VIDEO: Americký pár mířil zbraněmi na dav protestujících, kteří volali po rezignaci starostky

Před dvěma lety se Mark a Patricia McCloskey dostali do titulků místních novin v americkém St. Louis, když po dekádách renovací odhalili svůj luxusní historický dům. V neděli byl ale jejich domov svědkem daleko dramatičtější situace, jak popisuje The Washington Post. Manželé střelnými zbraněmi odháněli protestující a záběry z tohoto incidentu okamžitě upoutaly pozornost na sociálních sítích.

Tento článek je více než rok starý.

St. Louis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mark ozbrojen poloautomatickou puškou a Patricia s prstem na spoušti pistole odháněli protestující, kteří mířili k domu demokratické starostky St. Louis Lydy Krewsonové. Ta se dostala do nemilosti místních aktivistů poté, co se zastala policie při zásazích během demonstrací proti rasové diskriminaci a dokonce zveřejnila jména a adresy několika protestujících.

Úprk před policií, tři výstřely a opožděná první pomoc. Smrt Afroameričana z Atlanty minutu po minutě

Číst článek

Vlnu demonstrací vyvolala květnová smrt George Floyda, kterého v Minneapolis zabil policista Derek Chauvin, když mu téměř osm minut klečel na krku.

‚Dav teroristů‘

„Jedinou věcí, která dav zastavila před přiblížením se k našemu domu, byla moje puška,“ řekl v pondělí Mark McCloskey v rozhovoru s televizní stanicí KSDK.

Míření zbraněmi obhajoval a protestující označoval jako „násilný dav teroristů“. Ti se podle něj branou vyhrnuli na soukromou cestu vedoucí k jejich domovu.

McCloskey se uvedl, že se bál o svůj život i své ženy Patricie. „Byli bychom mrtví a dům by byl spálen,“ řekl.

Protestující mířili k domu starostky St. Louis Lydy Krewsonové jen o blok dále. Během pochodu vykřikovali například: „Respektujte nás! Rezignujte a vezměte s sebou policajty!“

Stavějme sochy ideálům, ne lidem. Dobro a zlo jsou nekonečným kontinuem, říká historik Lukeš

Číst článek

Po velkém zájmu, který vyvolaly fotografie a videa z incidentu, se vyjádřil místní prokurátor Kimberly M. Gardner. Uvedl, že opravdovou hrozbou nebyli protestující, ale reakce McCloskeyových:

„Jsem zděšen z událostí, které se odehrály o víkendu, kdy byli poklidní protestující konfrontovaní se zbraněmi. Musíme chránit právo na pokojný protest a nesmíme tolerovat jeho omezování.“

Missouri patří mezi státy s nejvolnějšími restrikcemi držení zbraní. Právní experti, které oslovil The Washington Post, uvádí, že není jasné, zda by u soudu uspělo McCloskeyovo tvrzení o sebeobraně.

„Dokonce ani na vlastní soukromé cestě nemohou lidé jednat beztrestně,“ uvedl bývalý státní zástupce Eric Banks. „Protestující neohrožovali život majitelů domu,“ dodal.

jgr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme