým termínem voleb, který se nakonec nekonal. Mohl dokonce ohrozit tehdejší kandidátku Občanské platformy Małgorzatu Kidawovou-Błońskou, kterou nakonec vystřídal Rafał Trzaskowski. Kosiniak teď bude muset hasit problémy, které ho čekají ve vlastní straně.

Jakých bude teď těch 12 dní kampaně před druhým kolem? Budou vypjaté?

Těžko odhadovat, protože to kandidáti musí hrát hned na několik stran. Musí vystrašit vlastní voliče osobou protivníka, aby zůstali zmobilizovaní. Čili tady se do toho musí obout. Zároveň musí sáhnout i po jiných voličích než svých a pro ně musí zvolit takový smířlivější tón. Zároveň tedy musí být ostří i mírní. Toho se dá dosáhnout jen těžce.

Mě víc než ta brutální, ale zajímavá kampaň trápí to, jak bude vypadat Polsko po volbách nezávisle na tom, kdo je vyhraje. Úroveň negativních emocí je na obou stranách gigantická. Mohli jsme to vidět během volebního večera Andrzeje Dudy, tam se asi vůbec poprvé stalo, že když kandidát gratuloval svému soupeři k výsledku, ozvalo se velmi hlasité bučení. A teď si představme tu frustraci tábora, který ve druhém kole prohraje.

Kam se poděl Jarosław Kaczyński? Schoval ho Dudův štáb, jak se v Polsku říká, do skříně? Nebyl na Dudově volebním večeru, v kampani se objevil jen jednou, pár dní před volbami. Jaká je teď jeho role?

To Kaczyńského vystoupení na Fóru mládeže PiS, které jste zmínil, už samo dává odpověď. Jarosław Kaczyński je čím dál tím starší a jeho vystoupení před volbami, které mělo silně zapůsobit, mělo ve zpravodajství slabou odezvu, dokonce i ve vládních médiích. Kaczyńskému to nevyšlo.

Je víc a víc vidět, že má Kaczyński nad stranou menší a menší kontrolu a to bude pokračovat. Nemyslím, si, že by se teď Kaczyński před druhým kolem nějak zvlášť angažoval, spíše bych očekával, že bude z polské politické scény pomalu mizet a ukazovat se míň a míň. A v nějakou chvíli všichni ti, kteří v PiS čekají na začátek války o jeho dědictví, uznají, že už je to ta chvíle… a pro Právo a spravedlnost nastane soudný den.

Reklama

Související témata:

Doporučované