Hlavní obsah

Státní pomoc je jako paní Columbová a yetti, říká byznysmen

Záznam debaty podnikatelských špiček v Karlových Varech.Video: Seznam.cz

 

Reklama

aktualizováno •

Koronavirus výrazně změnil v první polovině letošního roku tuzemský byznys. A pomalu se začíná vynořovat otázka, co se stane, pokud přijde druhá vlna epidemie.

Článek

Karlovy Vary působí prázdným dojmem na to, že vlastně začíná hlavní sezona. A to přesto, že město investovalo 10 milionů korun do voucherů, které mají přilákat klienty do lázní.

„Schválili jsme 10 milionů korun na 3250 voucherů, z toho už je 1950 pryč, takže zájem je velký a věřím, že to rozvoj ruchu podpoří,“ řekla primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová v podnikatelské debatě Seznam Zpráv.

Byznys v Karlových Varech je závislý na cestovním ruchu a lázeňství. Stejně je to i v dalších českých a moravských lázeňských městech. „Někde už máme plno, zvlášť moravské lázně naskočily rychle a obsazenost se pohybuje kolem 80 a 85 procent. V Mariánských Lázních ale máme v červenci jen 35 procent obsazenost, to je zatraceně málo,“ řekl viceprezident Evropského svazu lázní Martin Plachý.

+14

Propad poptávky po cestování je cítit i v autobusové dopravě. „Autobusy sem do Karlových Varů jsou plné, ale jedeme jen tři páry denně, to se nedá s obvyklou sezonou srovnat,“ prohlásil Pavel Steiner, jehož společnost Umbrella Mobility jezdí pro Flixbus.

Ekonom Radovan Vávra ale upozorňuje, že Karlovy Vary nejsou celá republika nebo celá tuzemská ekonomika. „Prázdné Vary nejsou žádný ukazatel, jsme ještě přibrzdění, koukáme, co se děje, ale s fundamentem ekonomiky to nemá mnoho společného,“ řekl Vávra.

První část debaty Záchrana byznysu

„Co vypuklo kolem viru, to nebyla epidemie, Evropu postihla pandemie strachu,“ prohlásil investor Richard Benýšek. „Jestli to byl strach oprávněný, to ať posoudí jiní. Ale výsledek je, že pacient je zalezlý a bojí se. Pokud nás někdo z vesmíru sleduje a přemýšlí, jak oslabenou Zemi ovládnout, tak se musí popadat za břicho, když si porovná pandemii třeba s oteplováním, hospodařením s vodou a tak dále. Já teď neřeším virus, ale nedostatek vody,“ doplnil Benýšek.

Seznam Zprávy pořádaly podnikatelskou debatu s názvem Záchrana byznysu v Grandhotelu Pupp. Přijeli majitelé a ředitelé firem, kterých se přímo dotkla koronavirová situace.

Debatovali investor Richard Benýšek, za společnost Royal Spa viceprezident Evropského svazu lázní Martin Plachý, spolumajitel Umbrella Invest Pavel Steiner, primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová a ekonom Radovan Vávra.

Reklama

Doporučované