‚Pomáháme si.‘ Bydlení vysokoškoláků a lidí z dětských domovů slaví v Brně první rok

První rok funguje v Brně projekt sdíleného bydlení s názvem Symbios. V osmi bytech vedle sebe žijí vysokoškoláci a mladí lidé, kteří odešli z dětských domovů. Právě jim měl projekt pomoci lépe se připravit na samostatný život. A to se podle vedoucích programu zatím daří. Spolubydlící si pomáhají navzájem nebo využívají podpory dvou mentorek, které mají celou dobu k dispozici.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Projekt Symbios propojuje vysokoškoláky a mladé lidi, kteří odešli z dětských domovů

Projekt Symbios propojuje vysokoškoláky a mladé lidi, kteří odešli z dětských domovů | Foto: Ivana Chatrná | Zdroj: Český rozhlas

Loni začátkem prázdnin zelo osm bytů v domě na Křenové ulici prázdnotou. „Mám tady psa a kočku, tak se nelekněte,“ vítá nás nyní Kateřina Hanáková. Patrik Kubát se rozhodl vyzdobit předsíň jejich bytu nábytkem z palet.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se žije ve společné domácnosti vysokoškolákům a lidem z dětských domovů? Poslechněte si v reportáži

I přes rozdílný vkus spolubydlících se ale oba na jednom shodují. Jsou rádi, že se rozhodli do projektu zapojit.

„Jsem z Dětského domova Dagmar. Kdyby nebyl Symbios, tak bych pravděpodobně bydlela se svým bývalým přítelem, se kterým to nefungovalo. A teď jsem šťastná,“ říká pro Český rozhlas Brno.

„Je nás tady na baráku 16 lidí, kteří se všichni znají. Navzájem si pomůžeme,“ dodává Hanáková.

První rok společného bydlení hodnotí pozitivně i garant projektu Bohuslav Binka: „Myslím, že se pro mě ještě víc zdůraznilo to, jak je důležité mít jisté a zabezpečené bydlení. Což pro ty mladé lidi, kteří opouštějí dětské domovy, není vždycky samozřejmé.“

Vysokoškoláci budou bydlet s lidmi z dětských domovů. Mohou se od sebe leccos naučit

Číst článek

Za celou dobu fungování projektu nemusela vedoucí Symbiosu Markéta Mikuličáková řešit žádná závažnější porušení pravidel. Mezi ty patří například užívání tvrdých drog nebo neplacení nájmu. „Za celý rok nemusel kvůli porušení pravidel nikdo odejít. Vznikla tu dobrá komunita lidí, kteří spolu tráví čas, i když nemusí,“ popisuje.

„V týmu jsme si říkali, že po dvou letech si zhodnotíme smysl projektu, zda funguje. A usilovali bychom o to, aby podobný typ sdíleného bydlení vznikl v Praze, Olomouci a Ostravě,“ doplňuje Binka.

Kromě samotného bydlení je podle nej důležité také pomoci mladým lidem zapojit se do pracovního procesu. Do budoucna proto autoři projektu plánují ve spodní části domu zřídit sociální bistro. „Ta práce dodává formu řádu, pravidelnosti,“ uzavírá.

Sdílené bydlení v Brně provozuje nezisková organizace EkoInkubátor, budovu pro projekt poskytla městská část Brno-střed.

Ivana Chatrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme