Hlavní obsah

Prázdniny v Praze s přidanou hodnotou – příměstské tábory se zážitkovou výukou první pomoci

Novinky, Martina Pospíšilová

Na děti čeká skvělý celodenní program! Zatímco rodiče budou mít klid na práci, jejich ratolesti budou pod vedením zkušených lektorů, lékařů, zdravotnických záchranářů a mediků, zažívat nejzábavnější výuku první pomoci.

Foto: PrPom
Článek

PrPom se již více než 8 let aktivně podílí na zlepšení kvality výuky první pomoci v Česku tím, že učí první pomoc zážitkem, vydává nejrůznější články a pořádá další aktivity s cílem šířit osvětu v této oblasti. Jedná se o společensky prospěšný projekt, který si klade za cíl změnit pohled veřejnosti na výuku první pomoci jako takové. Každý z nás si pamatuje výuku první pomoci ze školních lavic, z autoškoly nebo ze školení v práci. Povětšinou se jedná o zdlouhavou, nezáživnou a nepraktickou přednášku, z níž jsme si odnesli jen velmi málo.

PrPom vystupuje ze zajetých kolejí a pomocí zážitkových metod posouvá výuku první pomoci na zcela jinou úroveň, kde vládne zábava a praxe. Během kurzů totiž účastníci procházejí různými modelovými situacemi, ve kterých se střídají v rolích zraněných a zachránců. Zkouší si tak poskytovat první pomoc v realistickém prostředí a učí se zvládat vlastní stres z nastalé situace.

Pod rukama lektorů z PrPom prošlo více než 10 000 zaměstnanců různých firem, jednotlivců, studentů i dětí. Jelikož ale chtějí výuku první pomoci změnit od kořene, rozhodli se u kořene začít – začít vzdělávat zážitkem děti. Proto přišli s unikátní koncepcí Příměstských táborů se zážitkovou výukou první pomoci.

Děti se zde naučí správné a nejmodernější postupy první pomoci tak, aby pro ně výuka byla úměrná jejich věku a zároveň i zábavná. Po tomto táboru nikdy nebudou váhat, kdy mají běžet pomáhat, kdy běžet pro pomoc - a kdy vzít nohy na ramena.

A jak to bude vypadat? Na děti čeká bohatý program, který je opravdu nabitý. Vydovádějí se u zábavných sportovních her se zdravotnickou tematikou - třeba hra Krvinky nebo Slepák. Pohybovat se budou hodně v přírodě, naučí se i to, jak pracovat s GPS v terénu nebo jak transportovat zraněného do bezpečí.

Přichystány pro ně budou také modelové situace, během kterých si vyzkouší různé role. Zjistí, jaké je to být záchranářem a ošetřovat druhé, ocitnou se i v roli zraněného, aby na vlastní kůži pocítily, co je pacientům příjemné. Mimo to se budou děti mezi sebou sledovat a hodnotit, aby se ponaučily i od ostatních. Stanou se také maskéry, jelikož budou mít možnost si vyzkoušet, jakým způsobem se taková zranění v modelových situací maskují.

Na závěr si vytvoří krátké animované video, ve kterém shrnou ty nejdůležitější postupy a postřehy, které na příměstském táboře o první pomoci získaly. Budou se tak moci pochlubit svým blízkým, které možná také něco přiučí a odbourají tak jejich zažité stereotypy a mýty o poskytování první pomoci.

Přihlášky: https://bit.ly/ChciMitDomaHrdinu 

Další informace: https://www.prpom.cz/portfolio/primestske-tabory/

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám