Hlavní obsah

Český pohár horských kol má čtyři závody, začne v Městě Touškově

Plzeň

Český pohár horských kol bude v této sezoně čítat čtyři závody místo původně plánovaných šesti. Seriál Strabag Cup odstartuje o nadcházejícího víkendu v Městě Touškově. Následovat má republikový šampionát v Peci pod Sněžkou, v srpnu jsou pak na programu zastávky na Zadově a finále v Brně.

Foto: Michal Červený

Ilustrační foto.

Článek

Ve hře byla i varianta, že po koronavirové krizi začne série rovnou mistrovstvím republiky, jímž měla původně končit. Nakonec poměří bikeři síly ještě předtím nedaleko Plzně. Závod v Městě Touškově posunula po loňské premiéře Mezinárodní cyklistická unie (UCI) z kategorie C2 do C1.

"Ta sezona bude v mnoha aspektech nešťastná, ale zkusíme z ní nějak vybruslit. Jsem hrozně rád, že se podařilo zorganizovat ten první závod v Městě Touškově ještě před mistrákem v Peci pod Sněžkou. I proto, že těžká touškovská trať se blíží té nejlepší, kterou v republice máme v Novém Městě na Moravě," řekl na dnešní tiskové konferenci v Plzni Josef Dlohoš, ředitel Strabag Cupu.

Věří, že po dlouhém období nejistoty a opatřením, která závodní program zredukovala, už nepřijdou další velké překážky. "Omezení tisícovky lidí na závodišti by neměl být problém, i díky rozdělení programu do soboty i neděle," ujistil Dlohoš.

Trať v touškovské rokli je z 90 procent stejná jako loni. "Přibyly některé kamenité sekce," přiblížil ředitel závodu v Touškově Pavel Foltýn. "Už nyní je přihlášeno více účastníků než loni, celkově je to kolem 850 závodníků. Z toho zhruba třetina je ze zahraničí, což je nejspíš i tím, že budeme pořádat závod UCI jako první. Dorazí třeba i taková hvězda, jako je Anne Terpstraová, třetí žena aktuálního žebříčku UCI," řekl Foltýn.

Hlavní závody se pojedou v sobotu, neděle je vyhrazena dětským kategoriím. Ve velké konkurenci figurují jména Ondřeje Cinka, který zvítězil v Touškově loni, Jana Škarnitzla, Martina Stoška či Jana Vastla. Ve startovní listině jsou také Švýcar Fabian Giger nebo Francouz Maxime Marotte. Mezi ženami se představí spolu s Terpstraovou například Jitka Čábelická nebo Jana Czeczinkarová.

"Na závod se moc těším. Každému je asi jasné, jak moc se závodníci těší na závody po tom období, co je za námi. Vážím si toho, že tady budu moct závodit i proto, že je to pro mě jako Plzeňáka, který tady už rok bydlí, doma. Věřím, že předvedu povedený výkon," prohlásil Stošek, který bude v sobotu jedním z hlavních favoritů.

Program Českého poháru v cross country horských kol 2020:
4.-5. července - Město Touškov,
10.-12. července - Pec pod Sněžkou (mistrovství ČR)
8.-9. srpna - Zadov,
29.-30. srpna - Brno.

Reklama