Hlavní obsah

Trasa Festivalu ostravských knihoven je delší, program bude pestřejší

Novinky, Marcela Stehlíková

Čtvrtý ročník Festivalu ostravských knihoven proběhne v úterý 6. října. Tentokrát již 10 knihoven se těší na své návštěvníky a připravuje pro ně výstavy, soutěže, workshopy, exkurze na běžně nepřístupná pracoviště, přednášky a další zajímavý program.

Foto: Marcela Stehlíková

Festival

Článek

„Hlavní myšlenkou Festivalu ostravských knihoven je ukázat lidem rozmanitost knihoven, které sídlí v centru Ostravy a nejbližším okolí. Knihovny již dlouho nejsou pouze půjčovnami knih, ale naopak jsou zajímavými studnicemi poznání a komunitními centry, která v průběhu celého roku připravují pro své návštěvníky lákavý program,“ sdělila za organizační tým Monika Oravová z Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě.

A jak vlastně bude festival probíhat? Návštěvníci si mohou v knihovnách vyzvednout pohlednici, se kterou putují po vybraných knihovnách a účastní se programu, který je zaujme. Pokud se podaří účastníkům „oběhnout“ 6 knihoven z 10 a získají zde do festivalové pohlednice razítka, obdrží ve vybrané knihovně zdarma registraci či jiný hodnotný bonus. To je však jen pomyslná třešnička na dortu, většina návštěvníků je zvědavá především na připravené soutěže, exkurze, přednášky, výstavy, kvízy…

Pořadatelů letošního ročníku je již 10. Účastní se jej Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě, Knihovna města Ostravy, Univerzitní knihovna Ostravské univerzity, knihovna Galerie výtvarného umění v Ostravě, knihovna a studovna Ekonomické fakulty VŠB-TU, knihovna Ostravského muzea, Národního památkového ústavu, ÚOP v Ostravě, Archivu města Ostravy. Letošními nováčky jsou knihovna Janáčkovy konzervatoře v Ostravě a knihovna Plato Ostrava.

Již nyní knihovny připravují pro návštěvníky spoustu lákadel. Na webových stránkách www.festivalostravskychknihoven.cz je možné sledovat postupující přípravy. Zapojené knihovny se chtějí i letos vytáhnout a přilákat návštěvníky programem zaměřeným na zábavu i poznání.

V roce 2019 navštívilo festival téměř 900 účastníků, kteří ohodnotili akci na výbornou. Ambasadorem uplynulého 3. ročníku byl Jaromír Nohavica, ambasador toho letošního je zatím překvapením, které pořadatelé brzy odtajní.

Festival ostravských knihoven se koná za podpory Ministerstva kultury ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám