Pavel Šrut: Dobrodružství Pavoučka Páji

19. červenec 2020

O čem sní pavouci? Třeba o tom, že jednou uloví zlatou mušku. Poslechněte si vyprávění Vlastimila Brodského. Původní pohádkový seriál pro rozhlas natočil Karel Weinlich.

Pavouček Pája se narodil v lese ve větvích zeleného smrku. Byl to ještě mrňousek a nešika, ale přitahovala ho každá záhada a dobrodružství. I když jeho kamarádi uměli splétat sítě hladce i obratce, křížem krážem, on se lopotil s jednou pavučinkou celý den. A přitom snil.

Čte: Vlastimil Brodský
Napsal: Pavel Šrut
Dramaturgie: Eva Vondrová
Režie: Karel Weinlich
Natočeno: 1996

Africká moucha

Pavouček Pája velmi obdivoval svého strýčka Sekáče, který ohromně pečoval o své zdraví i sílu a velice si zakládal na pověsti největšího sekáče v celém lese. Mohl se pochlubit dokonce tím, že jednou chytil do své sítě v Africe mouchu tse-tse!

Svatojánský mušák

Když se Pájovi začalo dařit splétat pavučinu, uznal strýček, že se malý pavouček začíná mít k světu. Ovšem obával se, aby do své sítě nechytil svatojánského mušáka, nepřítele všech pavouků, který má ohnivá křídla a šlehá mu z tlamy oheň.

Masařka Truda

Pája mohl být spokojený: podařilo se mu uplést pavučinu, která vydržela celou větrnou noc. A tak si začal radostně pobrukovat strýčkovu písničku. Probudil tím však jednu strašlivě tlustou a strašlivě mrzutou mouchu masařku.

Ztracená světluška

Nerudná masařka Truda rozdupala Pájovi pavučinu a malý pavouček strávil noc u strýčka Sekáče. Když se vrátil domů, čekalo ho překvapení: jeho pavučina byla vyspravená, jako nová. Kdo to udělal?

Slimák chechtavý

Ráno probudilo Páju praskání jehličí, hlomoz větví a křik. Do lesa vyrazili houbaři. Když mu zlý kluk holí rozbil pavučinu, bylo Pájovi do pláče. Ale v tom ho oslovil hodný slimák, aby mu pomohl.

Strašlivá mucholapka

Strýček Sekáč varoval pavoučky, aby si dávali pozor na lidi: ti chytají nejen mouchy, ale protože se bojí pavouků, ničí jejich pavučiny. Jako třeba v té chatě na kraji lesa. Pájovi zvědavost nedala a vypravil se tam podívat. Nejprve jen docela maličko a zdálky, ale nebylo to ono. A tak se rozhodl podívat se dovnitř.

Kouzelná zlatá muška

Pavouček Pája musel za trest zůstat doma, když se ostatní vydali na nedělní výlet. Dal se do pletení nové sítě a rozhodl se, že do ní něco uloví. A pak sestalo cosi nevídaného: nad pavučinou se objevila zlatá muška!

Komár z Komárna

Pavouček Pája se procházel jen tak po lese, když tu za ním něco zabzučelo. Oslovil ho komár. Ale Pája mu nerozuměl. Komár totiž do pavoučího lesa zabloudil z vlaku, který jel ze Slovenska. Tlustá paní, na které si chtěl pochutnat, ho vyhnala ven z okna a komár měl velký hlad. Pája nevěděl, co komáři jedí, ale přesto mu dobře poradil.

Pavouci domácí

Pája se chtěl stát hrdinou. Proto se rozhodl, že se znovu odváží jít do chalupy za lesem a zachrání pavouky, kteří tam žijí a které neustále ohrožuje svým koštětem paní domácí.

Žluťák Artur

Víte, co to znamená, když se mravenec opýlí? Pavouček Pája jednoho takového opýleného mravence potkal na své výpravě proti proudu potoka. A protože mravenec neměl kam jít, nabídl mu Pája pohodlí své pavučinky.

Můra Chmůra

Když nad pavoučím lesem dorůstá měsíc do úplňku, je potřeba vyhlásit úplňkovou pohotovost. Někdy totiž z temných keřů vylétá zlatá muška a dějí se divné věci. Objevit se může i strašlivá můra Chmůra a z ní má každý strach!

Beruška šestitečná

Po úplňkové noci byli všichni pavoučci v pořádku, jen Pája nebyl ráno k nalezení. Našli ho až pod listem lopuchu, kde plakala tenounkým hláskem beruška. Chyběla jí jedna tečka.

Pražská rosnička

Ráno nad pavoučí les připlul černý mrak a dalo se do deště. Za Pájou se proto stavil jeho starý známý - slimák chechtavý, zvaný Chechtoun. Vyzval Páju, aby si na něj nasedl, že ho doveze k tůňce, kde uvidí slečinku z Prahy - rosničku vyhozenou ze skleněného domečku.

Zlatá muška

Za Pájou přiletělo celé hejno berušek a všechny chtěly vědět, kde roste kouzelný šťovík, po kterém budou mít o jednu tečku víc. Pája jim louku ochotněukázal, ale stalo se něco nečekaného: berušky snědly šťovíku moc a bylo jim zle. Jak jim Pája pomůže?

Krtek Čtvrtek

Pavouček Pája se opět vydal na výpravu k chatě na konci lesa. V záhonu mrkve se vyboulil kopeček čerstvé hlíny a na něm se objevil krtek. Když se Pájovi představil, pozval ho na prohlídku do podzemí. Jenže Pája se ve tmě trochu ztratil a potkal nerudného žížaláka.

Babočka Admirál

V lese se ozval strašlivý dupot. Po louce běželi dva páni a snažili se chytit motýla, který před nimi kličkoval a uhýbal jejich síťkám. Pája vyskočil a rychle přes motýla hodil svou pavučinu, aby ho zachránil. Byla by škoda, aby takový krásný motýl babočka admirál skončil v muzejních sbírkách.

Pišiškvor

Další den pomalu končil a Pájovi se zdálo, že nic mimořádného nezažil. Strýček Sekáč se mu proto rozhodl vyprávět o strašlivém Pišiškvorovi, který leze lidem do uší. Když tu náhle se ozval křik a mezi pavoučky se objevil sám Pišiškvor...

Hejno knihomolů

Když slyšel Pája někoho volat o pomoc, neváhal a šel ho zachraňovat. Pomohl tak i nerudnému žížalákovi, který měl sloužit jako návnada pro ryby, i hladovým knihomolům, kteří hledali v lese něco k snědku.

Potemník čili Jeskyňák

Vítr donesl Páju až do temné jeskyňky, ve které žil vyzáblý černý brouk potemník - děda Jeskyňka. Pěkně si s Pájou povídal, ale pak únavou usnul. A Páju začalo lákat světélko věčné vločky sněhu. Div, že se pavouček neproměnil ve stříbrný kousek ledu.

Muší ženich

Muší ženich s nevěstou kolem sebe kroužili jako slepí a každou chvíli do sebe láskyplně drcli. Najednou se jim ale z lásky zatočila hlava a spadli přímo do sítě pavoučka Páji. Nevěsta se třásla hrůzou a ženich se začal šíleně vztekat a vyzval Páju na souboj.

Sekáč Pája

Léto se chýlilo ke konci a strýček Sekáč svolal všechny pavoučky z okolí a oznámil jim, že se budou slavit jmeniny. Při nich dostane nové jméno ten, který něco dokázal pro dobro druhých. Pavoučci dali hlavy dohromady, poradili se a jedním hlasem řekli, že nové jméno si zaslouží Pája!

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.