Hlavní obsah

Černoška hájí Lincolnovu sochu před strhnutím. Nechápete ji, vyčítá protestujícím

Novinky, tcs

Sochy historických postav jsou hlavním předmětem zájmu protestujících proti rasismu už několik týdnů. Nyní došlo i na Abrahama Lincolna. Socha prezidenta, který je pro mnohé symbolem zrušení otroctví, rozdělila protestující na dva tábory. Zastánci sochy mají silnou oporu v ženě, která v historických představeních hraje roli bývalé otrokyně, která iniciovala vznik sochy.

Foto: Profimedia.cz

Sousoší Lincolna a osvobozeného otroka je trnem v oku mnoha protestujícím.

Článek

Prezident, který sjednotil znesvářený stát, pozvedá ruku a u jeho nohou klečí černoch. Tahle socha ve Washingtonu se stala trnem v oku mnoha demonstrantům, kteří požadují její odstranění nebo alespoň úpravu.

Paradoxem je, že socha byla financována bývalými otroky a černošskými veterány, kteří bojovali na straně Unie. Marica Coleová ztvárňuje při historických představeních Charlotte Scottovou, bývalou otrokyni, která po zavraždění Lincolna přispěla celou svou výplatou a iniciovala vznik sochy.

Foto: Profimedia.cz

Stejně jako jiné sochy, i tato je chráněna před demonstranty plotem.

Její představitelka teď bojuje, aby socha zůstala tam, kde je, a nezměněná. „Jsem tu, abych promluvila jménem odkazu Charlotte Scottové,“ uvedla pro místní televizi před sochou, kde se minulý týden sešli příznivci a odpůrci sochy. „Jak jsem vyrozuměla, probíhá kampaň na odstranění sochy a já jménem Charlotte říkám: Ne,“ uvedla Marcia.

Osud sochy zůstává nejasný

Podle ní totiž protestujícím chybí kontext a význam sochy čtou špatně. Postava osvobozeného černocha, která je vymodelována podle skutečného bývalého otroka jménem Archer Alexander, totiž nemá být ponižující.

„Ten muž neklečí na obou kolenou a s hlavou skloněnou. Je zachycen, jak vstává. A jeho hlava je zdvižená, ne skloněná, protože hledí do budoucnosti a ke svobodě,“ uvedla Coleová. Rovněž podotkla, že okov, který má postava otroka na ruce, je připevněn k přervanému řetězu.

Došlo i na herce Johna Wayna, v USA chtějí strhnout jeho sochu a vygumovat jméno

Amerika

Minulý týden se Coleová a další herci z Afroamerického muzea občanské války snažili přesvědčit demonstranty, jaký je skutečný význam sochy. „Je to krásné, ale ponižující. Musí se to sundat a nejspíš asi dát někam do muzea. Už mě jako černou ženu unavuje vidět nás stále na nižší úrovni,“ uvedla pro NBC News minulý pátek Angie Whiteová.

Jaký bude osud sochy vytvořené v roce 1876, zůstává nejasné. Kritikům vadí i kopie sochy, která vznikla o tři roky později v Bostonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám