Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

Vinařství v antickém Římě

3.8.2020, 02:00 > Starověk > Antický Řím

Dalo by se říci, že pro Římany bylo víno téměř základní potravinou. Mělo dokonce svého boha Baccha, jehož kult se v průběhu času stal tak populární, že musel být kvůli přílišným radovánkám postaven senátem mimo zákon.

Divoká vinná réva rostla na italském území od nepaměti, kdy přesně ale začala být zušlechťována a využívána k tvorbě nápojů není jisté.
K vinařství se Římané postavili tak, jak pro ně bylo nejtypičtější. Od okolních a podrobených národů převzali ty nejlepší postupy pro výrobu a pěstování vína a ještě je sami trošku vylepšili. Kvalitními víny bylo známé zejména Řecko, ale také Egypťané, nebo Etruskové měli ve vinařství velkou tradici. Řekové preferovali silná a sladká vína, které se vyvážela zejména z ostrovů v Egejském moři. Na běžnou konzumaci byla ale taková vína skutečně příliš alkoholická, bylo tedy obvyklé vína ředit vodou. Tento zvyk přejali i Římané, pít neředěné víno bylo v lepší společnosti dokonce považováno za neslušné.


Mozaika znázorňující sběr vína.
Mozaika znázorňující sběr vína. Zdroj: wikipedia.org, JPS68 via photoshop / Public domain


První římská vína zdaleka nedosahovala kvalit těch řeckých. Svoji roli hráli horší přírodní podmínky, ale jistě také menší zkušenosti italských vinařů. Z počátku se tak vína často dochucovala kořením či bylinkami. Časté bylo také míchání s lepším řeckým vínem, čímž se vylepšila chuť místního horšího vína.

Nejslavnější z antických vín bylo jednoznačně víno falernské. Ve svých zápiscích ho jako oblíbené zmiňuje například i sám Caesar. Rostlo ve vinicích na pomezí Kampánie a Latia, jakou mělo chuť ale dnes bohužel netušíme. Ze zápisků antických historiků se dále můžeme dozvědět že oblíbená vína byla například z jižní Galie (odkud dnes známe výborná francouzská vína), Hispánie, nebo Thrákie.


Amfory určené k přechovávání vína.
Amfory určené k přechovávání vína. Zdroj: wikipedia.org, Friviere / CC BY


V některých antických textech se můžeme dozvědět i něco o dobových technikách jak chuť vína vylepšit. Dodnes využívaná je například technika, kdy se hrozny nechají schnout na roštech ze slámy a až poté jsou lisovány. Pro sladší chuť se také využívalo vyluhování rozinek v mladém víně. Obvyklý byl také postup, kdy se víno vařilo v nádobách, dokud nevznikl hustý sladký sirup. Ten se následně míchal s čistým vínem, které tak dostalo výrazně sladší chuť.


Jak Římané vyráběli své víno?

Postupů při výrobě bylo několik a již dle toho se určovala kvalita vína. Nejvíce ceněná vína se nelisovala, jako surovina se využila pouze tekutina vyteklá z hroznů stlačených pouze jejich vlastní vahou. Velmi kvalitní vína se také vyráběla šlapáním hroznů. Nejběžnějším způsobem pro spotřební vína bylo lisování v šroubových lisech.


Zrání vína pak probíhalo v objemných hliněných nádobách, tzv. dolium. Ty byly uloženy do země, kde uzavřené a zapečetěné voskem zrály různě dlouhou dobu. Pro následný transport do místa spotřeby se víno převáželo v menších (ale často stále obrovských) amforách. Šlo o velmi těžké a křehké nádoby, bohužel nic vhodnějšího k tomu účelu Římané neznali.

Prostituce v antickém Římě

Prostituce v antickém Římě

Říká se, že prostituce je nejstarším z řemesel. Patrně na tom něco bude, protože již před více jak 2 tisíci lety šlo v antickém Římě o zcela běžnou věc. Prostituce zde byla legální a dokonce šlo o licencované p... celý článek


Spotřeba vína byla v římské říši enormní. Šlo v podstatě o jediný chuťově zajímavější nápoj, další možností byla obyčejná voda. Od severních barbarských kmenů znali Římané také pivo. To se ovšem nikdy nedokázalo prosadit a každý Říman s výjímkou původní severních obyvatel dával přednost dobrému vínu.


Socha boha Baccha s vínem.
Socha boha Baccha s vínem. Zdroj: wikipedia.org, Luis García / CC BY-SA


Víno se hojně užívalo také v lékařství. Bylo doporučováno jako lék na duševní poruchy, deprese nebo ztrátu paměti. Dle antických lékařů pomáhalo také proti zácpě, nadýmání nebo v případě močových problémů. Známý politik Cato doporučoval víno smíchané s popelem jako výborné projímadlo. V kombinaci s granátovým jablkem pak mělo víno dokonce pomáhat proti tasemnici.
Autor: Pavel Koubík
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

4 římské vynálezy, bez kterých si dodnes neumíme představit náš život 4 římské vynálezy, bez kterých si dodnes neumíme představit náš život
Společenské vrstvy v antickém Římě Společenské vrstvy v antickém Římě
Pompeje nebyly jediné město zničené výbuchem Vesuvu Pompeje nebyly jediné město zničené výbuchem Vesuvu


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít