Registrované partnerství uzavřelo nejvíc párů za čtyři roky. Zájem o „doklad“ stoupá i mezi ženami

Nejvíce párů od roku 2016 uzavřelo loni registrované partnerství. Z počtu 345 párů, které se tak rozhodly, 178 tvořili muži a 167 ženy. Vyplývá to ze statistik sociologa Zdeňka Slobody, zakladatele sdružení Proud.

Do konce roku 2019 uzavřelo v Česku registrované partnerství celkem 3625 párů. Loni se rozhodlo pro registrovaný svazek 345 párů stejného pohlaví, nejvíc za poslední čtyři roky.

„Prvním důvodem může být vyšší počet lidí ve věku 35 až 45 let, kteří do registrovaného partnerství vstupují nejčastěji. Další příčinou je 14leté období existence registrovaného partnerství, které s velkou pravděpodobností přispělo u běžné populace k normalizaci pohledu na gaye, lesby a jejich vztahy,“ řekl České televizi sociolog Zdeněk Sloboda.

Ke konci roku 2019 bylo v Česku celkem 2710 registrovaných svazků, přes 900 párů se tedy k 31. prosinci 2019 po uzavření partnerství rozešlo. Letos během prvních čtyř měsíců dalších 49 registrovaných partnerství, 29 mužských a 20 ženských, přibylo.

Neregistrovaných párů stejného pohlaví žije ve společné domácnosti až čtyřikrát více

Nejčastější věk, ve kterém lidé vstupující do registrovaného partnerství, je u mužů 37 a u žen 33 let. Věkový rozdíl v páru je téměř v polovině partnerství do pěti, ve třetině do deseti let. Podle Slobody se také za posledních devět let výrazně zvýšil počet ženských registrovaných párů. Zatímco v roce 2010 vstoupilo do partnerství pouze 53 ženských párů, v roce 2019 jich bylo 167.

„Je třeba podotknout, že počet spolu žijících párů stejného pohlaví je násobně vyšší než počet těch zaregistrovaných. Z jediné analýzy Českého statistického úřadu o stavu registrovaného partnerství v Česku vycházejícího ze Sčítání lidu, bytů a domů 2011 (což byl rok, kdy do registrovaného partnerství vstoupilo vůbec nejméně párů) vyplývá, že počet v té době deklarovaných soužití párů stejného pohlaví, ale neregistrovaných, byl až čtyřikrát vyšší než počet v registrovaném partnerství,“ doplnil Sloboda.

Registrované partnerství mohou páry uzavírat od července 2006. Partneři mají nárok na informace o zdravotním stavu druhého. Stejně jako v manželství dědí majetek, ovšem nemají nárok na vdovský či vdovecký důchod. Ve sněmovně leží od roku 2018 novela občanského zákoníku, která by umožnila párům stejného pohlaví uzavřít manželství. Podle průzkumu Agentury MEDIAN z ledna 2020 podporuje sňatky pro všechny 67 procent Čechů.